Продукти: 900 г шаран, 200 г орехови ядки, 400 г лук, 125 мл олио,1 лимон, 50 г стафиди, 750 г сух бял хляб, 1/2 чаена лъжичка черен пипер, дафинов лист, 20 г солПриготвяне: Колкото по-едър е шаранът, толкова по-вкусен става. Рибата се почиства от люспите, перките и неизползваемите вътрешности и се измива. Посолява се и се оставя да постои 1-2 часа. Лукът се нарязва на тънки филийки и се запържва до порозовяване. Прибавят се кубчета от кората на хляба и след като се запържат, съдът се отстранява от огъня. Слагат се измитите и накиснати стафиди, ореховите ядки, нарязани на ситно с нож, черният пипер, дафинов лист и филийки лимон. Шаранът се напълва с тази смес и се зашива. Слага се в гювеч върху 3-4 пръчици и се пече, залят с малко вода и олио, докато остане на мазнина.
Риба със зеленчуци в йенски съд
Продукти: 100 гр. бяло вино, 2-3 риби (скумрии, пъстърви), 2-3 чушки, 2-3 домата, 100 гр. царевично брашно, 5-6 картофа, 1 връзка магданоз, масло, 1 лимон, сол, черен пипер.
Приготвяне: Рибата се почиства добре, посолява се, овалва се в царевично брашно. Чушките се почистват и заедно с доматите и магданоза се нарязват на ситно. Слагат се в йенски съд. Върху тях се редят рибата и обелените и нарязани картофи, всичко се поръсва с черен пипер. Добавят се бучки масло и разрязаният на четири лимон. Сипва се виното. Съдът се затваря и ястието се пече до готовност.
Риба кебап в гювечета Продукти:700 г филе от риба, 150 мл олио, 4-5 стръка праз, 300 г червени домати, 2 яйца, 1/4 чаша кисело мляко, 1/2 Връзка магданоз, 5 мариновани червени пиперки, 1 чаена чаша бяло вино, 50 г кашкавал, 1 лимон, 2-3люти чушки, няколко зърна черен пипер, сол. Приготвяне:рибата се нарязва на парчета, посолява се и се задушава в част от олиото. Празът се нарязва на кръгчета и се задушава в останалото олио до омекване, след което се прибавят дребно нарязаните домати и пиперки, виното, черният пипер и ситно нарязаният магданоз. Сместа се посолява и се разпределя в гювечета. Отгоре се слага рибата, залива се с разбитите с киселото мляко яйца и се поръсва с настъргания кашкавал. Ястието се пече, докато остане на мазнина. Сервира се с парченце лимон и люта чушка.
Херинги Оставете да киснат във вода 24 часа 12 пресни херинги, като често сменяте водата. Извадете ги, обелете кожата им и отрежете главите им. Разрежете ги по дължина, за да ги почистите от костите, и ги нарежете на малки парчета. Сложете рибата в стъклен буркан заедно с 3 глави лук, нарязани на филии, 1 морков, нарязан на колела, няколко парчета хрян, няколко дафинови листа, черен пипер на зърна и 1 лъжичка горчица на прах. Кипнете 1/2 литър оцет с 1 чаша захар и малко сол и залейте рибата. Притиснете я отгоре с тежест и я оставете да престои 1 седмица на студено място.
Измитите и отцедени риби подсушете със салфетка. Поръсете със сол, черен пипер и сока от 2 лимона и оставете 15 мин на студено. В коремната кухина на всяка скумрия сложете по едно клонче магданоз и мащерка и по половин дафинов лист. Сложете ги върху намазана с маслото пергаментова хартия (всяка риба върху отделен лист). Около тях поръсете лука, нарязан на ситно, смето от копъра и наредете тънки кръгчета лимон. Загънете хартията добре. Наредете рибите в тавичка и печете във фурна, загрята на 200С, около 40 мин. Поднесете с пергамента. Подходящи гарнитури са пюре от грах или задушени в масло зеленчуци и салата.
Изчистената, измита и отцедена пъстърва посолете и сложете в подходяща тавичка. Залейте рибата с виното и смес от олиото, брашното и червения пипер, прибавете подправките. Изпечете я. Поднесете пъстървата с лимон и салата.
Изчистените пъстърви посолете и поръсете с лимонов сок. След 15 мин ги напълнете със смес от ситно нарязаните морков, целина и магданоз, черен пипер и сол. Забодете с клечки за зъби, залейте с олиото и печете около 30 мин. От време на време поливайте със соса от печенето. Пъстървите могат да се напълнят със смес от: 4 лъжици галета, стрък пресен розмарин и черен пипер.
Измитото и добре отцедено филе посолете и наредете в тавичка. Смесете горчицата, лимоновия сок, сметаната и магданоза и подправете със сол и черен пипер. Залейте рибата. Отгоре сложете маслото, нарязано на тънки листчета. Печете около 30 мин в умерена фурна.
Изчистете рибата и с остър нож направете нарези на няколко места. Поръсете я със сол, черен пипер и сока от половин лимон. След 15 мин сложете рибата върху голямо парче алуминиево фолио, върху нея наредете кръгчета лимон, скилидките чесън, маслото, нарязано на малки парченца, дафиновия лист и розмарина (наситени). Загънете плътно фолиото и печете рибата в предварително загрята фурна. Поднесете със салата от картофи или фасул.