Поръсете плодовете със захарта, напръскайте с 1 лъжица ром и оставете в хладилник. Преди да поднесете, разпределете плодовете в огнеупорни купички или чашки и върху тях сложете слдаоледа. Поръсете с обелени, нарязани на иглички и запечени бадеми. Сложете в лъжучките по малко ром. Запалете го и поднесете веднага на тъмно.
Разбитите яйца, захарта и млякото варете на водна баня, докато сместа се сгъсти. Изстиналия крем смесете с шоколада и разбитата сметана (оставете малко за гарниране). Разбъркайте добре и замразете в камерата на хладилника. Поднесете сладоледа в чаши, гарниран със сметаната. Можете да украсите с вафлени пурички, целувки или бишкоти, да поръсите с шоколадови или захарни пръчици.
Начупения шоколад стопете на водна баня с маслото и малко мляко. Прибавете, като бъркате непрекъснато, разбитите със захарта жълтъци и нескафето, разтворено в останалото мляко и рома. Варете 3-4 мин, дръпнете от огъня, оставете крема да изстива (разбърквайте го от време на време). Прибавете с леко бъркане разбитата сметана, а след това - белтъците, разбити на сняг. Разпределете в подходящи чаши и оставете крема в камерата на хладилника (не бива да замръзва).
Плодова салата
Продукти: 1 резен пъпеш, 3 кайсии, 3 праскови, 1 чаша горски ягоди, шепа касис, 3-4 лъжици сироп от ароматично сладко, 250 г готов сладолед.
Сложете в дълбока купа нарязаните на кубчета пъпеш, кайсии и праскови, прибавете останалите плодове и залейте със сиропа. Дръжте в хладилник 2 ч. Преди да поднесете, разпределете в чаши и сложете във всяка топка сладолед.
Плодов крем
Продукти: 250 г пасирани плодове, 3 яйца, 2 жълтъка, 5 лъжици захар, 1/2 чаша мляко, 1 лъжица оризово брашно, 1 лъжица ром, 1 кофичка сладка сметана или 1/2 пакетче нискокалорично краве масло, 3 лъжици пудра захар, цели плодове за гарниране.
Пасираните плодове, 5 жълтъка, млякото, захарта и брашното бъркайте на водна баня, докато сместа се сгъсти. Свалете от огъня, прибавете рома и разбитите на сняг белтъци. Разбивайте, докато кремът изстине. Изсипете го в чаши и оставете в хладилника. Преди да поднесете, гарнирайте с шприцована сметана (масло), разбита със захарта. Украсете с плодове.
Пъпеш с крем
Продукти: 1 ароматичен пъпеш около 1 кг, 2 лъжици ликьор (коняк, ром), 1/2 кг праскови (ароматични круши), 4 яйца, 1/8 л бяло вино, 5-6 лъжици захар, 125 г сладка сметана или 1 пакетче нискокалорично краве масло.
Обелете пъпеша, отрежете капаче и през отвора изчистете семето. Облейте с ликьора. Разбийте яйцата, захарта и виното и бъркайте на водна баня, докато сместа се сгъсти. Извадете съда от водата, прибавете маслото и продължете да бъркате до изстиване на крема (ако го приготвяте със сметана, прибавете я разбита в изстиналия крем). Смесете половината крем с обелените и нарязани на ситно праскови и го изсипете в пъпеша. Оставете го в камерата на хладилника за 2 ч. Преди да поднесете, сложете пъпеша в подходяща чиния и го залейте с останалия крем.
Продукти: за платката - 4 белтъка, 24 лъжици захар, 1 ванилия; 500 г разноцветен сладолед, ядки за поръсване, малко краве масло.
Разбийте белтъците (5 мин) и постепенно добавете захарта. Продължете да разбивате, докато се получи гъст сняг. Прибавете ванилията. От бяла хартия изрежете кръг. Поставете го в по-голяма тава и го намажете с маслото.Разстелете една част от белтъчната смес на тънък равен пласт върху кръга. Наоколо с шприц оформетевенец от целувки. Изпечете. Внимателно отделете хартията и напълнете вдлъбнатината на тортата с топки сладолед. Поръсете със запечени счукани ядки. Тортата може да се напълни с подсладена разбита сметана, смесена с разноцветни желе бонбони, нарязани на ситно.
Сладоледена торта с плодове
Продукти: 500 г плодове, 500 г готов сладолед, 40 г натурален шоколад, 1 лъжица захар, 2 супени лъжици каймак (от поставено в хладилника неварено мляко).
Нарежете на ситно плодовете, върху тях оформете сладоледа като торта така , че отстрани да остане венец от плодовете. Разтопете на водна баня шоколада със захарта, разбъркайте с каймака и залейте тортата. Поднесете веднага.
Сладоледена желирана торта
Продукти: 500 г готов сладолед, 1 пакетче бисквити "Радост", 1 кафена чашка прясно мляко, 1 лъжичка ром, 500 г ягоди, 400 мл сок от ягоди, 2 лъжици желатин.
Оформете сладоледа на првоъгълник в плитка чиния. Облепете го отстрани с бисквитите, предварително натопени в смес от млякото и рома. (Бисквитите да са над нивото на сладоледа с около 2 см). Отгоре наредете плодовете. Сложете сока на огъня и щом заври, прибавете желатина (предварително натопен в малко студена вода) и бъркайте непрекъснато 2-3 мин (ако е необходимо, прецедете). Като изстине, но преди да желира, залейте плодовете. До поднасянето дръжте тортата в камерата на хладилника.