Продукти:1 кг пиперки, 150 г краве сирене, 4-5 скилидки чесън, зелени пера от 2-3 стръка пресен лук или 1 глава кромид лук, 5-6 лъжици олио, магданоз, копър, 1 домат, сол.
Приготвяне:Изпечените и обелени пиперки почистете от семето и нарежете на ситно. Прибавете счукания чесън, настърганото сирене и 4 лъжици олио. Разбъркайте и оформете в подходяща чиния. Нарежете на ситно обеления домат, лука, копъра и магданоза, залейте с 1 лъжица олио, посолете. Разбъркайте добре и сложете около пиперките. Салатите от печени пиперки стават много вкусни, ако се прибавят няколко листенца ситно нарязан босилек.
Нарежете яйцата и доматите на кръгчета. Поръсете яйцата със сол и черен пипер. Наредете в два реда в продълговата чиния последователно керемидообразно кръгче от домат, до него кръгче яйце и т.н. Отгоре сложете отцеденото месо от раци (риба), поръсете със ситно нарязаните подправки и пръстенчета от пиперката. Смесете счукания чесън с олиото, соса и сол на вкус. Залейте салатата непосредствено преди да я поднесете.
Салата от червено зеле
Продукти: 500 г червено зеле, 2 скилитки чесън, 2-3 зърна черен пипер, 1/2 дафинов лист, 4-5 лъжици олио, оцет и сол на вкус, няколко листа целина.
Нарежете зелето на тънки ивички. Посолете го и го оставете да престои 1-2 ч. Кипнете 1л вода с чесъна, черния пипер и дафиновия лист. Залейте зелето. След десетина минутиотцедете и подправете с олиото, оцет и сол. Трябва да престои още 1-2 ч. Поднесете със ситно нарязаната целина
Салата с карфиол
Продукти: 1 малка главичка карфиол, малко прясно мляко, 250 г майонеза, 1 глава лук, 3-4 лъжици кисело мляко, 2 кисели краставички, магданоз, сол.
Разделете карфиола на розички и го сварете в подсолена вода, в която сте сипали прясното мляко. Отцедете го. Разредете майонезата с киселото мляко. Нарежете лука, краставичките, магданоза. Смесете всичко, посолете на вкус. Разбъркайте добре и оставете в хладилник за 1ч.
Салата с брюкселско зеле
Продукти: 500 г брюкселско зеле, 3-4 лъжици зехтин (олио), оцет и сол на вкус, по половин връска копър и магданоз.
Изчистеното и измито зеле пуснете във вряща и подсолена вода. Варете на силен огън (небива да се преварява). Отцедете и докато е топло, залейте със смес от зехтин и оцет. Поръсете салатата със ситно нарязаните копър и магданоз.
Неаполитанска салата
Продукти: 2 домата, 2 печени пиперки, 1 малка краставица, 1 глава лук, магданоз, 1 консерва риба, 2 сварени яица, сол.
Нарежете зеленчуците на ситно, а яицата - на кубчета, рабъркайте с рибата. Посолете на вкус и оформете в подходяща чиния.
Продукти: 1 малка главичка карфиол, 2 картофа, 2 моркова, 2 кисели краставички, 2 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, 2 лъжици олио, лимонов сок и сол на вкус.
Сварете в подсолена вода обелените картофи, остърганите моркови и карфиола. Нарежете на кубчета картофите, морковите, краставичките и айцата. Карфиола накъсайте на малки розички. Подправете салатата с олиото, лимонов сок и майонезата. Водата в която сте варили зеленчуците, може да използувате за супа.
Пикантна салата
Продукти: 2 моркова, 1 корен магданоз, 1/2 главичка целина, 1 глава лук, 1 ябълка, 250 г майонеза, 1 лъжичка горчица, лимонов сок и сол на вкус, 2 сварени айца.
Настържете корените, нарежете лука на ситно, ябълката - на кубчета, и поръсете веднага с лимонов сок. Посолете. Залейте с майонезата, смесена с горчицата. Изсипете в чиния и загладете с нож. Обрежете зигзагобразно айцата и ги пазполовете. В средата сложете парченце морков. Гарнирайте салатата.
Към изпечените и обелени патладжаниприбавете сметаната и счукания чесън, разбийте с миксера. Посолете на вкус. Оформете в подходящя чиния и украсете с айцата, нарязани на кръгчета, и клончета магданоз (къдрав). В салатата могат да се прибавят и няколко сварени айца, нарязани на ситно.