Супа от говеждо месо
Изчистете 3 глави лук. Изстържете ги на ситното ренде и ги сложете в тенджера да се запържат с 2 лъжици мас. Когато лукът придобие златист цвят, прибавете 1/2 лъжичка червен пипер и налейте 2 чаши вода. Варете го 20 минути и го претрийте през цедка. Прибавете 1/2 кг говеждо месо, нарязано на малки парчета, и го
задушавайте около 50 минути на слаб огън. Поръсете го с 2 кафени чашки брашно и го залейте с повече вода. Когато възври, прибавете по 1 лъжичка ким и риган, 2 ситно нарязани скилидки чесън и сол на вкус. След около 20 минути прибавете 1 кг обелени и нарязани на кубчета картофи. Като се сварят картофите, свалете супата от огъня и я поднесете гореща.
Супа от миди Притотвяне: Измийте добре 2 кг миди и ги сложете в тенджера да врят с много малко вода, за да се отворят черупките им Извадете месото им и го сложете в тенджера. Прецедете отгоре водата, в която са врели мидите, и добавете 4 чаши вода. Сложете ги на огъня да врят. Запържете 2 ситно нарязани глави лук, 3-4 скилидки чесън, също нарязани на дребно, с 2 супени лъжици мазнина (зехтин). Прибавете ги във врящата супа заедно с 4 тънки филии от среда на хляб. Като омекнат мидите, прибавете 1 шепа ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер. Поднесете супата гореща, като във всяка чиния счупите по 1 прясно яйце.
Супа от кокошка (Ирландия)
Сложете да се варят с повечко вода 1 кокошка и 1 телешки джолан заедно с корени за супа, нарязани на едро, 1 щипка риган, 1 дафинов лист и 2-3 карамфилчета, като обирате от време на време пяната. След 1 час прибавете 200 г олющен ечемик или овесени ядки. Като се сварят кокошката и джоланът, извадел ги, обезкостете ги и ги нарежете на едри парчета. Отцедете зеленчука и го претрийте през цедка. Прецедете бульона и върнете в него нарязаното месо и зеленчуковото пюре. Поднесете супата гореща с препържени хапки хляб.
Супа от черен дроб
Нарежете на дребно 3 средно големи глави лук и ги запържете с 2 лъжици масло. Прибавете и също запържете 2 лъжици брашно. Разредете запръжката с 2 л. бульон от концентрат (8 таблетки за 8 чаши вряща вода) и я варете 10 минути. Прибавете сол на вкус. Сгорещете в друга тенджера 1 лъжица масло и пуснете вътре 1/4 кг черен дроб, нарязан на кубчета и 2 филии от средата на бял хляб, също нарязани на кубчета. Задушете ги леко и ги з алейте с бульона. Оставете супата да ври, докато се свари дробът.
Супа от кюфтета
Смелете едновременно 600 г овче месо и 2 големи глави лук. Прибавете към каймата 2 лъжици изчистен ориз, ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер. Омесете добре сместа и направете от нея 4 кюфтета, като в средата им сложите по 1 синя слива без костилка. Сварете бульон от костите на месото с 5 чаши вода.
Прецедете го, сложете го отново на огъня и прибавете 1 ситно нарязана глава лук, 2 лъжици ориз, 1 домат и 4 обелени картофа, разрязани на 4 парчета, сол, черен пипер и магданоз. Като кипне бульонът, пуснете кюфтетата и ги варете, докато омекнат. Застройте супата с 1 яйце и я поднесете.
Супа от прясно зеле
Сварете в 5-б чаши подсолена вода 1/2 кг телешко или говеждо месо от гърдите. Извадете го, отделете го от костите и го нарежете на парчета. Прецедете бульона и пуснете в него парчетата месо и 1/2 до 3/4 кг ситно нарязана прясна зелка. Ако е необходимо, добавете малко вода. Доварете супата и я поднесете гореща, като я
подправите с 11г до 1 чаша сметана. Супата може да се приготви и с кисело зеле.
Зеленчукoва супа Нарежете на дребно 1 стрък целина, бялата част на 4 стръка праз лук, 2 глави кромид лук и 100 г сланина. Сложете ги на огъня да се задушават с 2 лъжици мас. Залейте ги със 7 чаши бульон и ги варете 1 час. Тогава прибавете 2 домата и 1 зелена пиперка, нарязани на кръгове, сол и черен пипер. Пригответе палачинково
тесто от 1 чаша брашно, 1 яйце, 1 чаша мляко, 1 лъжица мазнина и 1 щипка сол. Претрийте го през едра цедка във врящата супа. Доварете супата и я поднесете гореща (по желание поръсена със ситно нарязан магданоз).
Украински борш Обелете, измийте и нарежете на тънки ивици 1 глава цели на, 1-2 моркова, 1 корен магданоз и 1 глава червено цвекло Нарежете на дребно кисело зеле. Сложете ги на огъня да се задушават с малко мазнина, след което ги залейте с малко вода и ги оставете да врят, докато омекнат. Сварете отделно 1/2 кг говеждо месо в малко
подсолена вода. Извадете месото в чиния и го отделете от костите, а бульона прецедете. Прибавете месото и прецедения бульон към врящия зеленчук. Доварете борша и го застройте със сметана или с яйце и лимонов сок.
Супа от свинско месо
Сварете в много малко количество подсолена вода 3/4 кг свинско месо, нарязано на малки парчета. Прибавете 3 лъжици зехтин и задушавайте месото, докато се запържи. Сварете отделно в 1 л подсолена вода бялата част от 3 стръка праз, нарязана на дребно и 1 настъргана глава целина. Прибавете запърженото месо и малко настъргано индийско орехче. Доварете супата. Преди да я свалите от огъня, прибавете 1 винена чаша кокосово мляко (може да го замените с обикновено мляко), 1 лъжица оцет, сол и черен пипер.
Супа (Унгария)
Нарежете на дребно 2 глави лук и ги запържете с 2 лъжици мазнина до златист цвят. Прибавете 1/2 кг телешко месо, нарязано на парчета, заедно с 1 щипка кимион, 1 дафинов лист и 1 лъжица брашно и го задушавайте на слаб огън. Сварете в подсолена вода 1/2 кг картофи, обелени и нарязани на парчета и 1/4 кг зелен фасул, нарязан на дребно. Прибавете задушеното месо и го варете, докато омекне. Накрая прибавете 1/2 чаша сметана. Поднесете супата гореща.