Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика

Рецепти с телешко месо

 

Месо с пикантен сос

Продукти: 1 кг телешко (свинско) филе, 3-4 льжици мазнина, 1 чаша вино, 1 глава лук, 4 пиперки, 4 домата, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 лъжица препечено брашно, 1 кофичка сметана, 5-6 скилидки чесън, сол.

Приготвяне: Натрийте месото със счуксн чесън, сложете го в сгорещената в тавичка мазнина и го изпържете да хване коричка от всички страни. Прибавете лука, пиперките и доматите, нарязани на филийки, черния пипер, дафиновия лист и залейте с виното. Покрийте плътно с фолио тавичката и я сложете в предварително загрята фурна. Намалете температурата и печете около 2 часа. Извадете от соса изпеченото месо и като изстине, го нарежете и го подредете в огнеупорна чиния. Прецедете соса, прибавете препеченото брашно, сметаната и малко счукан чесън. Варете 5 мин и залейте месото. Поднесете с няколко гарнитури, приготвени със зеленчуци.

 

Телешко с пиперки по градинарски

Продукти: телешко крехко месо 750 г, пиперки 1 кг (14 бр.), пресен кромид лук 2 връзки, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), червени домати 0.500 кг (6-7 бр.), масло 100 г (1/2 чаена чаша), сол 5 г (1 чаена лъжичка) оцет 20 мл (2 супени лъжици), чесън 5-6 скилидки, магданоз 1/2 връзка.
Месото се измива и обезкостява, нарязва се на малки късове, поставя се в пръстена тенджера заедно с дребно нарязания лук, солта и червения пипер, залива се с оцета и малко вода и се вари на умерен огън. Когато поизври водата, се прибавят част от мазнината и нарязаните на дребно домати.
Пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от семето, разрязват се на две, посоляват се и се изпържват в останалата част от мазнината, след което се прибавят към ястието, останало почти на мазнина, заедно с очистените скилидки на чесъна. Ястието се залива с малко топла вода и се задушава десетина минути на тих огън. Поднася се поръсено със ситно нарязания магданоз.

 

Телешко с тиквички по селски

Продукти: телешко месо 750 г, тиквички 1 кг (5 бр.), пресен кромид лук 2 връзки, червени домати 250 г (5 бр.), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), брашно 10 г (1 супена лъжица), кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), копър 1 връзка, магданоз 1 връзка, сол 5 г (1 чаена лъжичка), оцет 20 мл (2 супени лъжици), лютиви пиперки 5 бр.
Месото се измива и обезкостява, нарязва се на средно големи парчета и се поставя в тенджера заедно с нарязаните на дребно лук и домати, червения пипер, солта, оцета и вода, колкото да се покрие, и се вари до омекване. Тиквичките се остъргват и се нарязват на парчета, посоляват се и се изпържват в мазнината. Свареното месо се слага в тава и около него се нареждат изпържените тиквички и целите лютиви пиперки. Ястието се залива с млякото, разбито с разбитото в малко вода брашно, поръсва се с дребно нарязаните копър и магданоз и се пече под връшник (или във фурна) десетина минути.







 

Филе-вретено с орехи и гъби

Продукти: телешко филе 1 кг, орехови ядки 30 г (2 супени лъжици), гъби мариновани 30 г (10 бр.), пресен кромид лук 1/2 връзка, краве масло 20 г (1 супена лъжица), сол 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер на вкус.
Филето се начуква с дървено чукче и се поръсва със сол, черен пипер и част от маслото. Отгоре се разстилат ситно нарязаният лук, ситно скълцаните орехови ядки и гъбите, нарязани на ивички. След това месото се навива на вретено, намазва се с останалото масло и се пече на скара.
Поднася се с гарнитура от пържени картофи или печени пиперки.

