Пиле с чесън по китайски Продукти:500гр. пилешки гьрди; 1 белтьк; 2 с.л. нишесте; 3 с.л. оризово вино (шери); 3 стръка зелен лук; 1 стрък чесън; 1 резен джинджифил (1/2 ч..л. сух); 4 с.л. олио; 2 ч.л. захар; 2 ч.л. оцет (ябьлков); 2 с.л. соев сос; 1/2 чаша вода . Приготвяне:Месото се нарязва на еднакви по големина кубчета със страна от 1см. В купа се размесват продуктите за мариноване . Оставя се месото да отлежи 30 мин. в приготвената марината. Загрява се тиган Уок ( или друг дълбок тиган ), сипват се 3 с.л. олио и се оставя да запуши. Поставя се месото и на силен огън се пържи при непрекъснато бъркане около 3-4 мин. Изважда се от тигана и се поставя в гевгир да се отцеди от мазнината. В купа се смесват съставките за заливката. Зеления лук зе нарязва по диагонал, чесъна се реже на дребни парчета, а джинджифила на много дребно. Загрява се 1 с.л. олио и за 30 сек. се запържват нарязаните зеленчуци пилешкото се връща обратно в Уока и се бърка още 3-4 мин.Тогава, се сипва заливката, огъня се намалява и се оставя за 1-2 мин. докато се сгъсти.
Пилешки късчета по китайски Продукти:500 г пилешко филе , 100 г уиски, 4 чушки, 1 краставица, 3 моркова, 1 яйце, буркан китайски( екзотични ) гъби, 10 с.л. фъстъчено олио, соев сос. Приготвяне: Месото се нарязва на тънки ивички и се маринова за 2 часа в уискито. В УОК ( дълбок тиган ) се сипват 3 с.л. олио и на силен огън се пържи месото за 3-4 мин. Изважда се, в тигана се сипват още 2 с.л. олио и в него за 3 мин. се пържат нарязани на ивички чушки. По същия начин се пържат и морковите нарязани на лентички, след тях идва рен на краставицата, накрая се запържват и гъбите за минута. Отделно от яйцето се прави омлет и изпържва. Той се нарязва на ивички и се поставя при зеленчуците. Всичко се поръсва с босилек, и соев сос.Сервира се с варен ориз.
Зеленчуци по китайски
Продукти: няколко листа или сърцето на китайско зеле, 1 стрък праз, 1-2 моркова, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 100 г малки печурки, 2 супени лъжици олио, 1-2 супени лъжици соев сос, 2-3 капки "табаско", 1 супена лъжица сусамово семе.
Изчистете и измийте зеленчуците. Нарежете морковите, китайското зеле, праза и чушките на тънки ленти. Обелете печурките, отрежете около 1 мм от пънчето и ги разрежете на четири. Изсипете мазнината в загретия тиган и запържете морковите за 1 минута. Добавете праза за 1-2 минути, докато си смени цвета, прибавете чушките, соевия сос и още малко мазнина. Разбъркайте леко сместа и прибавете гъбите и китайското зеле. Поръсете със сусама и сипете соев сос и лютив сос по вкус.
В чиния смесете солта и царевичното брашно и оваляйте рибата. След това оваляйте в разбития белтък. След това изпаржете рибните филета в силно загрята мазнина до златист цвят. Извадете и изцедете на кухненска хартия. В тенджерка смесете съставките за соса и кипнете като разбърквате. Сложете рибните филета на затоплена чиния и залейте със соса.
Китайски хрупкави пролетни рулца
Продукти: 220 г соеви кълнове, 120 праз лук (или зелен лук), 12 г моркови, 120 г бамбукови кълнове, 120 г гъби, 3-4 супени лъжици олио, 1 чаена лъжица сол (на вкус), 1 чаена лъжица кафява захар, 1 супена лъжица светъл соев сос, 1 супена лъжица китайско оризово вино (или сухо ери), 40 броя кори за пролетни рулца, квадрати със страна 15 см (могат да се заменят с кори за баница), 1 супена лъжица размито нишесте (4 части нишесте и 5 части вода), олио за пържене, соев сос за сервиране.
Нарежете всички продукти на тънки ивички. Загрейте тигана уок, добавете олиото и след като се загрее запържете набързо зеленчуците за около 1 минута. Добавете солта, захарта, соевия сос и оризовото вино и продължете да пържите още около 1 1/2 – 2 минути. Свалете от огъня, отцедете излишната мазнина и оставете сместа да се охлади. Ако използвате кори за баница, нарежете ги на квадрати със страна 15 см. Сложете по 1 с.л. от пълнежа в центъра на квадрата. Прехвърлете долния ръб върху пълнежа и подпъхнете краищата. Намажете горния ръб с размитото нишесте и увийте на стегнато руло. По същия начин направете всички рулца.
Загрейте голямо количество олио в тиган уок и изпържете рулцата на порции за около 2-3 минути или докато станат златисти и хрупкави. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете върху кухненска хартия или решетка да се отцедят от мазнината.
