В олиото запържете брашното до златисто, прибавете ситно нарязания чесън, разбъркайте и залейте с 3 чаши топла вода. Варете на тих огън, докато омекне лукът. Прибавете ситно нарязания магданоз и дръпнете от огъня. Като изстине напълно, прибавете млякото и поднесете с топли препечени хапки.
Студена зеленчукова супа
Продукти: 4 домата, по 1 червена и зелена пиперка, 3 лъжици галета, 6 лъжици олио, 1 малка краставица, 2 сварени яйца, 3 скилидки чесън, 10-12 маслини, магданоз, лед.
Нарежете на едро 3 домата и пиперките (оставете няколко ивички). Пасирайте ги с миксера на пюре. Прибавете галетата, олиото, счукания чесън и долейте вода - да стане около 4 чаши течност. Оставете в хладилника. Преди да поднесете, прибавете яйцата и краставицата - нарязани на кубчета, домата - на кръгчета, маслините - на половинки, ивичките от пиперките, ситно нарязан магданоз и бучки лед. Сервирайте с изпържени в масло кубчета хляб.
Остранете лютата жилка на пиперчиците и ги нарежете на ситно, лука и чесъна - също, краставицата - на кубчета, а доматите настържете. Натопете хляба в 2 чаши студена вода, разбийте го хубаво, налейте на тънка струйка олиото и прибавете нарязаните зеленчуци. Оставете в хладилника за 1 час. Преди да поднесете, прибавете ситно нарязан магданоз, сол на вкус и бучки лед.
Таратор с краставица без кисело мляко
Продукти: 1 средно голяма краставица, 10 скилидки чесън, 5 супени лъжици оцет, 3 супени лъжици растително масло, 5 чаени чаши вода, 1 връзка копър, сол на вкус.
Чесънът се почиства и се счуква със солта, разбива се с растителното масло и се разрежда с оцета и водата. Прибавят се обелената и нарязана на дребни кубчета краставица и ситно нарязания копър. Тараторът се поднася студен.
Таратор с репички
Продукти: 2 връзки пресни репички, 5 скилидки чесън, 1 връзка копър, 500 г кисело мляко, 2 чаени чаши вода, 3 супени лъжици растително масло, сол на вкус и орехови ядки (по желание).
Киселото мляко се разбива с водата и се размесва със счукания чесън, ситно нарязания копър, растителното масло, почистените, измити и нарязани на дребни парченца репички и сол на вкус. Тараторът се поднася охладен. При приготвянето на таратора с орехови ядки растителното масло се поставя накрая, а счуканите или смлени ядки се поръсват отгоре преди поднасянето му.
Таратор с маруля
Продукти: 1 маруля, 500 г кисело мляко, 2 супени лъжици растително масло, 1/4 връзка копър, 3-4 скилидки чесън, 1 чаена чаша вода, смлени орехови ядки (по желание) и сол на вкус.
Марулята се накъсва на листа и се измива с обилно количество питейна вода, нарязва се на ивички, не по-дълги от 2 см, и се разбърква с разбитото с водата кисело мляко. След това се прибавят дребно нарязания копър, ситно счукания чесън, растителното масло и сол на вкус. Когато тараторът се приготвя с добавка на орехови ядки, растителното масло се прибавя преди поднасянето му, а ореховите ядки, смлени или ситно счукани, се поръсват отгоре.
Продукти: 1 средно голяма краставица, 500 г кисело мляко, 2 супени лъжици растително масло, 1/4 връзка копър, 3 скилидки чесън, 2 чаени чаши вода, 2 супени лъжици орехови ядки (смлени или ситно счукани), сол на вкус.
Краставицата се измива, обелва се (ако не е оранжерийна или много млада) и се нарязва на дребни кубчета. Киселото мляко се разбива с водата. Смесват се млякото, краставицата, счуканият чесън и ситно нарязаният копър. Тараторът се посолява на вкус и се оставя в хладилник. Преди поднасянето му се разбърква с растителното масло и ореховите ядки.
Доматена супа
Продукти: 3 чаени чаши смлени домати (пресни или от консерва), 2 чаени чаши вода, 1 чаена чаша натрошено или настъргано сирене, 1 главичка кромид лук, 2 супени лъжици растително масло, 1/4 връзка магданоз, сол, захар и черен пипер на вкус.
Доматите се разреждат с водата и се смесват с дребно нарязания кромид лук, сиренето, растителното масло, захар, черен пипер и сол на вкус. Преди поднасянето на супата се прибавя магданозът, почистен, измит и ситно нарязан.
Празът се нарязва на дребно и се залива с току-що наточения зелев сок. Прибавят се предварително запечените и натрошени пиперки, растителното масло и червеният пипер. Чорбата се разбърква и се оставя на студено до поднасянето й.