В традиционната българска кухня се използва при готвене на говеждо месо и месо от гъска, зрял и зелен боб, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при приготвяне на сосове (слагат се слагат се ситно нарязани пресни листа от босилек). Добавя се на варена, задушена риба и салата от ри-на кисели и пресни краставички, марината за дивеч, салата с домати, свински пържоли. Придава пикантен аромат на чорби с картофи и особено с лук. Пресни накълцани листа от босилек се слагат на ястия с риба, месо и яйца, а от босилек, копър и тарос (естрагон) се приготвя ароматичен оцет, с който се подправят сосове и салати. Изсушените семена от босилек могат да се смелят - те са подходяща подправка към сосове, които поднасяме с печено на шиш месо или към студено печено месо.
Джоджен
Пресен или сушен служи за подправки на чорби и яхнии от зрял боб, при приготвяне на пюрета от спанак и лобода, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено - свинско или телешко, при приготвяне на постни и блажни (от месо) гювечи. Поради специфичния си, и то силен аромат, трябва внимателно да се съчетава с другите подправки, защото може да ги "подтисне" и те да не се усетят вкусово. Може също така да се използва при готвене на пресен боб, леща и грах, при чорби от зеленчуци, сос от риба, соленки със сирене, кюфтета, пържоли, гъби, кисело зеле, топли сандвичи и ястия с колбаси. В сладкарството се прилага при ароматизиране на ликьори. Подправката се вари с основните продукти на ястието и се поставя в самото начало.
Кориандър
За подправка се използват както листата, така и семената му. Зелените стръкчета кориандър могат да се сбъркат с магданоза, но имат по-силна и пикантна миризма. Уханието на семената му пък напомня с нещо миризмата на портокаловата кора, но имат и леко нагарчащ, сякаш на загоряло ястие привкус. Семената се употребяват се цели или смлени. Добра добавка са към зеленчукови ястия и варива. Ако сте ги купили цели, можете да ги запечете преди да ги смелите.
Кориандърът е много популярен в индийската и азиатската кухня. Използва се щедро за сгъстяване на прекалено воднистите манджи, тъй като вкусът му не е остър. върви много на гъбени блюда, може да се слага и в месни манджи.
Списък с някои по-известни подправки и техните лечебни ефекти:
Чесън
Чесънът е една от най-известните и широко използвани подправки. Той е силно оръжие за борба с възпаления и натурален антибиотик. Установено е, че намалява холестерола и високото кръвно налягане.
Индийско орехче
Често срещана подправка почти във всяко домакинство, индийското орехче е натурален стимулант за сърдечно-съдовата система. Познато е и свойството й да успокоява ставни възпаления при подагра. Тази подправка обаче трябва да се използва много внимателно, тъй като по-големи дози от нея могат да бъдат токсични. Не бива да се използва от бременни жени и от деца.
Джинджифил
Джинджифилът има много медицински приложения. Той е много ефикасен срещу морска болест и общо неразположение. Използва се и за облекчаване на менструални болки и гадене вследствие от химиотерапия.
Копър
Използва се най-често за лечение на колики и газове при децата. Има силно детоксикиращо и деуретично действие.
Карамфил
Карамфилът е чудесен антисептик, използван за лечение на стомашни разтройства и диария.
Розмарин
Тази подправка действа успокоително на храносмилателната система. Под формата на олио се използва за масаж на тяло и засилва циркулацията на кръвта.
Куркума
Поправката се използва за лечение не артрит, дезинтерия и сърдечни заболявания. Позната е и способността й да понижава риска от някои видове рак, тъй като атакува свободните радикали.
Червен лют пипер
Този вид пипер може да се използва както с храната, така и в контакт с кожата. Съдържащото се в него вещество, допринасящо за лютивия вкус, се използва като активна съставка в много болкоуспокояващи лекарства. Има благоприятен ефект и върху храносмилането.
Керевиз
Добре познатия ни керевиз се използва освен за приготвянето на ароматни супи и за облекчаване на сърдечни болести, високо кръвно налягане и повишен холестерол.
Кориандър
Тази подправка има успокояващ ефект върху храносмилателната система, използва се за облекчаване на колики и общо неразположение, придружено с гадене.
Канела
Освен описаните по-горе свойства за контрол на нивото на кръвната захар при диабет, ароматната съставка има свойството да облекчава симптомите при инфекция на пикочните пътища.
Риган
Използва се за облекчаване на респираторни проблеми, както и нарушения в храносмилането.
Шафран
Проучвания показват, че тази подправка има положителен ефект при разрушаване на ракови клетки, причинители на левкемия.
Тази подправка е сред лю6имите в Средиземноморската кухня. Розмаринът има тръпчив, неповторим вкус и аромат на пиния (вид иглолистно дърво). който облагородява както сладки, така и солени ястия. Подходящ е за оризови пилафи, готвено с ядки, а също и като подправка за хляб, яйчен крем и сладолед. Доста популярна е сместа от равни части розмарин, салвия и риган. Нейното несравнимо ухание е чудесно допълнение към соса за спагети или доматената заливка на пицата. У нас розмаринът е известен още с народните названия ливанче, бабин косъм, индирлия. Билката-подправка вирее в по-топлите места при мека зима. Садят го из градините като декоративно растение. в много песни и предания се разказва, че с божествения си аромат розмаринът прогонва силите на злото, вселява в душата на човека спокойствие, а в дома му щастие. Розмаринът потиска аромата на чесъна и ако сдъвчем 2-3 листенца от него бързо ще правим дъха в устата си.
Риган
Някога вярвали, че риганът гони зли духове и болести. С него опушвали стаите и пълнели възглавниците. За подправка и лечебни цели се използва този вид риган. който цъфти с розововиолетови цветчета. Билката запазва вкуса си и сушена. Подходяща е най-вече за подправяне на ястия от птици и тестени изделия. Има приятен аромат и вкус, подобен на чубрицата. Много използвана е в италианската кухня за сосове за спагети, лазаня, пица. в манджите трябва да се ръси умерено.
У нас риганът също се използва доста често в националната кухня. Според Димитър Мантов той е известен още и с народните названия овчарски босилек, ванилова трева, риганова трева, витошки чай и черновръхче. Среща се в Европа и Азия, пренесен е и в Северна Америка. Използваната и за подправка билка расте по каменисти и припекливи места в цяла България. Стръковете се отрязват от върха надолу само по време на цъфтежа слънчево време. Суши се на сянка.
Съдържа етерично масло, танини, минерални соли, витамини А и С. В българската традиционна кухня риган се слага на супи, рибни ястия, печени меса, гювечи, плакии и някои червени сосове.
Целина
Миризливата целина е почитана още от древните египтяни, елини и римляни. в кулинарията се използват корените, листата и семената и. Срещат се много подвидове и сортове. коренът е богат на минерални вещества и белтъчини, листата изобилстват на витамини - А, С, В, РР. Корените и листата са основна съставка на зеленчуковите супи и месните бульони. Зелените изсушени листа подобряват вкуса на маринатите и месните ястия. Семената, стрити със сол, се използват, ако е нужно с малко подправка да се постигне интензивен вкус. Те се смесват с горчица и черен пипер. Целината е добра подправка за безсолни диетични ястия, защото подпомага отделянето на хлориди от организма. комбинира се с риган, мащерка, лук, чесън. За да не почернява коренът й, след като се нареже, се поръсва с лимонов сок или оцет.