Приготвяне:В малка купа смесете подправките и в чаша разбъркайте заедно водата, захарта и оцета. Нарежете патладжана на 4см. парчета. В голям тиган загрейте маслото , сложете подправките, разбърквайте и след около 1 минути. добавете патладжаните и солта и разбъркайте много добре със подправките. Разбъркайте сместа със оцета и я прибавете към патладжана. и разбъркайте. Покрийте тигана и пържете около 10 минути без да разбърквате. След това отхлупете и гответе на бавен огън без разбъркване до изпаряване на течността и патладжана леко да се зачерви около 15 минути.
Махнете тигана от огъня е оставете съда покрит за около 5 минути. Сервирайте патладжана поръсен със ситно нарязан пресен кориандър.
Доматена супа с грах и кокос по индийски Продукти: 4 домата, 1 ч. л. сол, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 4 с. л. олио, 2 люти чушки, 1 ч. л. смлян кориандър, 1 ч. л. кимион, 10 зърна копърово семе, 2 дафинови листа, 20 г краве масло, 4 с. л. кокосови стърготини, 200 г грах. Начин на приготвяне: Доматите се почистват, разрязват се на две и се поставят в тенджера. Заливат се с 500 мл вода, посоляват се и след като се сварят за около 10 минути под капак се намачкват. Лукът и чесънът се наситняват, изпържват се до златисто в дълбок тиган със загрято олио и периодично се разбъркват. Почиства се семето на лютите чушки и се наситняват. Добавят се при пържещите се зеленчуци малко преди те да се отстранят от котлона. Ароматизират се с кориандъра, кимиона, копъровото семе и дафиновите листа и след 10 секунди тиганът се отстранява от котлона. Запържените зеленчуци се връщат на котлона и се поставя маслото. Оставя се да се разтопи, отстраняват се дафиновите листа и през цедка вътре се претриват намачканите домати. След това супата от тигана се прехвърля в тенджерата, в която са врели доматите. Кокосовите стърготини се заливат с 1 к. ч. гореща вода и престояват 10 минути. През цедка течността се налива в супата и се добавя грахът. След като супата заври, котлонът се намалява. Оставя се да къкри под капак 20 минути.
Индийски самосас Продукти за тестото: 250 г брашно, 5 с. л. разтопено краве масло, 2-3 щипки сол. за плънката:, 200-250 г картофи, 200 г замразен грах, 1 стрък лук, 1 люта чушка, 1 резен джинджифил (1/2 ч. л. сух), 1 ч. л. къри, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. семена кориандър, 2 щипки кимион, олио за пържене, сол на вкус. Начин на приготвяне: Брашното се пресява в купа, добавят се маслото, солта, няколко супени лъжици студена вода и се разбърква, докато се захване тесто. Омесва се на ръка и се оставя да втаса. Картофите се нарязват на малки кубчета и се варят с малко вода за 4-5 минути в микровълнова фурна на пълна мощност. След това се намачкват на пюре. Джинджифилът, лукът и лютата чушка се нарязват на много ситно. Запържват се в дълбок тиган заедно със семената кориандър и се поръсват с къри, кимион и сол на вкус. В тигана с подправките се добавят грахът и намачканите картофи. Плънката се разбърква добре, след което се оттегля от котлона и се оставя да се охлади. Тестото се разделя на малки топки, които се разточват на тънки кори. От корите с метален пръстен или чаша с широко гърло се отрязват кръгчета. Краищата на тестените кръгчета се намазват с вода, а в средата им се слага охладената плънка. Сгъват се във формата на полумесец и краищата им се притискат с вилица.
Пиле масала ПРОДУКТИ: 1-2 пресни червени чушки, 1-2 пресни люти чушки, 1 гл. лук, 1 парче пресен джинджер (джинджифил), 3-4 скилидки чесън, 1/2 прясна връзка магданоз, силантро или кориандър, 1-2 с.л. доматено пюре, 1/2 каф. чашка мазнина (препечено пр. масло или зехтин), 1 с.л прясно масло, 2 ч.л. кимион, 2 ч.л анасон, 2 ч.л кориандър, 2 ч.л коркума, 1 ч.л сминдух, 1 ч.л кардамон, 1 ч.л канела, 600 гр. пилешко обезкостено без кожа най добре от бутче., 500 мл. вода, 250 гр. течна кокосова или обикновена сметана, 500 гр. Басмати или Жасмин ориз. ПРИГОТВЯНЕ: Пресните червени чушки се рендосват или смилат добре. Същото се случва и на лукът, и пресният джинджер, а чесънът се пресова с пресичка. Смиламе в мелничка и подправките (масалата) - кимион, анасон, кориандър, кардамон, сминдух, куркума и канела. Загряваме мазнината доста добре и слагаме половината от подправките да се пръжнат за 1/2 мин. После слагаме чушките да се пържат, след 2-3 мин. слагаме лукът след още толкова и чесънът и джинджера. Цялата ароматна смес бъркаме от самото начало доста интензивно и добавяме по лъжичка-две вода от време на време. Към края се прибавя и доматеното пюре, остатъка от масалата и се оставя още малко на котлона. Сега идва време за пиленцето, което сме оставили предварително за час-два в хладилника в марината от кисело мляко, и лъжичка-две от смляната масала. Измиваме и подсушаваме пилето и прибавяме към сгорещената ароматна паста. Запържваме с често разбъркване за 5-7 мин. и добавяме водата. Разбъркваме добре, захлупваме с капак и оставяме за час на тих огън. Накрая слагоме сметаната, оставяме да кръкне без капака и сваляме от огъня. Басмати ориза приготвяме на пара, като накрая гарнираме с лъжица прясно масло. С пресен магданоз (кориандър или силантро) поръсваме най накрая и да ни е сладко!
