Продукти: 300 г свинско месо, 20 г олио, 1 малка глава лук, 120 г ориз, 50 г ананас на кубчета, 30 мл ананасов сок, 20 г захар, щипка смлян карамфил, щипка канела, шипка кориандър, щипка кардамом, сол на вкус.
Месото нарязано на кубчета, се пържи в олио, добавя се кориадъра, карамфила и ситно нарязания лук и се пържи около 10 минути. с непрекъснато разбъркване. След това се добава 1/3 чаена чаша вода и се задушава до омекване. Предварително сварения ориз се смесва с половината парченца ананас. Месото и соса се изсипват в тавичка, отгоре се иззипва ориза, поръсва се с канелата и кардамона. Останалите парченца ананас се смесват с ананасовия сок, захарта и леко се карамелизират. Сместа се изсипва върху ориза. Ястието се запича за около 10 минути.
Пилешко корма
Продукти: 1 1/2 кг бяло пилешко месо, без кости и кожа, нарязано на 4 см. кубчета, 4 карамфилчета, 3 шушулки кардамом, 1 пръчица канела (около 5 см), 1 супена лъжица кориандър семена, 1 чаена лъжица кимион семена, 1 чаена лъжица куркума, 6 скилидки чесън, 5 см. пресен джинджифил, нарязан на ситно, 2 чаени чаши леко изцедено кисело мляко, сол на вкус, 2 супени лъжици маково семе, 2 супени лъжици кашу, 10 бадема, бланширани и обелени, 2 супени лъжици гъсти кокосово мляко (или 2 супени лъжици настърган кокосов орех, смлян в комбайн заедно с малко вода), 2 супени лъжици претопено краве масло (или 2 супени лъжици растително олио), 3 глави лук, нарязани, 4 зелени люти чушки (без семената) (по желание), 2 супени лъжици ситно нарязани листа кориандър.
Смелете в кухненски комбайн карамфила, кардамома, канелата, семената кориандър, куркумата на прах, добавете нарязания на ситно чесън и джинджифила и смелете на паста. Смесете с киселото мляко и сол на вкус. Сложете в тази смес нарязаното на кубчета пилешко месо и оставете да се маринова 2-3 часа.
Смелете в комбайн маковото семе, кашуто и бадемите на прах. Смесете с кокосовото мляко.
Загрейте претопеното масло (или олио) в тиган и запържете нарязания лук до златисто, добавете сместа с бадемите и разбъркайте добре. В тенджера сложете пилешкото, заедно с маринатата и запържения лук, зелените люти чушки(ако обичате люто) и половината от нарязания кориандър и 11/2 чаена чаша вода. Гответе на много слаб огън, докато се свари пилето и сосът се сгъсти. Малко преди да свалите от огъня добавете втората половина от кориандъра.
Леща по индийски
Продукти: 1 чаена чаша леща, 3 1/2 чаени чаши вода, сол и черен пипер на вкус, 1/4 чаена лъжица куркума, 2 големи склидки чесън, 2 чаени лъжици джинджифил на прах(или пресен ситно нарязан), 1 малка глава лук, 2-3 супени лъжици масло, 1 супена лъжица кимион.
Измийте и изчистете лещата. Загрейте водата до завиране и добавете лещата, солта, черния пипер, куркумата, джинджифила и чесъна. Похлупете съда и варете за около 20 минути.
Когато лещата е сварена, сгорещете маслото в отделен съд, добавете към него кимиона и го пържете до златистикафяво. Добавете тънко нарязания лук. Пържете докато стане златистокафяв. Може да добавите и червен пипер и ситно нарязани домати. Излейте върху лещата и сервирайте.
Супа с къри по индийски Продукти за 3 порции: 400г. овнешко месо, 1 глава кромид лук, 1 връзка корени за супа, 1 с.л. мазнина, 1 л. Вода, 1 дафинов лист, 1 ч.л. къри на прах, сол, лимонов сок, 1-2 с.л. заквасена сметана.
Накълцаният лук се запържва в мазнина, прибавя се кари и се оставя да се задуши 3-4 минути на слаб огън. Ситно нарязаните корени за супа и късовете месо се запържват, прибавят се дафинов лист, сол и вода. Месото се вари на слаб огън до омекване (около 2 часа). Когато половината бульон изври, прецежда се, подправя се с лимон и заквасена сметана и отново се смесва с месото. Сервира се с рохкав ориз.