Пържена риба в кисело - сладък сос
Продукти: 400 г филе от бяла риба, 40 г нишесте, 1 яйце, 3 супени лъжици соев сос, 2 супени лъжици коняк, 1 малка глава лук, 1 стрък зелен лук, 1 супена лъжица джинджифил, 40г захар, 20 г оцет, 40 г бульон, сол.
Нарежете рибното филе на ивици, потопете в сместа от белтъка и нишестето, смесена с хладка вода(1:1), изпържете в силно сгорещена мазнина. Кипнете сместа от коняка, оцета, нишестето размито във вода(1:2), бульона, солта, захарта, джинджифила, зеления лук нарязан на парченца и нарязания кромид лук. Приготвената смес изсипете в тиган със загрята мазнина и задушавайте до сгустяване, при непрекъснато бъркане. Върнете рибата в тигана със сос и добре разбъркайте.
Продукти: 200 пилешко филе, сол на вкус, 4 белтъка, леко разбити, 1 супена лъжица размито нишесте (4 части нишесте, разбити с 5 части студена вода), 2 супени лъжици мляко, олио за пържене, 1 зелена салата, разделена на отделни листа, 120 мл пилешки бульон, 1 супена лъжица китайско оризово вино или сух шери, 2 супени лъжици зелен грах, няколко капки сусамово олио, 1 супена лъжица ситно нарязана шунка, за гарниране.
Нарежете на ситно пилешкото филе, добавете леко разбитите белтъци, размитото нишесте, млякото и сол на вкус. Разбъркайте много добре. Загрейте уока, добавете голямо количество олио, загрейте го и добавете сместа от белтъци и пилешко. Не разбърквайте, а само с лъжицата поливайте със сгорещена мазнина белтъците, докато се стегнат. Извадете и отцедете докато цветът е все още бял. Отлейте излишната мазнина, оставете 1 супена лъжица в уока, загрейте и добавете листата от салатата. Пържете около 1 минута, леко посолете и добавете бульона. След като заври, добавете пилешкото, оризовото вино и граха и разбъркайте добре. Поръсете със сусамовото олио, гарнирайте със ситно нарязаната шунка и сервирайте.
Пържено пиле в джинджифилов сос
Продукти: За пилето - 3 големи яйца, 2 супени лъжици соев сос, 2 супени лъжици сусамово олио, 1 голямо пиле нарязано на 12 парчета, 1 1/2 чаена чаша брашно, 3 супени лъжици джинджифил, 1 чаена лъжица сол, 1 чаена лъжица смлян черен пипер, 2 броя 2,5 см парчета пресен джинджифил, нарязани на 2 по дължина, олио за пържене; за соса - 1/2 чаена чаша соев сос, 1/2 чаена чаша нарязан на ивички зелен лук, 2 супени лъжици пресен ситно нарязан магданоз, 1 1/2 супена лъжица ситно нарязан пресен джинджифил, 1 1/2 супена лъжица люто сусамово олио.
Соса: Смесете и разбийте всички комоненти до хомогенизиране.(Може да се приготви от предния ден. Съхранява се в хладилник) Пилето: Разбийте много добре яйцата, соевия сос и сусамовото олио в голяма купа. Сложете парчетата пиле в яйчната смес, покрийте съда и го сложете на хладно за минимум 2 часа.
Смесете брашното. смления черен пипер, джинджифила на прах и сол в купа. Оваляйте парчетата пиле в сместа от брашно. Загрейте олиото за пържене. Пържи се в много мазнина. Сложете пресния джинджуфил в олиото. Пържете парчетата пиле до златисто кафяво за около 10 мин от всяка страна. Изцедете парчетата върху кухненска хартия или решетка. Сервирайте със соса.
Зеленчуци с тофу
Продукти: 150 г тофу, 200 г броколи, 100 г зелен грах, 1/2 стрък праз, 1 зелена чушка, 150 г консервирани соеви кулнове, 3 склидки чесън, 1 супена лъжица настърган джинджифил (или 1/2 супени лъжици на прах), 2 супени лъжици олио, 3 супени лъжици соев сос, 2 супени лъжици олио, 1 супена лъжица сусамово олио.
Потопете нарязаното на ленти тофу във вода за 2-3 минути, отцедете и изсушете върху салфетка. Бланширайте броколите - сложете във вряща подсолена вода за 2 мин извадете и веднага сложете във студена вода. Измийте и нарежете останалите зеленчуци на ивици. Загрейте тигана на силен огън, сложете малко олио и запържете тофуто от всички стр5ани до зачервяване, след което отцедете върху салфетка. В същата мазнина запържете първо праза за 2-3 мин, чушките, броколите, граха, соевите кълнове, чесъна и джинджифила, като бъркате непрекъснато. Добавете тофуто и оставете ястието на огъня за още 2 мин. Поръсете със сусам и соевия сос.