Пуди ПРОДУКТИ: 100 г брашно, 1 г хлебна сода, 2 с.л. вода, 1 с.л. олио, сол на вкус. ПРИГОТВЯНЕ: От брашното, солта и водата се замесва твърдо брашно. Разточва се на тънки питки с дебелина 1 мм и се пържат в силно загрята мазнина. Сервират се вместо хляб.
Пилаф Продукти: 20 г масло, 1 скилидка чесън, 250 мл ориз, 250 мл пилешки бульон, 250 мл вода, 60 мл едро нарязан магданоз, 60 мл печени филийки бадеми. Приготвяне: Маслото се разтопява в тенджерата. Добавя се пресованата скилидка чесън. Пържи се до мирис около 1 минута. Прибавя се измитият ориз (най-добре басмати) и се бърка около 1 минута. Излива се 250 мл бульон и 250 мл вода и се довежда до кипване. Огънят се намалява, тенджерата се похлупва. Оризът се вари на леко къкрене около 20 минути или до готовност на ориза. Маха се от огъня и се разбърква с вилица. Прибавя се магданозът и запържени на сух тиган филийки бадеми.
Ориз с кимион Продукти: 250 г ориз басмати, 500 мл вода, 1 с л олио, 1 глава лук, 1 ч л кимион на зърна, 100 г замразен грах
1 ч л сол. Приготвяне: Оризът се измива и се залива с 0,5 л вода. Оставя се за 30 минути. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото до стъклен цвят около 5 минути. Добавя се кимионът и се запържва за още 1 минута. Водата от ориза се излива в тенджера и се кипва. Изсипва се оризът и отново се изчаква докато кипне. Добавя се лукът с кимиона и замразеният зелен грах. Покрива се с капака и се вари на тих огън около 15-20 минути, докато ориза не попие цялата вода. От време на време се разбърква внимателно.
Ориз с къри и моркови Продукти: 300 г ориз, 2 с л зехтин, 2 с л(30 г) масло, 2-3 настъргани на едро моркови, 2-3 скилидки чесън
1-2 ч л къри, сол, смлян черен пипер. Приготвяне: Оризът се сварява. В среден голям дълбок тиган се загрява маслото и зехтина. Изсипват се морковите и се запържват за 5-7 минути на среден огън. Добавя се ситно нарязаният чесън и се запържва за 1 минута. Подправя се с къри и при постоянно бъркане се задушава за 1 минута. Свареният ориз се изсипва при морковите и се разбърква. Подправя се на вкус и се сервира.
Питки Наан Продукти:, 300 г брашно, 1 ч л сол, 3 г суха мая, 125 мл топло прясно мляко, 1 с л олио, 4 с л кисело мляко, 3 с л масло Ghee или краве масло. Приготвяне: Маята се разтваря в топло мляко и се оставя настрани за около 5 минути. Добавя се киселото мляко и на етапи се пресява брашното. Омесва се еластично тесто като накрая се добавя солта и олиото. Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа или плик. Покрива се и се оставя да втаса за 40 минути. Втасалото тесто се разделя на 6-7 части. Разточва се в овална форма с дължина 23 см и дебелина 1,5 см. Така разточените питки се поставят върху набрашнена дъска или хартия за печене, покриват се и се оставят за още 20 минути. В това време фурната се нагрява заедно с тавата в която ще се пекат питките до 230 С. Питките се поставят върху нагорещената тава (аз пренесох заедно с хартията за печене) и се пекат около 10 минути или до златист цвят (зависи от фурната Ви). От 6 питки леко ми изгоряха 3, така че внимавайте да не изгорят. Горещите питки се намазват с Ghee (кр.масло).