Приготвяне:Фасулът се слага в пръстено гърне заедно с олиото, едро нарязания лук и червения пипер, залива се със студена вода, захлупва се и се вари до омекване, след което се посолява. При желание към боба може да се прибавят малки гъби и лютива чушка. За да уври по-бързо бобът, добре е предварително да се накисне във вода за около 6-8 часа. Водата, в която е киснат, се излива.
Приготвяне:Ситно нарязаният лук се запържва в маслото до златисто, посипва се с брашното, разбърква се и се запържва още малко. Налива се бульонът и се вари 15 мин на слаб огън, след което се пасира. Малки керамични гювечета, предварително подготвени, се намазват с масло, на дъното им се слагат изпържените филийки хляб, посипват се с настъргания кашкавал, заливат се със супата, отгоре се слагат резенчетата кашкавал
и се пече във фурната около 20 мин, докато кашкавалът се разтопи и се образува коричка.
Гювечета по шопски Продукти за 1 гювече:2 супени лъжици нарязан лук, 1 обелен домат (от консерва), 100 - 120 г леко обезсолено сирене, 2 супени лъжици краве масло,
1 цяло яйце, малко нарязана люта чушка (по желание), сол, пипер. Приготвяне:всички продукти (без яйцето) се слагат в гювечетата. Пече се във фурна около 15 мин. Накрая се счупва отгоре 1 яйце и се допича още 5 мин. Поднася се с препечен хляб.
Гювечета по украински Продукти за 4 гювечета: За тестото: 2 чаши брашно, щипка сол, 1 пакетче краве масло или 1/2 пакетче маргарин за готвене (125 г), малко вода.
За плънката: 1 1/2 чаши настърган кашкавал, 1 1/2 чаши прясно мляко, 3 супени лъжици нарязан лук, 2 яйца, сол, черен пипер, 2 домата (може и от консерва), магданоз.
Приготвяне:в дълбок съд се разбъркват брашното и солта, прибавя се маслото и с пръсти се прави на трохи. Прибавя се достатъчно вода и се омесва меко тесто. Разделя се на 4 части и с всяка се покриват дъното и стените на гювечетата. Разбитите яйца се смесват с лука, млякото и подправките, прибавя се кашкавалът и сместа се излива върху тестото
в гювечетата. Пече се в I гореща фурна 15 мин, след това температурата се намалява и се пече още 20 - 25 мин. Гювечетата се сервират топли или студени, гарнирани с кръгчета домати.
Гювече с кашкавал Продукти за 4 гювечета:250 г кашкавал, 1/2 кофичка сметана (или изцедено кисело мляко), 2 кисели краставички, 1/2 пакетче краве масло (маргарин), 1 супена лъжица брашно, 4 яйца, черен пипер, копър. Приготвяне:кашкавалът се нарязва в отделен съд на кубчета, които се овалват в брашното. Прибавят се нарязаните на ситно кисели краставички и сметаната. Разбърква се добре и се разпределя равномерно в предварително намазаните с масло гювечета. След като се запекат, във всяко гювече се добавя по 1 сурово яйце и се допича, докато се получи желаната гъстота на яйцето. След като се извадят от фурната, поръсват се с черен пипер и ситно нарязан копър.
Гювече със сирене Продукти за 4 гювечета:2 яйца, 200 г обезсолено сирене, кашкавал, 50 г краве масло (маргарин), 4 домата, черен пипер, магданоз. Приготвяне:яйцата се разбиват, прибавя се натрошеното (не на ренде) сирене и се поръсва на вкус с черен пипер. Гювечетата се намазват с маслото и сместа се разпределя в тях равномерно. Отгоре плътно се нареждат нарязаните на колелца домати. Пече се в умерена фурна. Когато се запекат, поръсват се с настърган кашкавал и ситно нарязан
магданоз.
Джолан в гърне Продукти:2 кг телешки джолан, 4-5 домата, 3-4 глави лук,3-4 моркова, 50 г краве масло, 3/4 чаена чаша вино, 2-3 дафинови листа, 10 - 15 зърна черен пипер,сол. Приготвяне:джоланът се насича на парчета и се слага в глинено гърне заедно с доматите, лука и морковите, нарязани на дребно, и с останалите продукти. Залива се с вода, похлупва се плътно с капака, който се замазва с тесто, и се пече в умерена фурна около 5 часа.
Горнооряховски джолан в гърне Продукти:1 1/2 кг телешки джолан, 500 г телешки опашки, 500 г моркови, 1/2 глава целина, 400 г дребен лук, 1 1/2 чаени чаши червено вино, 2 супени лъжици брашно, 10 скилидки чесън, 2 дафинови листа, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 чаша вода, 5-6 зърна бахар, сол. Приготвяне:джоланът и опашките се насичат на парчета и се слагат в пръстено гърне заедно с морковите и целината, нарязани на кубчета, обелените главички лук и скилидки чесън, доматеното пюре и брашното, размити с малко вода, дафиновите листа, бахара и сол на вкус. Залива се с виното и водата, похлупват се с капака на гърнето, който се замазва с тесто, и се задушават 2 1/2 часа във фурна.
Джолан в гърне Продукти:2 кг телешки джолан, 4-5 домата, 3-4 глави лук, 3-4 моркова, 50 г краве масло, 3/4 чаена чаша вино, 2-3 дафинови листа, 10 - 15 зърна черен пипер, сол. Приготвяне: джоланът се насича на парчета и се слага в глинено гърне заедно с доматите, лука и морковите, нарязани на дребно, и с останалите продукти. Залива се с вода, похлупва се плътно с капака, който се замазва с тесто, и се пече в умерена фурна около 5 часа.