Супа от кестени Сварете в подсолена вода 1/2 кг кестени, предварително цепнати с остър нож. Обелете ги и ги смачкайте. Прибавете 1 глава лук и 1 глава целина, настъргани на ситно ренде и налейте 4-5 чаши вряла вода. Оставете супата да поври, след което я подправете със ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер, а преди да я свалите
от огъня, прибавете 1/2 чаша сметана. Поднесете я гореща.
Супа от бадеми
Скълцайте 1 чаша бадемови ядки. Поставете ги в тенджера заедно с 1 настъргана глава лук и ги залейте с 1 л мляко. Оставете супата да ври на слаб огън. Преди да я свалите от огъня, прибавете сол, черен пипер и 1 лъжица брашно, размито в малко студено мляко.
Лучена супа
Нарежете на тънки фнлийки 4-5 глави лук. Сложете ги в тенджера и ги задушавайте с 3-4 лъжици мазнина на слаб огън, след което ги залейте с 4-5 чаши вода и ги оставете да врят. Когато лукът омекне, прибавете 1 таблетка костен бульон (концентрат), сол и черен пипер. Застройте готовата супа с 2 яйца, разбити с малко оцет, и я поднесете с препържени хапки хляб.
Доматена супа с краставици Нарежете на четвъртинки 1 кг домати и ги сварете в съвсем малко вода. Смачкайте ги и ги претрийте през сито. Залейте доматеното пюре с 1 л бульон от месо и прибавете 2 лъжици изчистен и измит ориз. Варете супата, докато омекне оризът. Преди да я свалите от огъня, прибавете 1 кафена чашка сметана. Обелете 1
краставица и я нарежете на тънки колелца. Сложете ги в супника и ги залейте с изстиналата супа.
Супа от червено цвекло Обелете и нарежете на парчета 1 голяма глава червено цвекло и 1 малка глава целина. Прибавете 3 глави лук, нарязани на филийки. Задушавайте ги с 2 лъжици мазнина, докато поомекнат. Поръсете ги със сол, черен пипер и 1 лъжичка захар и ги залейте с 4-5 чаши бульон. Доварете супата и я подправете със ситно нарязани
ароматични треви (магданоз, копър и пр.). Поднесете я с препържени хапки хляб.
Супа от череши
Запържете леко 1 лъжица брашно с 1 лъжица прясно масло. Налейте 4 чаши вода и прибавете 1 кг череши, очистени от костилките, 1 лъжица захар, 1 винена чашка ликьор от череши и сол на вкус. Сварете супата н я поднесете с препържени хапки хляб.
Зелена супа със сирене
Измийте и изчистете 1/4 кг зелен фасул. Сварете го в малко вода, отцедете го и го смачкайте с вилица. Залейте получената каша с 4 чаши бульон (по избор) и я сложете на огъня да ври. Нарежете на ситно 2 стръка праз лук, 1 глава кромид лук, 1/2 малка зелка, 1 малка глава цветно зеле и ги сложете да се задушават около 10 минути с 1/2 чаша масло, след което ги прибавете в супата. Когато зеленчукът омекне напълно, прибавете в супата 1 ситно нарязана връзка магданоз и 100 г настъргано холандско сирене. Ако супата е много гъста, добавете още бульон. Можете да приготвите супата със зрял фасул, предварително накнснат от вечерта
във вода.
Супа от картофи
В 1 л костен бульон (може и от концентрат) сварете 1/2 кг обелени и нарязани на кубчета картофи. Извадете ги, смачкайте ги с вилица и отново ги върнете в бульона. Нарежете на кубчета 200 г сланина и я запържете леко заедно с 1 ситно нарязана глава лук и няколко скнлидки чесън. Прибавете и запържете до зачервяване 1 лъжица брашно. Изсипете ги в картофената супа и я доварете. Накрая прибавете 1 шепа ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер, а в последния момент - 3 лъжици сметана. Поднесете супата гореща.
Супа с кнедли от грис Разбийте до побеляване 3 лъжици масло и прибавете един по един 2 жълтъка, 1щипка сол, 2 лъжици студено мляко и 3/4 чаша грис. Оставете сместа на студенооколо 1/4 час. Сложете на огъня да з аври бульон от концентрат. Требвайте слъжичка топки от грисовата смес и ги пускайте в бульона да се сварят. Поръсете
супата със ситно нарязан магданоз и я поднесете гореща.
Бульон с кнедли от ориз
Изчистете 1 кафена чашка ориз и го сварете на каша с 1 чаша сметана, след което го оставите да изстине. Разбийте до побеляване 2 лъжици масло. Прибавете изстиналата оризова каша, а след това 3 жълтъка - един по един, 1 щипка сол и накрая разбитите на сняг 3 белтька.Сложете да заври на огъня 1 л бульон от птичи или месен концентрат и пускайте в него с лъжица топчета от горната смес.
Картофена супа
Очистете, обелете и нарежете на ивици, тънки като фиде, 1 връзка корени за супа. Запържете ги с 2 лъжици мазнина. Поръсете ги с 1 пълна лъжица брашно и ги пържете, докато се зачерви брашното. Пресилете ги в тенджера, поръсете ги със сол и черен пипер и ги залейте с 5 чаши вода или бульон от концентрат. Когато се
сварят корените, прибавете 4-5 картофа, нарязани на кубчета, и 3-4 пресни гъби, също нарязани ка кубчета. Варете супата, докато се сварят картофите.