Продукти за 10 чаши: 1 кг вишни, 1 чаена чаша пудра захар, 1 бутилка червено вино, 2 винени чаши вишновка или ром, 1 бутилка червено шумящо вино Искра (шампанско), 1 бутилка газирана вода.
Плодовете се измиват, почистват се от дръжките и костилките, слагат се в съда за боле, наръсват се със захарта, заливат се с вишновката (рома) и 1/2 от виното и се оставят да престоят в хладилника поне 2 часа. Едновременно с плодовете се охлаждат останалите съставки на напитката и чашите за поднасянето й. Непосредствено преди поднасянето пред гостите се прибавят останалото вино, шампанското и газираната вода. При наличност на лимонов или вишнев сладолед във всяка чаша преди наливането на болето се слага по 1 топка сладолед. Към напитката се поднасят бисквити.
Портокалов коктейл Елексир с бяло вино
Продукти за 3 чаши: 2 супени лъжици сладко от портокал (или портокалов конфитюр), 1/2 чаена чаша портокалов ликьор (или друг, с изключение на "Какао", "Шоколад" и "Кафе"), 1/2 бутилка бяло вино, газирана вода, лед.
Сладкото се залива с ликьора и след 2-3 часа се разпределя в 3 охладени чаши, в които се прибавя до 3/4 от вместимостта им силно изстуденото вино. За доливане и вкусово оформяне на напитката се поднасят газирана вода и парченца лед. Напитката се пие със сламка.
Коктейл със сок от ягоди
Продукти за 2-3 чаши: 500 г ягоди, 1/3 чаена чаша захар, 2-3 чаени лъжички коняк, 2-3 кубчета лед.
Сгрява се сироп от захарта и 1 чаена чаша вода и се оттегля от огъня. Прибавят се измитите, почистени и нарязани ягоди, похлупват се с капак и се оставят да престоят 1/2 час, след което се претриват през гъсто пластмасово сито. Отделеният сок се разпределя във водни чаши и се поднася с добавка на 1 чаена лъжичка коняк и 1 кубче лед във всяка чаша.
Лимонов коктейл със сладолед
Продукти за 2-3 чаши: 1 лимон, 2 щипки настъргана лимонова кора, 4-6 чаени лъжички пудра захар, 1 винена чаша ром или коняк, 2-3 топки лимонов или друг фруктов сладолед, газирана вода, лед.
В предварително охладени чаши се разпределят захарта, лимоновият сок, настърганата лимонова кора и ромът (конякът). В момента на поднасянето във всяка чаша се прибавят по 1 топка сладолед, охладена газирана вода (по желание) и 1 кубче лед. Напитката се пие със сламка.
Черешов коктейл
Продукти за 2-3 чаши: 2 чаени чаши сок от череши, 1 чаена чаша прясно мляко, сварено и охладено, 1 жълтък, 2 чаени лъжички захар, 2 супени лъжици скълцани бадемови или орехови ядки, 2-3 кубчета лед.
Жълтъкът се разбива със захарта до разпенване. Прибавят се черешовият сок и млякото. Сместа се разбива с тел или миксер, налива се в охладени чаши, поръсва се с бадемовите или орехови ядки и се поднася с по 1 кубче лед.
Коктейл с доматено пюре
Продукти за 2-3 чаши: 1 1/2 чаени чаши прясно мляко, 2 жълтъка, 3 супени лъжици доматено пюре (или кетчуп), 1 ракиена чаша гроздова ракия или коняк, по 1 щипка захар, сол и черен пипер, 2-3 кубчета лед.
Всички съставки (без млякото и леда) се разбиват много добре и към тях се добавя постепенно и при разбъркване млякото. На дъното на охладените чаши се слага по 1 кубче лед и се залива с получената смес.
Коктейлът се поднася като аперитив и се пие със сламка.
Греяно вино с подправки
Продукти: 1 бутилка червено вино, 1/4 пръчица канела, 3 тънки лимонови резенчета, 1
карамфил. Начин на приготвяне: Внимателно загрейте виното с канелата, без да го оставяте да кипне. За малко в
него пуснете лимоновите резенчета с карамфила, докато поемат аромата
(преди това извадете канелата). Може да пуснете и малко парченце
джинджифил.
Коктейл "Александър"
20гр. коняк, 20гр. шоколадов ликиор, сметана от спрей, разбива се в шейкър, като се добавя лед и ананасов сок.
Коктейл "Синя лагуна"
30 гр. джин, 5 капки кюрасо, фреш от лимон и Спрайт
Коктейл "Секс на плажа"
30 гр. водка, 10 гр. ликиор от кайсия, сок портокал и грнадин
Коктейл "Амазонка"
Прясно изцеден сок от лимон, фреш от портокал и ананас, прибавя се много лед, ако обичате грйпфрут, може да се добави по желание.
Коктейл "Красиво момиче"
Сок праскова, сок ябълка, сок портокал и 3,4 капки гренадин, по желание може да украси със сметана и коктейлни черешки.