Продукти: 1 кг череши, 1 кг захар, 750 г вода, пълна лъжица лимонова киселина.
Начин на приготвяне: Черешите се измиват и се изваждат костилките им. Сипва се захарта във водата и сиропът се вари до сгъстяване. Снема се от огъня и се слага плодът. Когато последният се понапои, сладкото се поставя да ври на силен огън до сгъстяване на сиропа. Пет-шест минути преди да се свали от огъня, се прибавя лимоновата киселина.
Сладко от смокини
Подрязват се дръжките на смокините, измиват се и се варят в няколко води, докато последната вода стане бистра. Уврелите смокини се надупчват с вилица. Изстискват се леко с ръка. Кипва се 500 г захар и 500 г вода. В този кипнал сироп се пускат смокините и се оставят да врят. Махат се от огъня. Отделно се кипва останалата захар с 1 с 2 кг вода. Ври 10 минути. В получения кипящ сироп се пускат смокините. Когато сиропът се сгъсти, слага се киселината. Сладкото се маха от огъня и смокините се оставят да нощуват в сиропа. На другия ден смокините се изваждат и сиропът кипва отново. Сгъстява се и в него се пускат смокините. След като поврят, сладкото се сваля от огъня и се изстудява в съд със студена вода. След като сладкото се махне от огъня, по-желание може да ароматизира с ванилия.
Сладко от ягоди
Продукти: 1 кг ягоди, 2 кг захар, 2 лъжички лимонова киселина.
Начин на приготвяне: Очиства се зелената част от ягодите (дръжките). В съда, в който ще се вари сладкото, се нареждат ред ягоди, ред захар. Пожелание, върху тях се изстисква 1 лимон. Така подредените ягоди престояват една нощ. На сутринта се слагат на огъня да врат с една чаена чаша вода. След като сиропът се сгъсти и капка от него застава на ръба на една чиния, прибавя се лимоновата киселина. След 5-6 минути сладкото се сваля от огъня и съдът се разклаща, за да се събере пяната, която се отбира, а благодарение на това всяка ягода се отделя и се овалва със сироп. Ако не се направи това ягодите се слепват една за друга.
Конфитюр от дюли продукти: 1,3 кг дюли, 1 кг захар, 1 ч.л. (5 г) винена киселина, 1 л вода.
приготвяне: От захарта и водата се приготвя захарен сироп. Прибавят се измитите, обелени и настъргани на едро ренде дюли. Вари на силен огън до сгъстяване на сиропа. Прибавя се разтворената в гореща вода винена
киселина и се вари още 2-3 минути. След изстиването на конфитюра бурканите се затварят.
Конфитюр от грозде
2 кг грозде, 1 кг захар, 1 ч.ч. (200 мл) вода, 2-3 листа индрише.
Най-подходящи са сортовете болгар и димят. Гроздето се измива и се изчиства семената. Наръсва се със захарта, прибавя се водата и се вари на силен огън до сгъстяване на сиропа. Прибавя се индришето, отстранява се от огъня и се оставя да престои в разлат съд, след което се насипва в буркани. След изстиването на конфитюра бурканите се затварят. Съхранява се на сухо и проветриво място.
конфитюр от сини сливи
5 кг почистени от костилките узрели сини сливи, 2.5 кг захар, 1/2 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. вода, 1/3 ч.ч. ром или сливова ракия, 1 пакетче канела.
Измитите и почистени от костилките сливи се слагат в голяма емайлирана тава, посипват се със захарта и се оставят да престоят няколко часа. След това се наръсват със смесените оцет и вода и се пекат, докато сиропът се сгъсти (капка, капната върху порцеланова чиния, да не се разлива). Наръсват се с канелата, разбъркват се и се насипват горещи в сухи буркани. След като конфитюрът изстине напълно, отгоре се сипват по 1-2 с.л. ром или сливова ракия. Бурканите се покриват с целофан и се завързват. Държат се на хладно място. По възможност може и да се затворят с капачки и да се стерилизират за около 10 минути.
Продукти: 2кг едри узрели вишни, 1,5кг захар, 1ч.л. лимонтозу, 1, 5ч.ч вода, 1с.л. уиски, 2 ванилии. Приготвяне:Вишните се измиват и почистват от костилките с помощта на безопасна игла. Така подготвени се слагат в дълбока тава или тенджера. Поливат се с 1с.л. уиски.. Поръсва се предписаното количество захар. Полива се вода. Плодовете се слагат на загрят котлон за варене. След като кипне от време на време се маха пяната, която се образува при варене. След като се сгъсти се слагат ванилиите на прах и лимонтозуто. Разбърква се добре и се оттегля настрани. Вземат се сухи и добре измити бурканчета. Сладкото се пълни горещо в бурканчетата, след което те се затварят с капаци на винт. Обръщат се с гърлото надолу и се оставят за едно денонощие на балкона да се охладят и вакумират.
Сладко от боровинки
Продукти: 2 кг боровинки, 2 кг захар, 2 ч.л. лимонена киселина. приготвяне: Боровинките се почистват на силна струя вода. На всеки 1 кг боровинки се приготвя захарен сироп от 1 кг захар и 1 ч.ч. вода (250 мл). Когато захарният сироп заври се добавят плодовете и се вари до сгъстяване на сместа. Готовността се проверява като капка от сладкото, капната в порцеланова чиния не се разлива. Накрая се добавя лимонена киселина. Като заври сместа се обира пяната с решетъчна лъжица и сладкото се разсипва в предварително затоплени буркани.
Съвет: Колкото по-дълго варите сладкото, толкова по-гъсто става.
Сладко от дюли, ябълки и круши
1 кг захар, 1 ч.ч. вода, 4 средно големи дюли, 4 средно големи круши, 2 зелени ябълки, 1 ч.л. лимонтозу.
Смесва се захарта с водата и съда се слага на котлона. Докато сиропа се топли в него се настъргват дюлите, 3 круши и ябълките /всеки плод се бели непосредствено преди да се настърже/. Последната круша се обелва и нарязва на малки кубчета. Вари се до готовност, като 5 минути преди да се свали от котлона се добавя лимонената киселина.