Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика

Рибни рецепти

 

Печен шаран

Продукти: 900 г шаран, 200 г орехови ядки, 400 г лук, 125 мл олио,1 лимон, 50 г стафиди, 750 г сух бял хляб, 1/2 чаена лъжичка черен пипер, дафинов лист, 20 г солПриготвяне: Колкото по-едър е шаранът, толкова по-вкусен става. Рибата се почиства от люспите, перките и неизползваемите вътрешности и се измива. Посолява се и се оставя да постои 1-2 часа. Лукът се нарязва на тънки филийки и се запържва до порозовяване. Прибавят се кубчета от кората на хляба и след като се запържат, съдът се отстранява от огъня. Слагат се измитите и накиснати стафиди, ореховите ядки, нарязани на ситно с нож, черният пипер, дафинов лист и филийки лимон. Шаранът се напълва с тази смес и се зашива. Слага се в гювеч върху 3-4 пръчици и се пече, залят с малко вода и олио, докато остане на мазнина.

 

Риба със зеленчуци в йенски съд
Продукти: 100 гр. бяло вино, 2-3 риби (скумрии, пъстърви), 2-3 чушки, 2-3 домата, 100 гр. царевично брашно, 5-6 картофа, 1 връзка магданоз, масло, 1 лимон, сол, черен пипер.
Приготвяне: Рибата се почиства добре, посолява се, овалва се в царевично брашно. Чушките се почистват и заедно с доматите и магданоза се нарязват на ситно. Слагат се в йенски съд. Върху тях се редят рибата и обелените и нарязани картофи, всичко се поръсва с черен пипер. Добавят се бучки масло и разрязаният на четири лимон. Сипва се виното. Съдът се затваря и ястието се пече до готовност.

 

Риба кебап в гювечета
Продукти: 700 г филе от риба, 150 мл олио, 4-5 стръка праз, 300 г червени домати, 2 яйца, 1/4 чаша кисело мляко, 1/2 Връзка магданоз, 5 мариновани червени пиперки, 1 чаена чаша бяло вино, 50 г кашкавал, 1 лимон, 2-3люти чушки, няколко зърна черен пипер, сол.
Приготвяне: рибата се нарязва на парчета, посолява се и се задушава в част от олиото. Празът се нарязва на кръгчета и се задушава в останалото олио до омекване, след което се прибавят дребно нарязаните домати и пиперки, виното, черният пипер и ситно нарязаният магданоз. Сместа се посолява и се разпределя в гювечета. Отгоре се слага рибата, залива се с разбитите с киселото мляко яйца и се поръсва с настъргания кашкавал. Ястието се пече, докато остане на мазнина. Сервира се с парченце лимон и люта чушка.







 

Херинги
Оставете да киснат във вода 24 часа 12 пресни херинги, като често сменяте водата. Извадете ги, обелете кожата им и отрежете главите им. Разрежете ги по дължина, за да ги почистите от костите, и ги нарежете на малки парчета. Сложете рибата в стъклен буркан заедно с 3 глави лук, нарязани на филии, 1 морков, нарязан на колела, няколко парчета хрян, няколко дафинови листа, черен пипер на зърна и 1 лъжичка горчица на прах. Кипнете 1/2 литър оцет с 1 чаша захар и малко сол и залейте рибата. Притиснете я отгоре с тежест и я оставете да престои 1 седмица на студено място.

 

Скумрия в пергамент

Продукти: 4 скумрии, 1/2 пакетче краве масло, 4 лимона, 1 лъжица семе от копър, 2 малки дафинови листа, 2 глави лук, магданоз, мащерка, черен пипер, сол.

Измитите и отцедени риби подсушете със салфетка. Поръсете със сол, черен пипер и сока от 2 лимона и оставете 15 мин на студено. В коремната кухина на всяка скумрия сложете по едно клонче магданоз и мащерка и по половин дафинов лист. Сложете ги върху намазана с маслото пергаментова хартия (всяка риба върху отделен лист). Около тях поръсете лука, нарязан на ситно, смето от копъра и наредете тънки кръгчета лимон. Загънете хартията добре. Наредете рибите в тавичка и печете във фурна, загрята на 200С, около 40 мин. Поднесете с пергамента. Подходящи гарнитури са пюре от грах или задушени в масло зеленчуци и салата.

 

Пъстърва с вино

Продукти: 1 пъстърва около 1 кг, 1 чаша бяло вино, 1 лъжица брашно, 3 лъжици олио, 1/2 лъжичка червен пипер, 1 дафинов лист, 4-5 зърна черен пипер, сол, лимон.

Изчистената, измита и отцедена пъстърва посолете и сложете в подходяща тавичка. Залейте рибата с виното и смес от олиото, брашното и червения пипер, прибавете подправките. Изпечете я. Поднесете пъстървата с лимон и салата.

 

 

 
 

Най-новите рецепти

 

Пълнени пъстърви

Продукти: 4 пъстърви, 2-3 лъжици олио, 1 морков, парче целина, 1 връзка магданоз, черен пипер, лимонов сок, сол.

Изчистените пъстърви посолете и поръсете с лимонов сок. След 15 мин ги напълнете със смес от ситно нарязаните морков, целина и магданоз, черен пипер и сол. Забодете с клечки за зъби, залейте с олиото и печете около 30 мин. От време на време поливайте със соса от печенето. Пъстървите могат да се напълнят със смес от: 4 лъжици галета, стрък пресен розмарин и черен пипер.

 

Филе от риба с горчица

Продукти: 600 г филе от бяла риба (мерлуза), 1/2 пакетче краве масло, 2 лъжици горчица, 1 кофичка сметана, 3 лъжици лимонов сок, 2 лъжици ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Измитото и добре отцедено филе посолете и наредете в тавичка. Смесете горчицата, лимоновия сок, сметаната и магданоза и подправете със сол и черен пипер. Залейте рибата. Отгоре сложете маслото, нарязано на тънки листчета. Печете около 30 мин в умерена фурна.

 

Риба печена във фолио

Продукти: 1 риба около 1 кг, 1/3 пакетче краве масло, 1 лимон, 7-8 скилидки чесън, стрък розмарин, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Изчистете рибата и с остър нож направете нарези на няколко места. Поръсете я със сол, черен пипер и сока от половин лимон. След 15 мин сложете рибата върху голямо парче алуминиево фолио, върху нея наредете кръгчета лимон, скилидките чесън, маслото, нарязано на малки парченца, дафиновия лист и розмарина (наситени). Загънете плътно фолиото и печете рибата в предварително загрята фурна. Поднесете със салата от картофи или фасул.

 

НАЧАЛО 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама