Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика
Козметика от кухнята
 

За свежест

Настъргват се една или повече краставици. Оставят се за 30мин. в съд, а след това се изстискват през чиста марля. Сокът се втрива с помощта на тампон по кожата на лицето.


Краставична вода за мазна кожа

Краставичната вода се приготвя, като се кипне 1л. чешмяна вода и в нея се сложи една нарязана на кубчета краставица. Ври 15 минути. След като изстине, краставицата са изстисква през марля.

При пореста и жълтеникава кожа

Прави се настойка, като се настъргва на ренде една краставица, изстисква се през марля и сокът се прецежда. Към него се добавя двойно количество спирт. Налива се в добре запушено шише. Преди да се втрие в кожата на лицето, настойката се разрежда с вода в съотношение 1 към 2.

Подхранващ лосион

Настъргваме една малка краставица и прецеждаме сока й. Прибавяме същото количество неварено прясно мляко и 1 чаена лъжичка глицерин. Почистваме лицето и шията с памучен тампон, потопен в течността. Съхраняваме лосиона в хладилник.

Успокояваща маска

Настържете една малка обелена краставица и я смесете добре с толкова кисело мляко, че да се получи кашичка. Нанесете на лицето си и оставете да подейства 30 минути.

При суха кожа

Разбъркват се 2 супени лъжици кисело мляко, 1 жълтък, 1 чаена лъжичка сок от краставица и мая за хляб колкото орех. Маската се нанася на лицето и шията и след 15 мин. се измива с хладка вода.





Домашната паста за зъби от карамфил

Един много добър начин за поддържане на устна хигиена е домашната паста за зъби от смлян карамфил. Тази паста е без наличие на флуор, не е токсична и не съдържа петролни продукти. След толкова много химия и толкова стресираща информация за вредите от модерните препарати, започваме да се връщаме към изпитаните бабини рецепти. Карамфиловата паста за зъби може да се приготви бързо и лесно в домашни условия.

Необходими са ви: 1 супена лъжица хума , 1 чаена лъжица зехтин , 1 чаена лъжица карамфил, стрит на прах
няколко капки етерично масло (мента, евкалипт или каквото етерично масло харесвате), розова вода или обикновена вода .

Съставките се разбъркват до еднородна смес с дървена или пластмасова бъркалка (да не се ползва метална) и домашната паста за зъби е готова. С показалец или с четка за зъби можем да масажираме нежно венците, зъбите и езика. Тази доза стига за измиването на зъбите на цялото семейство. Не е добре да правим по-голямо количество, за да не изветрява. Все пак ако остане малко можем да го запазим в бурканче и да го използваме на другия ден. Карамфиловата паста за зъби е антибактериална и напълно безвредна. Подхранва венците и освежава устната кухина.

 

Маска за коса с банани

Бананите са изключително вкусна, макар и калорична храна. Ако има банани, гладни няма да останем. Можем да се нахраним с един банан, да направим маска за лице, а защо не и за коса – така ще подхраним тялото си изцяло. Необходим ви е само един банан, един жълтък и 5 лъжици зехтин. Намачкваме банана, добавяме разбития жълтък и зехтина и с приготвената каша намазваме косата си. Ако смятаме, че тази доза ще ни е малко, умножаваме съставките по две и добре намазваме корените на косата, разстиламе по цялата коса, завързваме я с ластик и щипка за коса и накрая си слагаме шапка за баня. Трябва да престоим така минимум 20 минути, най-добре 30-40 минути. След това изплакваме косата с топла вода, измиваме с шампоан. Слагаме балсам и сме готови.

 

 
 

Най-новите рецепти

 

10 храни за понижаване на холестерола

 

Вкусните изкушения навсякъде около нас, липсата на време за готвене и правилно хранене повишават нивото на лошия холестерол, а това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Има обаче лесен начин да предотвратим това и да пречистим тялото си, след като цяла зима сме се хранили предимно с мазни храни. А и не забравяйте, че здравото тяло е красиво!

1. Ябълки – понижават риска от висок холестерол до 50%
Има една стара поговорка „По една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“. Резултатите от проучване в Холандия сочат, че фитохимикалите в ябълките спомагат за намаляване на риска от смърт поради болест на сърцето или удар наполовина. 300 мл ябълков сок или 2 ябълки на ден ще се отразят благотворно на организма ви.

2. Дребни плодчета
Малки плодове като ягоди и червени боровинки са богати на антиоксиданти, които понижават риска от проблеми със сърцето.

3. Лук – понижава риска с 25%
Половин суров лук на ден вдига HDL (добрия) холестерол с около 25% при повечето хора с такива проблеми.

4. Варива – понижават риска с 30%
Фибрите, протеините и останалите химически съединения, които се съдържат в боба и лещата могат да намалят холестерола и да подобрят функцията на кръвоносните съдове. Тази храна е и чудесен източник на фолиева киселина, която поддържа правилно нивото на хомоцистеина (индикатор за проблеми със сърцето).

5. Овес – намалява риска с 29%
В овесените ядки има бета глюкани, които са част от състава на разтворимите фибри. Една купичка овесени ядки на ден или пък друго, в което има овес, значително намалява нивото на холестерол в кръвта.

6. Ядки
67 г шам фъстъци и орехи намаляват нивото на холестерола с 5-7%, а на триглицеридите с 10%. Шам фъстъкът ( който е в черупка) е полезен още за функцията на вените и артериите, контрола на кръвната захар, също така действа като силен антиоксидант.
Орехите – намаляват риска с 45%
Те съдържат омега 3 мастни киселини, които редуцират холестерола и предпазват от запушване на кръвоносните съдове. Ако редовно хапвате орехи ще намалите лошия холестерол с 16% и ще увеличите общото ниво на холестерола с 12%
Фъстъци – съдържат витамин E, мощен антиоксидант, който е полезен за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и рак. Във фъстъците има много биофлавоноид ресвератрол, който помага за повишаване на притока на кръв в мозъка с 30% и така се намалява рискът от инсулт. Ако добавите дори и в малки количества фъстъци или продукти с тях (но не вафли с фъстъци) към диетата си, ще намалите LDL (лошия) холестерол с 14%.

7. Зехтин, рапично олио – намалява риска с 40%
От всички мазнини за готвене зехтинът съдържа най-много моносатурирани мазнини (77%) и има силни антиоксиданти, които намаляват лошия холестерол, без да засягат добрия.

8. Индийски живовляк
Включете в хранителния си режим за деня 3 до 12 г влакна от люспите на семената на псилиума, които са бедни на сатурирани мазнини и холестерол, и ще намалите общото ниво на холестерола.

9. Зеленчуци
Растенията със зелени листа като спанак, сминдух (семена) и броколи са богати на желязо, магнезий, калций и антиоксиданти, а всички те предпазват сърцето от холестерола.

10. Зелен чай
Чаша зелен чай на ден също ще спомогне в борбата с високия холестерол.

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама