Продукти:около 500 г различни зеленчуци, 1 чаша прясно мляко, 1/2 пакетче краве масло, 4 лъжици препечено брашно, магданоз, трохи от сух бял хляб, сол.
Приготвяне:Сложете зеленчуците във вряща подсолена вода. Варете 15-20 мин в тенджерата под налягане. Сварените зеленчуци пасирайте с миксера. Разтопете половината масло, прибавете брашното и рзредете с млякото и зеленчуковото пюре. Сложете супата на огъня да ври 2-3 мин, прибавете ситно нарязания магданоз. Изпържете трохите в останалото масло. Поднесете ги със супата.
Кремсупа от брюкселско зеле
Продукти: 500 г брюкселско зеле, 3 лъжици разтопено краве масло, 3 лъжици препечено брашно, 2 жълтъка, 5-6 лъжици сметана, черен пипер, лимонов сок, сол на вкус, 1/2 л бульон.
Сварете зелето в 1 чаша подсолена вода. Отделете половината, а останалото направете на пюре с миксера. Запържете леко брашното в маслото. Пробавете бульона, водата, в която е варено зелето, и пюрето. Сложете на огъня да ври 5 мин. Прибавете целите зелчици. Застройте с жълтъците, сметаната и лимонов сок. Подправете с черен пипер.
Кремсупа от риба
Продукти: 300 г филе от бяла риба, 2 глави лук, 3-4 моркова, 1 корен пащърнак, 1 чаша бяло вино, 2-3 скилидки чесън, мащерка, тарос или черен пипер, лимон, сол.
В 1/2 л кипяща подсолена вода сложете виното, изчистените и обелени моркови и пащърнак, нарязани на едро, чесъна и настъргания лук. Когато морковите са почти сварени, прибавете рибата, нарязана на едро (почистена от кожата). След 15 мин дръпнете от огъня, смачкайте с вилица морковите, пащърнака и рибата и върнете в бульона. Поръсете супата с мащерка и поднесете с лимон.
Кремсупа от праз и картофи
Продукти: 5-6 картофа, 2 стръка праз, 1 лъжица вегета или супа на прах (пилешка или телешка), 5-6 лъжици сметана, 2 жълтъка, сол.
Обелените картофи нарежете на едро и сложете да се варят. Към полусварените картофи прибавете едро нарязания праз. Като омекнат напълно, разбийте с миксера да се получи гладко пюре (около 5 чаши). Прибавете вегетата и варете още 5 мин. Застройте супата с вълтъците и сметаната. Поднесете я с препечени кубчета хляб.
Кремсупа от кромид лук
Продукти: 5-6 глави лук, 2-3 лъжици разтопено краве масло, по 1 чаша вода и прясно мляко, 1 лъжица препечено брашно, парче кашкавал, листа от целина, черен пипер, сол.
Задушете в маслото и малко вода лука, нарязан на едро. Като омекне, залейте с водата, посолете и варете 20 мин на тих огън. Разбийте с миксер. Прибавете млякото, а като заври - брашното, размито в малко хладка вода. Варете още 10 мин. Поднесете с настъргаан кашкавал, ситно нарязани листа от целина и черен пипер.
Обелените главички колраби сварете заедно с костите в 11/2 л вода. Разбъркайте брашното в маслото на огъня, прибавете пасираните с вилица колраби и залейте с прецедения бульон. Варете още десетина минути. Застройте супата със жълтъка и сметаната и я подправете със ситно нарязан магданоз. Поднесете с изпържени в масло хлебни кубчета.
Продукти: 500 г картофи, 1 глава кромид лук, 1/4 главичка целина, 1 морков, 50 г краве масло, 6 чаени чаши вода, сол и черен пипер на вкус.
Лукът, морковът, целината и картофите, обелени и нарязани на ситно, се сваряват в малко количество подсолена вода, след което се разбиват с миксер или се претриват през гевгир. Полученото пюре се залива с останалото количество вряща вода, посолява се и се кипва. Приготвената супа се отстранява от огъня, подправя се с маслото и черен пипер на вкус и се поднася с царевични пръчки или хлебни кубчета, изпържени или запечени с масло във фурна.
Пасирана доматена супа
Продукти: 500 г домати, 1/4 глава целина, 1 морков, 1 глава лук, 5 скилидки чесън, 50 г краве масло, 1 кафена чашка ситно натрошено фиде, 5 чаени чаши вода, 1/4 връзка магданоз и сол на вкус.
Целината, морковът и лукът се почистват и измиват, нарязват се на дребно и се задушават до омекване в малко вода, след което се заливат с останалото количество вряща вода и се варят заедно с доматите и чесъна. Пасират се през гевгир и се оставят отново да заврят. Прибавя се фидето (или оризът). Супата се посолява и се вари още 10-15 минути, отстранява се от огъня и се подправя с маслото и дребно нарязания магданоз.
Кремсупа от домати
Продукти: 700 г домати, 50 г краве масло, 1 главичка кромид лук, 1 морков, 1/4 главичка целина, 2 супени лъжици брашно, 3 чаени чаши вода, 2 чаени чаши прясно мляко, 1 чаена лъжичка захар, 3 филийки от бял хляб, 25 г кашкавал, сол на вкус.
Почистените, измити и дребно нарязани лук, морков и целина се задушават до омекване в 1/3 от маслото и 1 супена лъжица вода. Заливат се с горещата вода и след завирането им се посоляват. Прибавят се дребно нарязаните домати и се варят около 10 минути, след което всичко се претрива през цедка. Брашното се запържва до светлозлатисто оцветяване във втората 1/3 от маслото и се разрежда с прясното мляко. Получава се бешамелов сос, който се прибавя към пасираните домати и ароматични зеленчуци. Супата се подправя със захарта и ако е гъста, може да се разреди с допълнително количество гореща вода, бульон или прясно мляко, след което се кипва и се отстранява от огъня. Поднася се с крутончета от нарязания на филийки хляб, намазани с останалата 1/3 от маслото, поръсени с настъргания кашкавал и леко запечени във фурна.