Приготвяне:Загрейте фурната до 180 градуса. Смесете смляното месо с лука, индийското орехче, бахара, сол, черния пипер, яйцата и сметаната. Замесете до получаване на еднородна маса. Намажете с олио тава за печене. С намокрени със студена вода ръце оформяйте кръгли кюфтенца с големина на орех. Наредете в тавата и печете около 10 до 15 минути. Извадете от фурната и ги поставете в голяма тенджера. Добавете кубчетата бульон, соса от печенето на кюфтенцата и вода да покрие кюфтенцата. Нагрейте на силен огън до кипване, намалете и варете на слаб огън 1 час. Извадете кюфтенцата и сгъстете соса с нишесте до желаната гъстота.
Лесна и вкусна рецепта с пиле от Етиопия Нужните продукти: 1 пиле, нарязано на порционни парчета, 4 големи глави кромид, накълцати на ситно, сокът от 1-2 лимона, 2 чаени лъжички сол, 8 скилидки чесън, накълцани на ситно, 1 супена лъжица сминдух (стрит в хаван), 1 супена лъжица кардамом (стрит в хаван), 1-2 супени лъжици пресен джинджифил, накълцан на ситно, 1/2 чаена лъжичка индийско орехче (стрито в хаван), 2 средни домата, 4 супени лъжици масло, 2 супени лъжици червен пипер (по-възможност лют), 1 чаша пилешки бульон, твърдо сварени яйца - по 1 в порция
Начин на приготвяне: В подходящ съд смесете лимоновия сок, 1 чаена лъжичка сол и пилето, като оставите да се маринова между 30 минути и 1 час. Поставете кромида в тенджера, която може да побере всички продукти и гответе на умерен огън без мазнина около 5 минути, като бъркате непрекъснато. Прибавете маслото, подправките, солта и доматите. Разбъркайте добре и оставете да се задушава около 5 минути. Добавете бульона. Оставете да заври, гответе още около 5 минути и намалете малко огъня, ако е възможно. Добавете пилето. Разбъркайте добре и оставете около 20 минути. Обелете яйцата и ги пробийте на 2-3 места с клечка за зъби. Сложете ги в тенджерата, покрийте ги добре със соса и оставете още около 20 минути или до готовност на пилето. Сервирайте с ориз, кус-кус, нан, чапати или арабски питки.
Колошварски токан по унгарски
250 г пържоли, 250 г обезкостено свинско месо от бута, 1 лъжица мас, 200 г сметана, 100 г бяло вино, 1 глава лук, червен пипер, сол
Поставяме нарязаното на ивички месо в тенджера със ситно нарязан лук и мас, поръсваме червен пипер, сол и задушаваме до изпаряване на течността. Заливаме месото с вино и задушаваме до омекване. Заливаме омекналото месо със сметана и възваряваме. Поднасяме със задушен ориз или варени картофи.
Говежди карета по унгарски
4 карета от говежди бут, 50 г сланина, 1 лъжица мас, 100 г сметана, 1 глава лук, червен пипер, сол
Шпековаме говеждите карета и ги посоляваме. Изпържваме ситно нарязания лук в мас до пожълтяване, прибавяме месото, изпържваме от двете страни, поръсваме червен пипер, наливаме вода и задушаваме до омекване. Преди поднасяне заливаме месото със сметана и възваряваме ястието. Поднасяме със задушен ориз.
Телешки пьоркьолт по унгарски
250 г телешко месо от плешката без кости, 250 г телешко месо от под бедрената част, гърдите или главата, 1 малка глава лук, 50 г мас, зелена чушка, 1/2 чаша сладко бяло вино, сладък червен пипер, костен бульон, сол
Настъргваме лука, изпържваме в мас до пожълтяване, прибавяме на-рязаното на кубчета месо, поръсваме червен пипер, заливаме с малко бульон, вино, посоляваме и задушаваме. След малко добавяме почистената и нарязана на ивички зелена чушка и задушаваме до омекване. Поднасяме с варенки.
Телешко или агнешко месо с червен пипер по унгарски
500 г телешко или агнешко месо от плешката без кости, 1 малка глава лук, 50 г мас, костен бульон, 200 г кисела сметана, червен пипер, сол
Изпържваме ситно нарязания лук в мас до пожълтяване, прибавяме нарязаното на кубчета месо, изпържваме, добавяме червен пипер, наливаме бульон, посоляваме и задушаваме. В края на задушаването прибавяме сметаната.
Говежди карета по унгарски
4 карета от говежди бут, 50 г сланина, 1 лъжица мас, 100 г сметана, 1 глава лук, червен пипер, сол
Шпековаме говеждите карета и ги посоляваме. Изпържваме ситно нарязания лук в мас до пожълтяване, прибавяме месото, изпържваме от двете страни, поръсваме червен пипер, наливаме вода и задушаваме до омекване. Преди поднасяне заливаме месото със сметана и възваряваме ястието. Поднасяме със задушен ориз.
Телешки пьоркьолт по унгарски
250 г телешко месо от плешката без кости, 250 г телешко месо от под бедрената част, гърдите или главата, 1 малка глава лук, 50 г мас, зелена чушка, 1/2 чаша сладко бяло вино, сладък червен пипер, костен бульон, сол
Настъргваме лука, изпържваме в мас до пожълтяване, прибавяме на-рязаното на кубчета месо, поръсваме червен пипер, заливаме с малко бульон, вино, посоляваме и задушаваме. След малко добавяме почистената и нарязана на ивички зелена чушка и задушаваме до омекване. Поднасяме с варенки.
Телешко или агнешко месо с червен пипер по унгарски
500 г телешко или агнешко месо от плешката без кости, 1 малка глава лук, 50 г мас, костен бульон, 200 г кисела сметана, червен пипер, сол
Изпържваме ситно нарязания лук в мас до пожълтяване, прибавяме нарязаното на кубчета месо, изпържваме, добавяме червен пипер, наливаме бульон, посоляваме и задушаваме. В края на задушаването прибавяме сметаната.
Сегетински гулаш по унгарски
500 г свинско месо, 50 г мас, 1 глава лук, 700 г кисело зеле, 200 г кисела сметана, 30 г брашно, сладък червен пипер, сол
Изпържваме ситно нарязания лук в половината от маста до пожълтяване, прибавяме нарязаното на кубчета месо, изпържваме, поръсваме червен пипер, наливаме вода и задушаваме почти до омекване. Отделно задушаваме в другата половина мас киселото зеле с малко зелев сок. Прибавяме почти омекналото зеле към месото, поръсваме брашното, разбъркваме със сметана, посоляваме и задушаваме до омекване.