Продукти:500 г черен дроб, 2 филии сухар (хляб, препечен във фурна), прясно мляко, 1/2 пакетче краве масло, 100 г прясна сланина, 2 яйца, черен пипер, сол.
Приготвяне: Изчистете дроба от ципите и кръвоносните съдове и го смелете. Прибавете хляба, натопен в млякото и добре отцеден, сланината, нарязана на ситно, яйцата и маслото, разбити с миксер. Подправете със сол и черен пипер, разбъркайте добре. Изсипете в съд, намазан с масло. Печете на водна баня. Изсипете пастета в чиния, докато е още топъл. Нарежете го на тънки филийки, след като изстине напълно. Подредете го в подходяща чиния или върху хапки хляб. Гарнирайте с резенчета лимон или кисела краставичка.
Пиперки "Сюрприз"
Продукти: 5 червени пиперки от сорта Капия, 250 г майонеза, 75 г кашкавал, 100 г гъби, 50 г прясно краве масло, 2-3 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.
Пиперките се почистват от семето, разрязват се по дължината на две части и се потапят за 1-2 минути във вряща подсолена вода. Гъбите се почистват, нарязват се на ситно и се задушават в маслото и малко вода. Кашкавалът се настъргва на едро ренде и 2/3 от него се смесва с майонезата и гъбите. Сместа се подправя със счукания чесън, черен пипер и сол, разпределя се в бланшираните и охладени пиперки и се поръсва с останалата част от настъргания кашкавал. Пиперките се запичат в силна фурна и веднага се поднасят.
Руладини от шунка
Продукти: 250 г шунка, 250 г сирене, 3 супени лъжици прясно мляко, 2 супени лъжици настърган хрян, 2 стръка пресен кромид лук, черен и червен пипер, листа от зелена салата, сол на вкус.
Сиренето се натрошава на ситно и се смесва с млякото, настъргания хрян, дребно нарязания лук, червен и черен пипер. Добавя се, ако е необходимо, и малко сол. Шунката се нарязва на тънки филийки, които се намазват с дебел пласт от приготвената смес и се увиват стегнато на руладини. Поставят се в хладилник, за да се стегнат добре и се поднасят върху лист от салатата.
Тестено предястие с пълнеж от шунка-на фурна
Продукти: 150 г брашно, 1 супена лъжица растително масло, 1 супена лъжица галета, 1 супена лъжица лимонов сок, 3 яйца, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка суха мая, 1 чаена чаша вода, 200 г шунка (леберкез или друг колбас), 100 г кашкавал, 75 г краве масло, 1 стрък праз, сол и черен пипер на вкус.
Маята се размива с малко хладка вода, разбърква се със захарта и малко брашно и се оставя да втаса. От останалото брашно, растителното масло, солта, лимоновия сок, втасалата мая, 1/2 яйце и водата се омесва тесто със средна твърдост. Разточва се кора, поставя се в тавичка или електрическа тенджера с 1/2 от разтопеното масло и леко се запича. Изважда се и след като изстине, се поръсва с галетата, покрива се със смес от задушения в останалата мазнина праз, ситно нарязаната шунка, останалите яйца, настъргания кашкавал, сол и черен пипер на вкус и се запича повторно. Приготвеното предястие се нарязва на квадрати или триъгълници и веднага се поднася.
Леберкез с картофи
Продукти: 250 г леберкез, 500 г картофи, 75 г мазнина, 2 глави кромид лук, 50 г кашкавал, 3 червени пиперки (печени или мариновани), 2 стерилизирани краставички, черен пипер и сол на вкус.
Картофите се сваряват в леко подсолена вода, обелват се, охлаждат се и се нарязват на дребни кубчета. Прибавя се ситно нарязания лук. Поставят се в предварително сгорещената мазнина и се пържат до златисто оцветяване. Прибавя се и леберкезът, нарязан на кубчета. Сместа се разбърква няколко пъти, отстранява се от огъня, подправя се с черен пипер и сол на вкус и се поръсва с настъргания кашкавал. Приготвеното предястие се поднася с парче от пиерките и спирала от краставичките.
Кремвирши в тесто
Продукти: 300 г кренвирши, 250 г картофи, 2 яйца, 3 супени лъжици брашно, 1 кафена чашка растително масло, 1 чаена чаша майонеза, 3 стерилизирани краставички, сол и черен пипер на вкус.
Картофите се сваряват и се обелват, прекарват се през преса и се омесват с брашното, едното цяло яйце и малко сол. Тестото се разточва на кора, в която се загъват поотделно кренвиршите. Намазват се с разбития белтък от второто яйце, поставят се в тавичка със сгорещената мазнина и се пекат. Готовото предястие се поднася с майонеза, в която са прибавени дребно нарязаните краставички, черен пипер и сол на вкус.
Продукти: 300 г дебрецини, 50 г кашкавал, 1 чаена чаша растително масло, 500 г изпържени картофи, магданоз на листа.
Дебрецините се нарязват на парчета, дълги около 10 см. Всяко парче се срязва надлъж в двата края на три места (в средата да остане несрязано място около 2 см). Мазнината се сгорещява в по-малък дълбок съд и дебрецините се изпържват. При пърженето в мястото на срязването те се извиват във формата на цвете (хризантема). Подреждат се в плато или индивидуални чинии, поръсват се с настъргания кашкавал, украсяват се с листа от магданоза и се поднасят с изпържените картофи.
Паниран леберкез
Продукти: 250 г леберкез, 3 супени лъжици брашно, 3 яйца, 1 чаена чаша вода, 1 чаена чаша галета, 1 чаена чаша мазнина, сол и черен пипер на вкус.
Леберкезът се нарязва на парчета с дебелина 3-4 мм. Брашното се разбива с водата и малко сол и черен пипер на гладка каша (с гъстота на боза). Всяко парче леберкез се потапя в брашнената каша, овалва се в галетата, като се притиска, и се потапя в разбитите яйца. След панирането им парчетата леберкез се пържат в сгорещената мазнина. Предястието се поднася топло с подходяща за сезона салата.
Наденица на шиш
Продукти: 400 г наденица, 10 главички лук арпаджик, 50 г сланина, 250 г лютеница.
Наденицата се нарязва на парчета, дълги 3-4 см. Сланината се нарязва на кубчета или на парченца, по-къси от тези на наденицата. Лукчетата се обелват. Нанизват се на шишчета, като се редуват наденица, сланина и главичка лук. Пекат се на скара, във фурна или на грил и се поднасят с гарнитура от лютеницата.