Продукти:500 г плодове, 500 г готов сладолед, 40 г натурален шоколад, 1 лъжица захар, 2 супени лъжици каймак (от поставено в хладилника неварено мляко).
Приготвяне: Нарежете на ситно плодовете, върху тях оформете сладоледа като торта така , че отстрани да остане венец от плодовете. Разтопете на водна баня шоколада със захарта, разбъркайте с каймака и залейте тортата. Поднесете веднага.
Разбийте на гъста пяна 3 яйца и 150 г захар (работи се с миксер на бързи обороти). Прибавете 3 лъжици масло на тънка струя и разбивайте, докато се поеме напълно. Накрая, като бъркате леко с дървена лъжица, прибавете 150 г пресято брашно. Изсипете тестото в намазана с масло тавичка. Изпечете в умерена фурна. По същия начин направете още един блат от останалите продукти, като прибавите какаото. Сварете сироп от захарта и водата. Три минути след като завриго дръпнете от огъня. Като поизстине, прибавете рома. Размийте брашното на рядка каша с разбитите яйца и малко студено мляко. Останалото мляко сложете на огъня със захарта и какаото. Щом кипне, дръпнете от огъня и прибавете брашнената кашица на тънка струйка, като бъркате непрекъснато с тел. Върнете на огъня и варете още малко, докато се сгъсти. Оставете крема да изстива, като от време на време го разбърквате, за да не хване коричка. Разбийте маслото с миксера на пяна. Прибавете лъжица по лъжица млечния крем, като бъркате непрекъснато с миксера (на бързи обороти). Изстиналите блатове разрежете по две концентрични окръжности (с помощта на различни по големина чинии), така че да се получат един вътрешен кръг и два пръстена. Средния пръстен от белия блат разменете със средния от черния. Поставете единия блат в чиния за торта и залейте с половината сироп, оставете малко да попие и намажете с половината от крема. Отгоре поставете другия блат. Сиропирайте и намажете с останалия крем отстрани и отгоре. Поръсете тортата с кокосовото брашно (или смлени орехи).
Плодова торта "Соня"
Продукти: 1 пакетче крем за торта (полуфабрикат), 1/2 пакетче краве масло, 1 чаша добре отцедени плодове от компот, 250 г бишкоти или бисквити, няколко бонбона "карамел лакта".
Сварете крема според упътването. Щом го свалите от огъня, прибавете маслото, набодено на вилица. Бъркайте непрекъснато, докато се стопи маслото, а след това от време на време, докато кремът изстине. Прибавете нарязаните плодове. В подходяща чиния наредете ред бишкоти. Залейте ги с половината от крема, покрийте с бишкоти и залейте с останалия крем. Оставете на студено 3-4 ч. Поръсете тортата с настъргани бонбони. Със същия крем могат да се напълнят бисквити "Слънце" или "Ананас".
Разбийте яйцата със захарта да се получи пухкава гъста пяна. Постепенно прибавете брашното, шоколада, портокаловата кора и накрая - орехите. В тавичката сложете намазана с масло хартия и изсипете сместа. Изпечете на умерена температура. По същия начин пригответе още един блат. Разбийте жълтъците и захарта и варете на водна баня да се сгъсти. Прибавете какаото и портокаловите кори и дръпнете от огъня. Бъркайте, докато кремът се охлади. Разбийте маслото на пяна. Смесете двата крема. Поставете единия блат в чиния за торта и намажете с 2/3 от крема. Отгоре сложете другия блат и намажете с останалия крем отстрани и отгоре. Разбийте сметаната (маслото) със захарта и ванилията на пяна. Оставете на студено да се стегне. С голям шприц направете розички върху цялата торта. Тортата може да се направи и с бисквити "Регата", "Чайка" или други маслени бисквити.
Разбийте (с миксер) яйцата и захарта на гъста пяна, прибавете постепенно останалите продукти. Изсипете сместа в намазана с масло тава. Изпечете. От захарта и водата сварете сироп. След като ври 3 мин, прибавете ванилията. Залейте топлата торта с топъл сироп. Като изстине, гарнирайте с разбита сметана.
Разрежете бишкотите напречно на половинки. Потапяйте всяко пярче в млякото, смесено със захарта и кафето, намазвайте с крем и нареждайте парчетата изправени в чиния, като почнете от средата. Завършете последния ред, като наредите бишкотите с изпъкналата страна навън, без да ги намазвате с крем. Останалия крем разстелете върху тортата и я украсете с шприцована сметана или нискокалорично масло, разбито на пяна със захар на вкус. Крема пригответе по следния начин: Жълтъците, захарта и кафето варете на водна баня 5 мин, като бъркате непрекъснато. Докато изстива, бъркайте от време на време, за да не хване коричка. Смесете изстиналия крем с разбитото на пяна масло.
Продукти: 1 кг кисело мляко, 500 г пресен плод (ягоди, малини, череши, вишни, кайсии, праскови) или 1 буркан плод от компот, 1 опаковка бисквити "Чайка", "Добруджа" или маслени, 1 чаена чаша пудра захар, 2 супени лъжици ром, 1 кафена чашка запечени и счукани орехови ядки.
Киселото мляко се поставя в торбичка от марля и се отцежда 4-5 часа. Плодовете (вишни, череши, праскови и кайсии) се почистват от костилките, а чгодите и малините - от дръжките. Целите дребни плодове или едрите, нарязани на кубчета, плодове се поръсват с 1/2 от захарта. Изцеденото мляко се подслажда с останалата захар, ароматизира се с рома и се размесва с дребно натрошените бисквити и плода. Сместа се изсипва в тортена чиния и се оформя на кръг с равномерна дебелина, поръсва се с ореховите ядки, размесени с малко пудра захар, и се оставя в хладилник да се стегне.
Ябълкова торта с бисквити
Продукти: 7 средно големи ябълки, 4 опаковки бисквити "Добруджа", 2 яйца, 125 г краве масло, 1 лимон, 1 чаена чаша захар, 2 супени лъжици коняк (ром); за гарниране на тортата - 175 г (1 опаковка) сметана, 2 супени лъжици пудра захар, 1 пакетче ванилия.
Ябълките се настъргват на дребно ренде, смесват се с предварително разбитото със захарта масло и се задушават до полуизпаряване на течността, след което се отстраняват от огъня и към тях при непрекъснато разбиване се прибавят яйцата, конякът, сокът и настърганата кора от лимона. В тортена форма се нареждат на редове бисквитите, като се намазват с топлия крем. Приготвената торта се оставя да престои най-малко 6 часа, след което се гарнира с разбитата с пудрата захар и ванилията сметана.
Торта с бишкоти
Продукти: 2 пакетчета бишкоти, 175 г (1 опаковка) сметана, 2 супени лъжици пудра захар, 1 буркан компот от вишни или ягоди, 1 кафена чашка счукани орехови ядки.
Бишкотите се потопяват в сиропа от компота и се подреждат в плитък съд с кръгла форма на 2 реда, като върху първия ред се поставят почистените от костилките вишни или нарязаните ягоди, а върху втория ред - разбитата с пудрата захар сметана. Тортата се поръсва с ореховите ядки и се оставя да престои 1-2 часа на студено, след което се поднася.