Приготвяне: Соса: Смесете и разбийте всички комоненти до хомогенизиране.(Може да се приготви от предния ден. Съхранява се в хладилник). Разбийте много добре яйцата, соевия сос и сусамовото олио в голяма купа. Сложете парчетата пиле в яйчната смес, покрийте съда и го сложете на хладно за минимум 2 часа. Смесете брашното. смления черен пипер, джинджифила на прах и сол в купа. Оваляйте парчетата пиле в сместа от брашно. Загрейте олиото за пържене. Пържи се в много мазнина. Сложете пресния джинджуфил в олиото. Пържете парчетата пиле до златисто кафяво за около 10 мин от всяка страна. Изцедете парчетата върху кухненска хартия или решетка. Сервирайте със соса.
Сладко-кисело пиле
ПРОДУКТИ: 3 пилешки филета, нарязани на дълги ивички, 250 г китайски спагети с яйца, 120 г малки царевички, нарязани на две по-дължина (от консерва), 200 г соеви кълнове, 120 г крехък зелен боб, 2 с.л. олио, 3 стръка зелен лук, нарязани на 1 см кръгчета, 2 скилидки чесън, счукани, 2 см пресен джинджифил, настърган, 1 ч.л. лютив, едро смлян червен пипер, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 с.л. царевично нишесте, 3 с.л. соев сос, 3 с.л. лимонов сос, 1 с.л. захар, 3 с.л. ситно нарязан зелен лук (само зелената част) за гарниране. ПРИГОТВЯНЕ: Сварете спагетите, като следвате инструкциите върху пакета. Отцедете добре, сложете в купа, покрийте с капак и пазете да останат топли. Загрейте олиото в предварително загрят уок. Добавете лука и леко запържете. Последователно добавете като разбърквате чесъна, джинджифила, червения пипер, кориандъра и пилето и запържете за около 3-4 минути. Добавете зеления боб, царeвичките и соевите кълновe. Покрийте с капак и задушете за кратко. Смесете нишестето, соевия сос, лимоновия сок и захарта в малка купа и добре разбъркайте. Добавете спагетите в уока, разбъркайте и след това добавете сместа с нишестето, като внимателно разбърквате. Оставете да поври за кратко и сервирайте веднага като посипете със ситно нарязан зелен лук.
Пиле Тарияки
ПРОДУКТИ: 450 гр. пилешко филе, нарязано на 2 см-ви кубчета, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. пресен настърган джинджифил , 80 мл светъл соев сос, 1 с.л. саке, 60 мл мирин сос, 400 юдон макарони (спагети), 2 с.л. фъстъчено олио, 1 с.л. сусамово олио, 1 голям лук, нарязан на ивици, 1 ч.л. захар, 6 стръка пресен лук, нарязан под наклон на кръгчета, 3 с.л. сусам, леко запечен. ПРИГОТВЯНЕ: Чесъна, джинджифила, соевия сос, сакето и мирина се смесват в купа, прибавя се пилешкото месо, разбърква се, покрива се с фолио и се оставя в хладилника за 30 минути. Спагетите се сваряват и се отцеждат. В тиган уок се смесват сусамовото и фъстъченото олио, загряват се силно и месото на 3 порции се пържи за по около 2-3 минути, като се бърка непрекъснато. Изважда се и се поставя в чиния. Слага се 1 с.л. олио в тигана, загрява се и се пържи лука за 3-4 минути при непрекъснато бъркане. Прибавя се отново месото, зеления лук, спагетите и разтворената в 4 с.л. вода, захар, разбърква се и се готви около 2 минути докато всички съставки се сгорещят. Разпределя се на четири порции и се поръсва със сусам. Сервира се веднага.
Сусамени пилешки хапки
ПРОДУКТИ: 4 парчета филе от бяло пилешко месо, по 1 с. л. бяло вино, олио и соев сос - за маринатата, 2 моркова, 1 жълта чушка, 1 червена чушка, 2 глави лук, 250 г китайско зеле (може да се замени с обикновено зеле), 2 скилидки чесън, 1 чорбаджийска чушка, 8 гъби по избор, 2 жълтъка, сусам, 4 с. л. олио, 3 с. л. соев сос, 3 с. л. бяло вино или шери, 1 изравнена с. л. нишесте, 2 ч. л. захар, 1 ч. ч. ориз. ПРИГОТВЯНЕ: Пилешкото месо се нарязва на парченца и се маринова един час в смес от вино, олио и соев сос. Зеленчуците се измиват и се нарязват на малки парченца. Чесънът и чорбаджийската чушка се нарязват на много ситно. Ако използвате сушени гъби - накиснете в топла вода и се оставете да набъбнат. Подсушените пилешки хапки се натопяват в разбитото яйце, овалват се в сусама и се пържат в 2 с. л. олио до златисто. Загрява се останалото олио и в него се запържват за 3 мин. зеленчуците, чесънът и чорбаджийската чушка. Всички останали продукти се разбъркват и се прибавят. Хапките се поднасят със сварения ориз и зеленчуци.
