Продукти:7 яйца, 500 г захар, 500 г брашно, 500 г краве масло, 250 мл прясно мляко, 40 г какао, 1 бакпулвер.
Приготвяне:Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците, по малко от брашното с бакпулвера, малко мляко и така, докато се свършат продуктите. Най-накрая се прибавят белтъците, разбити на сняг. От сместа се взема малко, прибавя се какаото и се разбърква добре. В две по-малки кексови форми се изсипва от бялата смес, отгоре се изсипва от тъмната, след което се разбърква леко спираловидно. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.
Кекс "Проходки"
Продукти: 1 яйце, 4 жълтъка, 75 г краве масло, 200 г брашно, 5 супени лъжици прясно мляко, 150 г пудра захар, 1 бакпулвер, лимонова кора или ванилия. За крема: 4 белтъка, 150 г захар на пясък, 120 г смлени орехи, 30 г какао.
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците, яйцето, млякото, лимоновата кора и брашното с бакпулвера. Всичко се разбърква добре и се изсипва в тава, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна. След като се изпече, се намазва с крема. На крема: Белтъците се разбиват на сняг със захарта. Прибавят се смлените орехи. С половината от сместа се намазва кексът, а към другата половина се прибавя какаото. Поставя се на три места върху намазания кекс и с малка лъжичка се завива като спирала. Отново се запича. Реже се студен.
Кекс с кокосово брашно
Продукти: 3 яйца, 150 г пудра захар, 100 г краве масло, 150 г брашно, 4-5 супени лъжици прясно мляко, 30 г какао, 2 чаени лъжички бакпулвер, 1 прах ванилия, 200 г кокосово брашно.
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците, брашното с бакпулвера, млякото, ванилията, кокосовото брашно, какаото и белтъците, разбити на сняг. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна.
Кекс с шунка
Продукти: 5 яйца, 150 г краве масло, 150 г кашкавал, 150 г нетлъста шунка, 200 г брашно (да стане кексово тесто), 1 бакпулвер.
Маслото се разбива много добре. Прибавят се едно по едно яйцата, брашното с бакпулвера и след това настърганият кашкавал и нарязаната на дребно шунка. Всичко се разбърква и се изсипва в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна.
Солен кекс
Продукти: 150 г краве масло, 1 чаена лъжичка сол, 6 яйца, 300 г брашно, 1 бакпулвер, 150 г кисели краставички, 200 г шунка, 150 г настърган кашкавал, чер пипер.
Маслото се разбива със солта. Прибавят се едно по едно яйцата, брашното с бакпулвера и всички останали продукти, нарязани на дребно. Всичко се разбърква и се изсипва в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна.
Кекс с маково семе
Продукти: 60 г краве масло, 200 г пудра захар, 2 яйца, 100 мл прясно мляко, 210 г брашно, 1 бакпулвер, 50 г маково семе, 1 прах ванилия.
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците, прясното мляко, малко брашно с бакпулвера, пак малко брашно (да не се пресече), маковото семе, ванилията и разбитите на сняг белтъци. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в средно голяма кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна.
Продукти: 150 г краве масло, 4 яйца, 300 г пудра захар, 300 г брашно, 200 мл прясно или 250 г кисело мляко, 1/2 пакетче бакпулвер, портокалови кори - настъргани.
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците. Прибавят се млякото, портокаловите кори и бакпулверът в брашното. Белтъците се разбиват на сняг с малко от захарта и се прибавят към сместа. Всичко се разбърква и се изсипва в кексова форма (или тавичка), намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.
Кекс със стафиди
Продукти: 5-6 яйца, 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 100 г стафиди {или други плодове), 260 г брашно, ванилия или лимонова кора, 3 супени лъжици ром или коняк
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се един по един жълтъците, ванилията (лимоновата кора), брашното, разбъркано със стафидите, белтъците, разбити на сняг, и накрая ромът. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна.
Какаото, захарта, канелата, ванилията, олиото и брашното се смесват и се разбъркват много добре. Киселото мляко със содата се разбива и се прибавя към сместа. Всичко се разбърква и се изсипва в кексова форма, намазна с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.