Продукти: 5 яйца, 250 г майонеза, 2 супени лъжици кисело мляко, 50 г шунка, черен пипер и сол на вкус; за украса - магданоз или зелена салата.
Яйцата се варят най-малко 15 минути, обелват се и се разрязват по дължината на половинки. Изваждат се внимателно жълтъците, настъргват се на ренде или се стриват с вилица и се подправят на вкус с черен пипер и сол. Със сместа, без да се притиска много, се напълват половинките от белтъците. Подреждат се в плато и се заливат с майонезата, размесена с киселото мляко и доовкусена с горчица и черен пипер. Върху всяко яйце се поставя по 1/5 от шунката, нарязана на тънки ивички или дребни кубчета, а наоколо за украса се слагат листа от магданоз или зелена салата.
Кюфтета върху спанак
Продукти: 8-10 пържени кюфтета, 1 кг спанак, 2-3 лъжици олио, 1 връзка пресен лук, 1 стрък чесън, 1 лъжица препечено брашно, 1/2 лъжичка червен пипер, по 2 лъжици ситно нарязани магданоз и копър, по 4-5 лъжици настърган кашкавал и трохи от сух хляб.
Задушете в олиото лука, чесъна и спанака, нарязани на ситно. Като омекне спанакът, прибавете брашното, червения пипер, копъра и магданоза. Разбъркайте добре и изсипете в тавичка. Налейте половин чаша хладка вода. Отгоре наредете кюфтетата. Сложете ястието във фурната да се запече. Поръсете с кашкавала, смесен с трохите, и запечете още малко. Поднесете ястието с кисело мляко.
Нарежете месото на хапки, оваляйте ги в брашното. Загрейте мазнината в тенджерата под налягане, сложете месото и ситно нарязания лук, разбъркайте. Прибавете горчицата, бирата, бульона, черния пипер и сол на вкус. Затворете тенджерата и варете около 20 мин. Поднесете ястието с пюре от картофи и салата.
Плодов специалитет
Продукти: 1 буркан компот от вишни (малини или ягоди), 0.5 кг сладолед, 10 бр. Бисквити (маслени, "Чайка", "Добруджа" или друг вид), 1 супена лъжица коняк и по желание орехови ядки.
В десертни купички или чаши за шампанско се поставят натрошените бисквити, а върху тях - отцедения от сиропа плод, размесен с коняка, сладоледът и ореховите ядки.
Предястие от брюкселско зеле
Продукти: 500 г брюкселско зеле (1 пакет замразено), 100 г шунка, 150 г кашкавал, 1 кофичка сметана, бучка краве масло, по 1 щипка черен и червен пипер, сол.
Изчистените зелчици пуснете във вряща подсолена вода. Варете ги около 15 мин. Добре отцедените зелчици сложете в намазана с масло огнеупорна тавичка. Отгоре разстелетена равномерен пласт шунката и половината от кашкавала, нарязани на ситно, и сметаната. Останалия кашкавал настържете, смесете с черен и червен пипер и поръсете върху сметаната. Сложете в предварително загрята фурна за десетина минути. Поднесете предястието топло.
Шпикован език
Продукти: 1 език, 2-3 скилидки чесън, 50 г пушени гърди, 1 лъжица мазнина, 1 кафена чашка бяло вино, сол.
Сварете в подсолена вода езика, обелете го и с остър нож направете нарези, в които пъхнете ивички чесън и пушени гърди. В малка тавичка сложете мазнината, шпикования език и виното, захлупете (покрийте с алуминиево фолио) и печете в умерена фурна. По време на печенето поливайте със соса. Изстиналия език нарежете на тънки филийки. Подредете в елипсовидна чиния и украсете по желание. Вместо с чесън и пушени гърди езикът може да се шпикова с бадеми, обелени и нарязани на иглички.
Измитите и отцедени риби поръсете със сол и черен пипер. Наредете ги в намазана с масло тавичка. Около тях сложете печурките, нарязани на ивички, поръсете с магданоз, залейте с виното и разтопеното масло. Печете 20-30 мин.
Залейете орехите с горещото подсладено мляко. Разбийте на пяна маслото и го смесете с изстиналите орехи. Напълнете половинка праскови от компот. Гарнирайте с ивички от праскови или портокалови корички. Поднесете в чаши. Можете да прибавите и топка сладолед.
Продукти: 250 г прясно сирене, 2 скилидки чесън, 1 малка краставица, 3-4 листа мента, черен пипер, сол.
Ситно нарязаните чесън, краставица и мента смесете със сиренето, стрито с вилица. Подправете с черен пипер и сол.
Смляно месо в пикантен сос
Продукти: 600 г смляно месо (от плешката), 4 лъжици мазнина, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 чаша доматен сок (настъргани домати), черен пипер и кимион или босилек и мащерка, сол.
Месото и ситно нарязания лук задушете в сгорещената мазнина, като бъркате непрекъснато с вилица, докато се раздроби на малки топчета. Прибавете доматения сок, ситно нарязания чесън и подправките. Задушавайте около 20 мин на тих огън в похлупен съд. Поднесете със спагети, варени картофи или ориз и салата според сезона.
Измитото и добре отцедено филе посолете и наредете в тавичка. Смесете горчицата, лимоновия сок, сметаната и магданоза и подправете със сол и черен пипер. Залейте рибата. Отгоре сложете маслото, нарязано на тънки листчета. Печете около 30 мин в умерена фурна.
Ябълките (дюлите или кайсиите) се изпичат във фурна, пасират се и се разбиват с малко захар. Белтъците се разбиват (на топло) с останалата захар на твърд сняг и се прибавят към плодовото пюре при леко разбъркване. Сместа се изсипва в стъклени чаши и се поръсва с ореховите ядки. Десертът се поднася охладен.