Шопска салата Нарязваме на кубчета 1 обелена краставица и 2-3 домата, 2 печени чушки и 1 глава стар лук, а половин връзка магданоз на ситно. Поставяме зеленчуците в салатиера. Овкусяваме ги със сол, оцет и олио. Поръсваме обилно с настъргано сирене. Украсяваме с маслини.
Салата от зеленчуци Половин малка зелка се нарязва на тънки и къси ивички в дълбок съд. Претрива се с малко сол. Две зелени чушки се почистват от дръжките и семето, нарязват се на парчета и се прибавят към зелето. В салатата се слагат и 3 червени домата, нарязани на кубчета. Подправя се с олио и оцет на вкус и се разбърква. Накрая се поръсва със скълцан магданоз.
Макаронена салата с риба тон Продукти:1/4 кг. къси макарони, 100 гр. риба тон от консерва, няколко маслини, 1/2 пакетче майонеза, няколко стръка магданоз и босилек, сол. Приготвяне:Сварете макароните в подсолена вода. Отцедете ги и смесете с рибата. Към майонезата прибавете подправките и я изсипете върху макароните и рибата. Украсете салатата с маслини.
Зелена салата ствърдо сварени яйца Измиваме едно по едно листата на една зелена салата (маруля) и я нарязваме на тънки ивички, посоляваме на вкус. Прибавяме оцет и олио и я насипваме в салатиера. Сваряваме 3 яйца. Разрязваме ги по дължината и изваждаме жълтъците. Смачкваме ги с вилица и прибавяме към тях сол, малко масълце и ситно нарязан магданоз. пълним със сместа белтъците и ги нареждаме върху салатата (марулята). Отстрани слагаме репички, оформени като розички.
Салата с пиле, моркови и праз Продукти:400 г сварено бяло пилешко месо, 500 г праз - само бялата част, 200 г моркови- настъргани, 1 голяма ябълка, 250 г готова майонеза, 1 с.л горчица, 250 г кисело мляко. Приготвяне: Нарежете праза на тънки колелца. Обелената и изчистена ябълка нарежете на резенчета. Пилешкото месо нарежете на кубчета и ги смесете с праза, нарязаната ябълка и настърганите моркови. Разбъркайте майонезата с горчица, черен пипер, киселото мляко и сол на вкус. Салата се сервира полята със майонезения сос.
Салата от сардини Почистете от главите и перките 250 г пресни сардини. Разрежете ги на две половини и извадете средната кост. Посолете парчетата риба и ги поръсете с черен пипер. Слепете ги две по две, като помежду им сложите тънки ивици от люти пиперки, Потопете ги в 2 разбити яйца и ги наредете в намазана със зехтин тавичка плътно една до друга. Залейте ги с 3-4 лъжици зехтин и 2-3 лъжици оцет. Прибавете 1 дафинов лист и 1 стръкче мащерка. Сложете ги да се пекат във фурната 10 минути. В продълговата чиния наредете салата от пресни краставици.
Сложете отгоре изпечените сардини, след като изстинат и ги гарнирайте с кръгчета от лимон и портокал.
Салата от пиле Изчистете и измийте 2 пилета. Опечете ги на шиш (на фурна или в електрическата тенджера с малко мазнина). Обелете внимателно кожата им. Отделете месото от гърдите и краката, нарежете го на еднакви парчета и го сложете в дълбока чиния. Сгорещете в тиган 1 пълна лъжица прясно масло и запържете до побеляване
дробчетата от пилетата. Дръпнете ги от огъня и ги стрийте с вилица. Обелете 6 големи ароматични едри круши (масловки или от друг сорт), изчистете ги от семките и ги нарежете на еднакви парчета, по възможност като тези от пилешкото месо. Залейте ги със сока от 2 лимона, за да не потъмнеят, и ги сложете при месото в дълбоката чиния. Прибавете към смачканите дробчета сока от 1 лимон, 2 пъл-ни лъжици горчица, черен пипер и сол на вкус и 1 чаша добре разбита сметана. Разбъркайте ги леко и ги прибавете към пилешкото месо и крушите. Разбъркайте салатата, поръсете я с черен пипер и тук-там с червен пипер и я украсете с листа от зелена салата.
Сварете в подсолена вода 1 кг картофи. Обелете ги и като изстинат, ги нарежете на кръгове, дебели 1 см. Нарежете на кръгове 3 еднакви по големина глави лук. Измийте, изчистете и нарежете на парченца солена херинга или аншоа. В чинията за поднасяне наредете на пирамида последователно картофите, лука и рибата.
Поръсете салатата с дребно нарязан магданоз и я полейте със зехтин (олио) и оцет, в който сте разтворили малко горчица.
Салата (Белгия) Сварете поотделно 250 г пресни гъби, 6 картофа и 1 глава целина. Отцедете ги и след като изстинат, ги нарежете на кубчета. Прибавете една консерва от 250 г миди в масло. Разбъркайте добре сместа, посолете я и я залейте със сос "Майонеза". Салатата можете да приготвите и с пресни миди. В такъв случай сложете ги да заврят в малко вода, за да се отворят черупките и извадете месото.
Салата (Гваделупа) Нарежете на тънки филийки 1 голяма глава лук. Прибавете 4-5 счукани скилидки чесън, 3 червени домата, обелени и нарязани на парчета, 3 сварени и нарязани на кубчета тиквички, 1 кутия сардини (140 г), почистени от костите и нарязани на парчета, 2-3 ситно нарязани люти пиперки (шипки), няколко маслини (без костилките). Залейте сместа с 1/2 чаша зехтин, сока от 1 лимон и 1 лъжица оцет. Посолете я и я поръсете с черен пипер. Разбъркайте я и я изсипете в чиния. Украсете салатата с твърдо сварени яйца, нарязани на чет-въртинки или колелца.
Картофена салата Сварете в подсолена вода 1/2 кг картофи. Обелете ги и ги на-режете на кубчета. Сварете отделно 1 глава червено цвекло и също я нарежете на кубчета. Нарежете също на кубчета 2 ябълки, обелени и почистени от семенната част, и 2 кисели краставички. Почистете от кожата и костите филетата на 1 солена херинга и ги
нарежете на парчета (за да не стане салатата много солена, можете да изкиснете херингата в студена вода). Смесете продуктите, поръсете ги с черен пипер и ги залейте с олио и оцет.