Патладжани в пикантен сос
Продукти: 400 г патладжан, 3-4 сухи чили чушки, накиснати във вода за 10 минути, 2 скилидки чесън, ситно нарязани, 1 чаена лъжица ситно нарязан пресен джинджифил, 1 чаена лъжица ситно нарязан пресен лук, само бялата част, 120 г свинско филе, нарязано на много тънки ивички, 1 супена лъжица светъл соев сос, 1 супена лъжица кафява захар, 1 супена лъжица лютив сос (по желание), 1 супена лъжица оризово вино (или сухо шери), 1 супена лъжица оризов оцет, 1 чаена лъжица царевично нишесте, разтворено в 1 супена лъжица вода, 1 супена лъжица ситно нарязан зелен лук (само зелената част) за гарниране, няколко капки сусамово олио, олио за дълбоко пържене(маслена баня).
Обелете патладжаните (по желание може да оставите кората) и ги нарежете на ивици (около 10х1.5 см). Изчистете семките от предварително накиснатите чили чушки и ги нарежете на дребно. Загрейте олио в предварително загрят уок и пържете патладжана докато омекне за 3-4 минути. Извадете и поставете върху салфетка да се отцеди. Излейте олиото, като оставите около 1 с.л. в уока. Добавете чесъна, джинджифила, бялата част от зеления лук и чушките, разбъркайте няколко пъти и добавете ситно нарязаното свинско месо и пържете като разбърквате 1-2 минути докато месото побелее. Добавете подправките, разбъркайте и след това намалете огъня. След като заври добавете патладжаните, разбъркайте добре и задушавайте около 1 минута. Добавете разтвореното нишесте и разбърквайте непрекъснато докато се посгъсти соса. Гарнирайте със ситно нарязан зелен лук и напръскайте с няколко капки сусамово олио преди да поднесете.
Забележка: Кисненето във вода на чили чушките намалява лютивината им. Ако желаете по-слабо лютив вкус, киснете ги по-дълго от 10 минути.
Китайски сос със сусам
Продукти: 1 супена лъжица сусамено семе, 1 супена лъжица сусамено олио, 1 склидка чесън, счукана, 1 червена чушка, нарязана на тънко, 2 супени лъжици оризово вино (може да се замени със шери ), 2 1/2 см парче пресен джинджифил, 5 супени лъжици пилешки бульон, сол и смлян черен пипер на вкус.
Опечете сусаменото семе в сух тиган докато добие кафяв отенък. Загрейте олиото и запържете чесъна. Добавете чушката и пържете в продължение на 1 минута, послед прибавете шерито джинджифила и пилешкия бульон. Нека ври в продължение на 1 мин. Добавете сол и черен пипер на вкус.
Сварете ориза, изцедете добре и оставете да се охлади напълно. Смесете яйцата, сусамовото олио и половината сол в купичка и добре разбийте с вилица. Загрейте силно китайски тиган (уок) или друг с незалепващо дъно, изсипете в него фъстъченото олио и загрейте докато започне леко да пуши и тогава добавете студения сварен ориз. Пържете като разбърквате около 3 минути. След това добавете яйчната смес и продължете да пържите като разбърквате за още около 2-3 мин или докато яйцата се втвърдят. Добавете останалата сол и черения пипер, пържете още 2 мин. Добавете накрая сино нарязания пресен лук, рабъркайте добре и сервирайте веднага.
Рибно филе със зеленчуци
Продукти: 400 г рибно филе, по 2 супени лъжици соев сос и бяло вино - марината, 3 скилидки чесън, ситно нарязани, 1 малка чорбаджийска чушка, ситно нарязана, 200 г пресни гъби, нарязани на ивички, 1 малка глава целина, 200 г спанак, броколи, 1 щипка захар, 3 супени лъжици бяло вино, 1 супена лъжица нишесте.
Рибното филе се нарязва на големи парчета под непрекъснато течаща студена вода. Маринова се за 30 мин. в смес от соев сос и бяло вино. Чесънът и чорбаджийската чушка се накълцват на много ситно. Зеленчуците и гъбите също се нарязват на парчета. Рибното филе се подсушава, овалва се в брашно и заедно с чесъна и чорбаджийската чушка се пържи в 3 с. л. олио до златисто. Изваждат се в супена чиния и се оставят на топло. Зеленчуците се запържват за 3 мин. в 2 с. л. олио, като спанакът се слага последен. Останалите продукти се разбъркват добре и се прибавят към ястието.
Салата с фиде
Продукти: 125 г леща, 30 г фиде, репички, 1 голям морков, 125 г зрял боб, 1 зелена салата; за заливката - сока от 1 портокал, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица мед, 2 супени лъжици ситно нарязани лешници (или др. ядки).
Сварете лещата и боба. Изцедете. Запържете начупеното фиде до златисто. Извадете от тигана. Накъсайте марулята на едри парченца, Подредете ги в съда за сервиране. Нарежете репичките на колелца, морковите на ивички. Добавете лещата и боба. Разбъркайте добре овкусете със сол и черен пипер. Полейте със заливката и поръсете отгоре със изпърженото фиде.