Продукти за 2 порции: 300гр фусили(спирали), 100гр скариди(изчистени), 1 тиквичка, 1 зелена чушка, 1 връзка пресен лук, меко сирене(фета,дунавия). Начин на приготвяне: Сваряваме пастата според указанията на опаковката. Запържваме лука и скаридите в малко зехтин. Режем тиквичките и чушките на тънки ленти. Прибавяме ги. Задушаваме ги за 5 минути. Трябва да останат леко хрупкави. Прибавяме сварената паста и разбъркваме. Сипваме в дълбока чиния и отгоре слагаме нарязано на кубчета сирене.
Пищни спагети
Продукти: 350г спагети, 200г пилешки гърди, 200г шунка на филийки, 150г замразен грах, 60г масло, 100г настърган кашкавал, 350мл бульон, 10мл олио, 400г домати, сол на вкус. Начин на приготвяне: Пилешките гърди ги запържвате в тенджера с 20г масло. В друга тенджера за кратко време разбърквате върху огъня грахта и буца масло. В трета тенджера се налива подсолена вода за спагетите и я кипвате, след което ги сварявате, прецеждате и подреждате в тавичка, заливате ги с бульона, бучица масло и шепа настърган кашкавал, като ги разбърквате добре. Спагетите ги прехвърляте и оформяте на купчинка в голяма огнеупорна чиния. Отгоре ги гарнирате със запържени филийки, пилешки гърди, шунка, грах и леко запържени резенчета домати. Цялото ястие го поръсвате с кашкавал и печете около 5 минути в силна фурна. Когато кашкавалът придобие златист цвят, ги изваждате от фурната и сервирате топли.
Хапки по римски
Продукти: 500 г свинско каре, 250 г бекон, 5 лъжици зехтин, 1 чаша бяло вино, 1 чаша сметана, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: Свинското каре го начуквате на тънки еднакви парченца. Върху всяка едно се поставя тънка филия бекон. Навивате на ролца и подреждате в глинен съд, намазан с зехтин. Поръсвате със сол и черен пипер и заливате с чаша бяло вино. Печете във фурна загрята до 180 градуса за около 25 минути. Пет минути преди края на топлината обработка прибавяте и сметаната. При сервиране заливате с получения сос.
Сос с чесън за спагети
ПРОДУКТИ: 4 склидки чесън, нарязани на ситно, 2-3 сушени люти чушлета, 150 г. зехтин, 3 с.л. ситно нарязан магданоз. ПРИГОТВЯНЕ: Нарежете на ситно чесъна и смесете със 2-3 стрити сушени люти чушки и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте със 150 г зехтин. Подправете със сол. Добавете към спагетите, докато са още горещи.
сос Песто ПРОДУКТИ: 50 г ядки от пиния, 2 склидки чесън, 100 г босилек, едро нарязан, 150 мл зехтин, 100 г настърган пармезан, сол на вкус. ПРИГОТВЯНЕ: Пасирайте не много фино ядките от пиния с 2 накълцани склидки чесън, едро нарязания босилек и 50 мл. от зехтина. Разбъркайте със 100 г настърган пармезан и 100 мл. зехтин. Подправете със сол на вкус.
Фалшива пица със спагети Продукти: 1 пакет спагети, 1/2 пакетче краве масло, 3 яйца, 50 гр маслини, 100 гр шунка (кренвирши), 100 гр кисели краставички, 100 гр сварен грах от консерва, 1-2 домата, риган, босилек. Начин на приготвяне: Сварете спагетите по обичайния начин, в подсолена вода. Отцедете ги добре и пуснете в тях 1/2 пакетче масло. Щом като се стопи маслото добавете всички гореизброени продукти. Разбъркайте всичко и го изсипете в предварително намазана тавичка. Настържете отгоре кашкавал и запечете ястието в сгорещена фурна.
Пармиджана с патладжани и моцарела
Продукти: 6 бр. патладжани, 500 г домати от косерва, 2 скилидки чесън, 100 г сирене Пармезан, 500 г сирене Моцарела, 3-4 с.л. зехтин, босилек, риган, сол.
