Продукти: 4 яйца, 200 г пудра захар, 250 г кисело мляко, 180 г мазнина (смесено олио и краве масло), 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 300 г брашно, орехи, стафиди, 2 лъжици какао.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се олиото, киселото мляко със содата и брашното. Разбърква се добре. Към половината от сместа се прибавят смлените орехи и стафидите и се изсипва в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. От другата смес се взема половината и се прибавят 2 лъжици какао, разбърква се и се излива върху светлата смес. Пече се в умерена фурна. Най-отгоре се поръсва с нарязани орехи.
Кекс с шоколад
Продукти: За блата: 100 г краве масло, 2 яйца, 180 г пудра захар, 200 мл прясно мляко, 360 г брашно, 40 г какао, 1 прах бакпулвер, 1 прах ванилия. За глазурата: 100 г шоколад, 25 г краве масло, 1 супена лъжица прясно мляко.
На блата: Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се малко мляко, 1 жълтък, малко брашно с бакпулвера и пак мляко, жълтък, брашно и накрая разбитите на сняг белтъци. Всичко се разбърква и се изсипвав кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна. На глазурата: Шоколадът, кравето масло и млякото леко се затоплят и се залива изпеченият кекс.
Плодов кекс
Продукти: 3 яйца, 120 г пудра захар, 250 г кисело мляко, 1 лъжичка амонячна сода, 300 г брашно, вишни (череши, малини).
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се маслото, млякото, содата (разтворена в малко оцет или сок от лимон) и брашното. Белтъците се разбиват на сняг. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Отгоре се нареждат изчистени от костилките вишни, череши или малини, потопени в брашно. Пече се в умерена фурна. След като се изпече, се поръсва с пудра захар.
Пудинг с тиква
Сварете 2 кафени чашки ориз с 1/2 литър прясно мляко и го свалете от огъня да се охлади. Прибавете 4 лъжици захар, един по един 4 жълтъка, пюре от 1/2кг тиква и 2 праха ванилия. Разбъркайте сместа и прибавете снега от белтъците, 1/2 чаша смлени орехови или бадемови ядки и 1/2 чаша стафиди. Разбъркайте леко сместа, изсипете я в намазана с масло и поръсена с брашно форма или тавичка и я опечете. По желание поднесете пудинга с ванилен сос.
Кекс с лимон
Продукти: 4 яйца, 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 1 бакпулвер, 200 г брашно, кората на 1 лимон. За сиропа: 200г захар на пясък, сокът на 2 лимона, кората на 1 лимон, 30 г краве масло.
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците, кората на лимона (настъргана), брашното с бакпулвера и белтъците, разбити на сняг. Всичко се разбърква и се изсипва в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна. На сиропа: Захарта, сокът на лимона, кората на лимона (настъргана) и маслото се слагат да врят 5 минути.
След като кексът се изпече и изстине, се надупчва и се залива с топлия сироп. Нарязва се на другия ден.
Кекс с крем
Продукти: 8 яйца, 120 г смлени орехи, 120 г захар, 120 г брашно, лимонова кора.
Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване. Прибавят се орехите, кората от лимона (настъргана), брашното и белтъците, разбити на сняг с останалата захар. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в намазана с масло и посипана с брашно форма. Пече се в умерена фурна. След като изстине, се разрязва на две части и между тях се маже с крем.
Продукти: 4 яйца, 250 г кисело мляко, 150 г захар на пясък, 100 мл мазнина, 1 чаена лъжичка канела, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, 120 г смлени орехи, 360 г брашно, 1 бакпулвер, 3-4 ябълки.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се мазнината, киселото мляко със содата (добре разбити), канелата, смлените орехи и накрая брашното с бакпулвера. Всичко се разбърква много добре. Изсипва се в кексова форма, намазана с мазнина и посипана с брашно. Отгоре се настъргват ябълките. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.
Кекс с конфитюр
Продукти: 300 г конфитюр от вишни или череши, 250 г кисело мляко, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 150 мл олио, 360 г брашно, 50 г нарязани орехи, 1 лъжичка канела.
Млякото се разбива добре със содата. Прибавят се конфитюрът, олиото, нарязаните орехи и канелата. Всичко се разбърква много добре. Прибавя се брашното. Изсипва се в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна.
Фруктов кекс
Продукти: 4 яйца, 90 г пудра захар, 100 г брашно, 1 чаена лъжичка бакпулаер, 1/2 чаена лъжичка канела, 150 г нарязани орехи, 50 г стафиди, 50 г нарязани смокини.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се брашното с бакпулвера, канелата, нарязаните орехи, стафидите и смокините. Всичко се разбърква добре и се изсипва в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.
Кекс "Султанка"
Продукти: 8 яйца, 240 г пудра захар, 100 г нарязани орехи, 100 г смокини, 360 г брашно, кората на 1 лимон.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се орехите, смокините, кората на лимона (настъргана) и брашното. Всичко се разбърква много добре. Изсипва се в голяма кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.