Сирене по бански Продукти за 1 порция:150гр. овче сирене, 1 домат, 20гр. масло, 1 яйце, 2 супени лъжици газирана вода, червен и черен пипер. Приготвяне:В пръстен съд се слага натрошеното сирене. Върху него - нарязаните на колелца домати и маслото. Захлупва се с капак и се задушава 10 мин. в умерено загрята фурна. Яйцата се разбиват с газираната вода и се изливат върху сиренето. Ястието се допича до готовност без капак.
Пълнени гъби с кайма Продукти:1/2 кг. гъби, 250 гр. кайма, 100 гр. кашкавал, 1/2 пакетче масло, щипка сол, щипка млян черен пипер и малка глава лук. Приготвяне:Измиваме гъбите много добре. Отделяме пънчетата и след това ги нарязваме на дребно. Смесваме ги със ситно нарязания лук, каймата, черния пипер и солта. С получената смес напълваме шапчиците на гъбите. Поръсваме ги с настърган кашкавал и нареждаме в намаслена тавичка. Печем ги до готовност.
Предястие с гъби и сирене "Крема" Продукти: 400 гр. гъби, 1 пакетче сирене "Крема", 50 гр. кашкавал, 50 гр. масло, 50 гр. сметана, 50 мл. бяло вино, естрагон, черен пипер, сол, магданоз, зелена салата. Приготвяне:Гъбите се почистват от дръжките и шапчиците им се задушават в маслото и виното. Подправят се със солта и черния пипер. Смесват се сиренето "Крема", сметаната и настърганият кашкавал. Добавя се ситно нарязаният естрагон. Половината от сместа се разпределя във всяка гъба, а останалата част - около тях, след като се наредят в салатиерата. Гъбите се поставят върху листа от зелена салата и се окрасяват със стръгче магданоз.
Хайвер от печени чушки и зелени домати Продукти:1 кг. чушки, 300 гр. зелени домати, 1 глава лук, 7-8 скилидки чесън, 100 мл. олио, оцет, 2 червени домата, 1 връзка магданоз, сол на вкус. Приготвяне:Пиперките се опичат и се обелват, почистват се от семето и се нарязват на дребно. Зелените домати също се опичат и се нарязват на дребно. Зеленчуците се пасрат и се смесват с дребно наряваните лук и чесън. Постепенно се прибавя олиото. Слагат се оцет и сол на вкус, част от дребно нарязания магданоз. Разбърква се добре. Приготвеният хайвер се оформя в чиния. Украсява се с кръгчета от червените домати и клончета от останалия магданоз.
Херинги със сметана Вземете 150-200 г солени херинги, измийте ги, изчистете ги, залейте ги със студена вода и ги оставете във водата 24 часа. Извадете ги и внимателно отстранете костите им. Нарежете ги на парчета и ги сложете в чинията, в която ще ги поднесете. Отгоре настържете на съвсем ситно ренде 2 големи ароматични и възкисели ябълки и 1 глава лук. Поръсете ги със сока от 1 лимон и 1 лъжичка захар. Залейте предястието с 1 чаша сметана, гарнирайте го със ситно нарязан магданоз и го поднесете студено.
Пълнени яйца
Сварете твърдо 6 яйца. Обелете ги, като изстинат. Отрежете капак от широката им част и внимателно издълбайте жълтъка, като се стараете да оставите белтъка цял. Натрошете жълтъците и посипете с тях дъното на чинията, в която ще поднесете предястието. Наредете отгоре белтъците с отвора нагоре и ги напълнете с майонеза, приготвена от 1 жълтък и 1 чаша зехтин (или олио), сока от 1/2 лимон и по желание 1 голяма лъжица горчица. Наоколо гарнирайте с магданоз.
Сирене "Ементал" с пушени гърди
Продукти: 200 г сирене "Ементал", 100 г пушени гърди, щипка червен пипер.
Нарежете сиренето на 4 кубчета, а пушените гърди - на 4 ленти. Запечете ги. Поръсете лентите пушени гърди с червения пипер и обвийте с тях сиренето. Забодете с клечки за зъби. Поднесете веднага върху тънки филийки хляб.
Продукти: 250 г макарони, 1/2 пакетче краве масло, 100 г сирене, 300 г гъби, 3 яйца, 1 кафена чашка мляко, 2 лъжици галета, магданоз, черен пипер, сол.
С 1/3 от маслото задушете ситно нарязаните гъби. Подправете със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Сварените макарони смесете с 1/3 от маслото и натрошеното сирене. Изсипете половината в съд, намазан с масло и поръсен с галетата, върху тях разстелете гъбите на равномерен пласт и покрийте с останалите макарони. Залейте с разбитите яйца и млякото, сложете останалото масло, нарязано на малки парченца. Запечете в умерена фурна. Поднесете предястието топло.
Хайвер от сирене
Продукти: 200 г сирене, 5 яйца, 100 г растително масло, лютив червен пипер, черен пипер и сол на вкус.
Сиренето се настъргва на дребно ренде. Прибавят се жълтъците от твърдо сварените яйца, също настъргани на дребно ренде, лютивият червен пипер и черният пипер. Сместа се разбърква, като постепенно се прибавя растителното масло, оформя се в плато или в индивидуални чинии и се посипва с настърганите и леко посолени белтъци от сварените йяца. По желание като украса могат да се поставят кръгчета от сварено яйце и листа от магданоз.
Сиренето се отцежда от саламурата и се нарязва на правоъгълни парчета. Яйцата се разбиват с млякото и брашното и в получената гъста каша се потапят парчетата сирене, след което се пържат в сгорещеното растително масло. Поднасят се веднага след изпържването с подходяща салата или с гарнитура от пържени картофи (по желание) с черен пипер. Предястието може а се приготви с кашкавал вместо със сирене.