Патладжаните се нарязват, посоляват се и престояват 15 минути. Измиват се, подсушават се и се изпържват. Изваждат се върху домакинска хартия и се посоляват. Доматите се нарязват на парченца и се смесват със зехтина, чесъна, сол и 5-6 листенца пресен босилек. Вари се 10 минути и се изважда чесъна. Моцарелата се нарязва на филийки, слага се в цедка да се изцеди суроватката. Пармезана се настъргва. В правоъгълна тава се подреждат ред патладжани и се покриват със сос. Подреждат се кръгчета от моцарелата, поръсва се с пармезан, босилек и риган. Пак патладжани и така до изчерпване на продуктите. Завършва се с кръгчета моцарела. Залива се с малко зехтин на тънка струйка. Пече се на 190 С 40 минути.
Лазаня
Продукти: 500 г /1 кутия/ кори лазаня за приготвяне без предварително варене, 400 г кашкавал; За соса - 1600 г домати в консерва/добре е да се пасират/, 600 г телешка кайма, 400 г гъби /ако са пресни - предварително да се задушат/, 3-4 бр глави кромид /ситно нарязан/, 1 глава чесън /пресован/, 2 бр пилешки бульон, 50 г краве масло, 20 г черен пипер, 1 чаена лъжичка червен пипер, босилек-задължително!!! 2 супени лъжици ситно смлян, сол на вкус; Сос бешамел - 60 г брашно, 60 г краве масло, 1 1/4 л прясно мляко, малко сол.
Каймата се запържва предварително в собствената си мазнина. Кромида се задушава под капак в 1-2 чаши вода с пилешките бульони до омекване.След това се прибавя пасираният чесън, червен пипер, черен пипер, босилека,гъбите и кравето масло. Задушава се още около 10 мин. на слаб огън и тогава се прибавят доматите. След като соса заври огънят се намалява и ври около 40 мин. Доматеният сос не трябва да бъде много гъст.
Докато доматеният сос ври се приготвя и сос бешамел. Дъното на тавата се намазва с мазнина, поставя се и малко сос бешамел, който се покрива с първия ред кори лазаня.Върху лазанята се слага /пак/ сос бешамел, доматен сос и се настъргва около 0.100 кг кашкавал. По същият начин се правят 4 реда, като се завършва с настърган кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С около 30 минути.
Паста Болонезе
Продукти: 2 супени лъжици зехтин, 100 г бекон, нарязан на ситно, 650 г смляно телешко/свинско/ смес от двете/пилешко/, 1 глава лук, нарязана на ситно, 1 морков, нарязан на ситно, 1 стрък целина, нарязана на ситно, 4 скилидки чесън, пресовани или ситно нарязани, 2 супени лъжици доматено пюре, 400 г обелени и нарязани на ситно домати, 1/2 чаена чаша сухо червено вино, 11/2 чаена чаша телешки бульон, 1/4 чаена чаша заквасена сметана, 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз , щипка риган, щипка босилек, щипка салвиа, щипка мащерка, щипка канела, щипка захар, сол, черен пипер, 450 г спагети, 4 супени лъжици настърган пармезан за поръсване.
Загрейте зехтина е голям тиган, добавете бекона, лука, чесъна, морковите и целината и леко запържете докато поомекнат зеленчуците. Добавете смляното месо и пържете около 5 мин, като бъркате постоянно докато каймата леко покафенее. Добавете половината бульон с размитото в него доматено пюре, виното, захарта, канелата, ригана, босилека, салвията и мащерката и варете на силен огън докато течността изври, добавете останалия бульон и отново варете докато течността поизври. Подправете със сол и черен пипер, добавете ситно нарязаните домати, похлупете и варете на много слаб огън около 1 час. Свалете от огъня, подправете със сметаната и ситно нарязания магданоз. Ако е необходимо допълнително овкусете със сол и черен пипер. Сварете спагетите в голямо количество подсолена вода, отцедете добре и поднесете залети със соса. Отгоре поръсете със прясно настърган пармезан.