Продукти: 1 кг зърна от касис, 1 кг захар, 1 лимон.
Измитите зърна сложете в по-дълбок съд и пасирайте с миксер, за да получите пюре. Изсипете го в подходящ съд (плитка емайлирана тенджера), прибавете захарта и варете в началото на силен огън, а след това на умерен, като бъркате постоянно. След 15 мин сложете лимона, тънко обелен и нарязан на кръгчета. Варете още 10 мин. Насипете мармалада топъл в затоплени малки буркани. На другия ден завържете с целофан и приберете.
Неварен мармалад
Три килограма плодове (ягоди, вишни, касис, малини или кайсии) пасирайте с миксера и прибавете 1 кг захар. Като се стопи захарта (разбърквайте често), насипете пюрето в малки буркани. Затворете хеметически и ги стерилизирайте 15-20 мин. Малините след пасирането се прецеждат през едра цедка, за да се отделят семчиците.
Стерилизирани краставички
Продукти: за 1 буркан с вместимост 800 мл: около 500 г свежи краставички (с дължина 6-7 см), 1 кафена чашка оцет, 1 равна супена лъжица сол, 1 чаена лъжичка захар, 1 стрък сух копър със семе.
Наредете краставичките, като запълвате празнините с надлъжно нарязани парчета. Прибавете подправките и допълнете буркана с вода. Стерилизирайте 7 мин.
Магданоз и копър за зимата
Изчистете, измийте, нарежете и посолете няколко връзки магданоз или копър. Разбъркайте добре и напълнете плътно бурканчета от детски храни. Затворете и стерилизирайте 10 мин. Така се запазват най-добре ароматът и зленият цвят на тези подправки.
Стерилизирани зеленчуци
Добре узрели здрави домати измийте и нарежете на едри парчета (необелени). Сложете ги в дълбок съд и пасирайте с миксера (с ножчето за пюре). Напълнете буркани от 800 мл. Стерилизирайте ги 10-15 мин. Използувайте доматите за пици, салати и прибавка към ястия. Към така приготвеното пюре прибавете различни подправки в зависимост от ястията, за които ще го ползувате. Стерилизирайте. В бурканчета от детски храни сложете 1/2 връзка нарязан копър, допълнете с доматено пюре, стерилизирайте. Използувайте за ястия от зелен фасул, грах, тиквички. В доматеното пюре сложете ситно нарязан магданоз. Стерилизирайте в различни по големина буркани - за сос, риби, супи. В буркан от 500 мл сложете 2-3 ситно нарязани чорбаджийски пиперки и 1 връзка нарязан магданоз, допълнете с пюре и стерилизирайте. Използъвайте за яхнии, супи със зеленчуци. В буркан от 800 мл сложете до половината едро нарязани пиперки "Сиврия", 1 връзка нарязан магданоз и допълнете с ебелени домати, нарязани на филийки. Залейте с доматено пюре. Посолете и стерилизирайте. Използувайте за приготвяне на паприкаш и прибавка към гювеч. Едри хубави домати нарежете на кръгове с дебелина около 1 1/2 см. Наредете ги в буркани от 800 мл, ръсете всеки ред със ситно нарязани подправки (магданоз, джоджен, тарос). Залейте с пюре от пасирани домати. Стерилизирайте. Така приготвените домати нареждайте върху ястия, които се запичат, за да имат хубав вид и вкус.
Подправки за зимата
Джоджен, чубрица, мащерка, босилек, риган запазват аромата си (по време на цъфтежа той е най-силен) изсушени. Всяка добра домакиня трябва да има в кухнята си тези подправки. Джоджена почистете от стъблата. Отделените листа измийте добре в гевгир, отцедете ги и ги разстелете на тънък пласт в тава, покрита с бяла хартия (попивателна или филтърна). Сушете на сянка, разбърквайте го често. Изсушените листа приберете в добре затворени буркани. Чубрицата, добре измита, закачете на проветриво място с корена нагоре. След като се отцеди, загънете я в хартия. Напълно изсъхналата чубрица стрийте и приберете в буркани. По този начин се сушат и останалите подправки.
Киселото зеле се приготвя от началото до средата на ноември. На 40 кг изчистено зеле се слага 1 кг сол. Вземете стегнати зелки с тегло 2 кг. Почистете ги от външните листа. Изрежете кочана наравно със зелката. За приготвяне на кисело зеле на глави са необходими по-големи съдове, а обикновено в новите жилища няма място за такива. Ако слагате зелето в по-малки съдове, за да имате големи, хубави листа за сарми, разрежете зелките напречно на две. Редете плътно в предварително добре измит и попарен съд. Частта откъм кочана се нарязва на няколко парчета в зависимост от мястото, което трябва да се запълни. Прибавете 1 корен хрян и 1 малка червена зелка. Залейте зелето със студена вода, в която е разтворена солта. Сложете порцеланова чиния, за да покрие саламурата добре зелето. След няколко дни започнете да го преточвате. Това се прави през ден (всичко 5-6 птъи). След като зелето втаса, можете да го прехвърлите в буркани (непременно трябва да се залее със саламура). Без да се стерилизира, се запазва до март на хладно проветриво място.
Домашна подправка
Продукти: 3 кг моркови, 1 кг целина, 1 кг пащърнак, 7-8 връзки магданоз, сол.
Измийте добре зеленчуците. Морковите, пащърнака и главите целина обелете, измийте ги отново и настържете (не на най-едрото ренде). Листата от целината и магданоза нарежете на ситно. Смесете всички продукти, посолете и разбъйкате добре. Напълнете малки бурканчета (от детска храна). Стерилизирайте 15 мин. Употребявайте като подправка за варено, супи, сосове, риби, задушени ястия и други.
Пикантна лютеница
Продукти: 7 кг добре узрели домати, 2 кг червени пиперки, 2 кг патладжани, 2 чаши олио, 2 дафинови листа, 7-8 зърна бахар, 10-15 зърна черен пипер, 1 глава чесън, 1 връзка магданоз, сол на вкус.
Едро нарязаните домати (необелени) пасирайте с миксера с ножчето за пюре. Варете в съд с широко дъно, докато пюрето започне да се сгъстява. Сложете 1 чаша олио, обеления чесън, дафиновите листа, черния пипер и бахара. Обелените и нарязани на кубчета патладжани (предварително посолени и отцедени) задушете в 1 чаша олио, докато омекнат. Изпечените пиперки обелете и нарежете на едро. Смесете ги с патладжаните и доматеното пюре и посолете на вкус. Варете, като бъркате непрекъснато, да остане почти на мазнина. Прибавете ситно нарязания магданоз и свалете от огъня. Насипете лютеницата в по-малки бурканчета. Стерилизирайте ги 10 мин. Лютеницата може да не се стерилизира. Залейте я с олио и завържете бурканите с целофан, намокрен с ракия.