 

Чомлек-кебап

Продукти: телешко (свинско, говеждо, агнешко) месо 1 кг, мазнина 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 150 г (2-3 глави), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), вино 200 мл (1 чаена чаша), вода 200 мл (1 чаена чаша), дафинов лист 2-3 бр., няколко зърна бахар и няколко зърна черен пипер, стрък чубрица, арпаджик 750 г, чесън 2 глави, магданоз 1 връзка, сол на вкус.
Месото се измива, нарязва се на парчета като за кебап и се пържи в мазнината заедно със ситно нарязания лук. След омекването на лука се прибавят доматеното пюре, брашното, червеният пипер и сол на вкус. След това месото се залива с виното и водата и се вари заедно с прибавените към соса подправки - дафинов лист, бахар, черен пипер и чубрица. Изчистеният арпаджик и обелените скилидки на чесъна се прибавят, когато месото е почти омекнало. ястието се доварява на тих огън и се поръсва със ситно нарязания магданоз. Поднася се топло.

 

Телешки кебап

Продукти: месо 800 г, масло 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 300 г (5-6 глави), брашно 10 г (1 супена лъжица), лютиви пиперки 5 бр., магданоз 1/2 връзка, чубрица на вкус, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер 10 г (2 чаени лъжички), сол 5 г (1 чаена лъжичка), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица).
Месото се нарязва на дребно и се запържва леко в сгорещената мазнина. Към него се прибавят последователно лукът, нарязан на дребно, брашното, червеният пипер, доматеното пюре, малко бульон и сол на вкус. Когато омекне месото, се прибавят лютивите пиперки, черният пипер и чубрицата. Ястието се оставя на тих огън още десетина минути. Поръсва се със ситно нарязания магданоз и се отстранява от огъня.

 

 
 

Най-новите рецепти

 

Тас-кебап

Продукти: телешко (свинско или говеждо) месо 1 кг, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 200 г (3-4 глави), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), черен пипер 10-12 зърна, бахар 5-6 зърна, магданоз и сол на вкус.
Месото се почиства от костите, нарязва се на дребни парчета и се пържи в мазнината заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, се прибавят последователно при разбъркване доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульон или гореща вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато омекне месото, се прибавят черният пипер, бахарът и виното. Готовото ястие трябва да остане почти на мазнина. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.

 

Попска яхния

Продукти: телешко месо 750 г, масло или мас 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 100 г (1-2 глави), чесън 10 скилидки, дребни лукчета (арпаджик ) 1 кг, домати 200 г (2-3 бр.), доматено пюре 10 г (1 чаена лъжичка), брашно 10 г (1 супена лъжица), дафинов лист 2-3 бр., вино 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер 10-15 зърна, сол на вкус.
Месото се нарязва на дребни парчета и се запържва леко в част от мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва до златисто оцветяване ситно нарязаният лук, а след това се прибавят брашното, което също се запържва, доматеното пюре и червеният пипер. връща се месото, залива се с виното и топла вода, посолява се и се вари заедно с черния пипер и дафиновия лист. Когато омекне месото, се прибавят дребните лукчета, предварително варени в две води, а след това задушени в останалата част от мазнината, обелените скилидки на чесъна и дребно нарязаните домати. Ястието се вари още няколко минути и се сваля от огъня.

 

Есенен гювеч

Продукти: 1 кг телешко месо, 1/2 чаша мазнина, 5-6 моркова, 7-8 зелени камби, 2 корена пащърнак, по 200 г карфиол и зелен фасул, 3-4 домата, 1 лъжичка червен пипер, магданоз, сол, 2 глави лук.

Нарежете лука на филийки, морковите - на колелца, месото - на хапки. Задушете ги в мазнината. Прибавете последователно нарязаните на ивички камби, разделения на розички карфиол, зеления фасул (бланширан), пащърнака, нарязан на кубчета. Като поомекнат зеленчуците, прибавете червения пипер и 1 чаша топла вода, разбъркайте. Покрийте гювеча с обелените и нарязани на филийки домати, поръсете ги с магданоз. Оставете да къкри на тих огън или печете във фурната. Добре е ястието да се приготви в огнеупорен съд.

 

НАЧАЛО 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама