Салата от лук Нарежете на тънки филийки 2-3 глави лук. Посолете ги и ги смачкайте леко с ръка. Прибавете 2 кисели ябълки, предварително обелени и настъргани на едрото ренде, 1 сварен и смачкан картоф и 1 шепа ситно нарязан магданоз и копър. Разбъркайте добре сместа, изсипете я на купчинка в чинията за поднасяне, загладете я с нож и я залейте със сос "Маойнеза".
Салата от целина и орехи
Сварете 1 голяма глава целина. Обелете я и я нарежете на кубчета. Прибавете 1 кафена чашка ситно счукани орехови ядки. Посолете ги на вкус и ги поръсете обилно с черен пипер. Пригответе майонеза от 2 жълтъка и 2 кафени чашки зехтин (олио). Прибавете 1/2 чаша добре смачкано сирене "Рокфор" и малко оцет. Залейте целината и орехите с майонезата. Поръсете салатата със ситно нарязан магданоз и я поднесете.
Салата от портокали
Обелете и нарежете на кръгове 3 портокала. Нарежете на тън-ки дълги ивици ядките от 20-25 ореха. В чиния за салата наредете вътрешните листа на 1 маруля. Сложете в средата портокаловите кръгчета, поръсете ги с орехите и ги посолете на вкус. След това полейте салатата с 2 чаши сметана и сока от 1 лимон.
Салата от маруля Измийте добре 1 маруля, отстранете горните й листа и я разрежете на 4 парчета. Сварете твърдо 3 яйца. Отделете жълтъците, смачкайте ги с вилица и ги разбийте с 3 лъжици зехтин (олио), оцет (или лимонов сок) и сол на вкус и малко ситно на- рязан магданоз. Потопете парчетата маруля в получения сос и ги наредете в
чиния. Полейте ги с останалия сос и ги гарнирайте с нарязаните на ивици белтъци от яйцата.
Парижка салата
Сварете поотделно 2-3 моркова, 1 глава целина, 1 глава червено цвекло, 200 г зелен фасул, 1/2 чаша зрял фасул (може и други зеленчуци по вкус и желание). Нарежете сварения зеленчук на дребни кубчета и прибавете към него 1 кутия ри- ба-консерва. Разбъркайте добре сместа и я залейте с майонеза. Украсете салатата с нарязани на колелца твърдо сварени яйца, ромбчета от кашкавал и стръкчета магданоз.
Мариновани херинги
Вземете 10 солени херинги, измийте ги, изчистете ги и ги оставете да киснат 24 часа във вода, след което ги разделете на две по дължина и ги почистете от костите. Залейте с 1 чаша оцет и 2 чаши вряла вода,2 глави лук, нарязани на едро, 2 кисели краставички, нарязани на парченца, 2-3 дафинови листа и няколко зърна
черен пипер и ги оставете да поврят. Свалете от огъня маринатата и я оставете да изстине. Намажете с горчица почистените херинги и ги пуснете в маринатата да престоят 24 часа. Отцедете ги след това и ги поднесете със сос "Майонеза".
Капон Макро
Сварете добре поотделно 1 глава целина, 1 шепа зелен фасул, 2-3 моркова, 1 глава цветно зеле и 2-3 глави червено цвекло. Нарежете ги на дребно, но също поотделно. Нарежете на тънки филии средата на 1 пресен, но студен хляб. Наредете последователно в чиния филии хляб, отгоре един вид зеленчук, пак филии хляб, втори вид зеленчук и така, докато се свършат всичките зеленчуци, като поръсвате всеки ред от зеленчука със сол и черен пипер. Най-отгоре наредете филии хляб и ги покрийте с плътен пласт от смачкана на пюре обезкостена варена риба или консерва риба. Пригответе зелена майонеза, като към обикновена майонеза прибавите много ситно нарязани ароматични зелени треви (копър, магданоз и други по вкус) и малко сок от изстискан суров спанак, ако разполагате с такъв, и залейте с нея предястието.
Продукти: 4-5 печени пиперки, 1 голям и 4 малки еднакви домата, 2-3 скилидки чесън, магданоз, сол, оцет и олио на вкус.
Нарежете пиперките на ивички. Залейте ги със счукан чесън, сол, оцет и олио. Оставете ги да престоят 15-20 мин. Оформете ги в чиния на венец, сложете в празнината му големия домат, забодете в средата му пласмасова клечка, на която предварително сте нанизали малите доматчета, а между тях - клонки от магданоз. Със ситно нарязан магданоз направете тънка ивичка около пиперките.
Нарежете на ситно лука и магданоза, посолете и разбъркайте. Прибавете 1 настърган домат и олиото, разбъркайте отново и оформете на равномерен пласт в елипсовидна чиния. Нарежете всеки домат, както се реже диня, но без да срязвате до края, за да се държат резените. Между тях сложете кръгчета краставички. Наредете ги върху лука.
Салата с шунка
Продукти: 300 г пилешка шунка или варено бяло месо от пиле (пушено пиле), 2 сварени яйца, 2-3 домата, 2-3 пиперки "Сиврия" (чорбаджийски), 3-4 лъжици олио, 1 лъжичка горчица, 1 глава лук, магданоз, 3-4 листчета босилек.
Нарежете шунката и яйцата на ивички, а останалите продукти на ситно. Разбийте олиото с горчицата, прибавете лука, магданоза и босилека. Смесете всички продукти и разбъркайте. Можете да изсипете сместа върху листа от зелена салата.