Кхема—къри с мляно месо Продукти: 500г. смляно крехко говеждо (или свинско) месо, 1 голяма глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 1 с.л. къри на прах, 1-2 с.л. доматено пюре, кисело мляко, сол, 1-2 с.л. мазнина.
Ситно нарязаният лук и скилидките чесън се запържват в мазнина, докато добият кафеникав цвят, добавя се кари и се задушават 3-4 минути на слаб огън. След това се прибавя доматеното пюре. Накрая се слага месото и малко кисело мляко, посолява се и се изпържва.
Индийски ориз с домати Продукти: 2 чаши сварен ориз, 1 с.л.олио, 1/2 с.л. куркума на прах, 1/2 с.л.горчица, 2 сухи червени чушки (люти), 2/3 листа къри (ще намерите в индийските магазини), 1 или 2 скилидки чесън (нарязани наситно), 1 см парче от джинджифил, листа от кориандър за украса, 1 средно голям домат или 2 лъжици доматено пюре
2 с.л.кокосово мляко, сол. Начин на приготвяне: Сгорещете 1 с.л.олио в тигана. Подправете със семената от коноп. Добавете червената чушка, листата от къри, нарязания на ситно чесън, лук и джинджифил. Пържете,докато лукът омекне. После добавете куркума на прах. Добавете доматите или пюрето. Ако използвате доматено пюре,сложете го още в началото. Добавете кокосовото мляко и разбъркайте. След няколко секунди добавете ориза, солта и смесете добре. Похлупете тигана с капак и го оставете оставете на огъня за още 2 минути.
Минута преди да оттеглите тигана от огъня, добавете кокосовите стърготини, за да омекнат.
Индийска салата с краставици - Райта Продукти: 3 големи краставици, 2 ч л морска сол, 180 мл кисело мляко, 1 с л ситно нарязан джоджен, 1 скилидка чесън. Приготвяне: Краставиците се измиват, издълбават се от семената и се нарязват на кубчета. Поставят се в цедка и се поръсват с морска сол. Оставят се за 15 минути. Измиват се със студена вода и се подсушават с кухненско руло или салфетка. В купа за салата се поставят краставиците и се заливат с разбито кисело мляко с джоджен. Бележки: Ястията "райта" се приготвят от кисело мляко - натурално, смесено с пресни зеленчуци, подправки, а понякога и орехи. Сервират се с пикантни ястия, за да уравновесят вкуса и да разхладят устата.
Индийска пита с пилешка салата Продукти за питата: 1 1/2 ч. ч. брашно, 2 ч. л. сода бикарбонат, 2-3 с. л. сухо мляко (суха сметана), 1 с. л. олио, 1 ч. л. сол. за пилешката салата: 1 пилешки гърди, 1 лимон, 50 г бадеми, 1 ябълка (зелена), 1/2 глава червен лук. за салатения дресинг: 100 г майонеза, 1 ч. л. къри, 1 с. л. олио, 1/2 ч. л. сол, 50 г бадеми, 50 г стафиди. Начин на приготвяне: Брашното се смесва със содата, солта и сухото мляко, разбърква се и постепенно се сипват около 100 мл вода и мазнината. Омесва се добре до получаването на тесто, лесно за разточване на тънки питки. Поставя се в купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса. Пилешките гърди се варят в подсолена кипнала вода около 10 минути. Лукът се нарязва наситно (може да се настърже) и се слага в салатиера. Ябълката се обелва, нарязва се на малки кубченца и се поставя при лука заедно със сока от лимона. Пилешките гърди се охлаждат, режат се на парченца и се слагат в салатиерата. Дресингът се приготвя, като майонезата, кърито и мазнината се разбъркват в купа с киселото мляко и малко сол. Бадемите се нарязват на парченца, добавят се стафидите и се разбъркват със соса. Готовият дресинг се изсипва в салатиерата и се разбърква.хРазточените тънки пити се пекат за 2-3 минути в тиган със загрята мазнина. Поднасят се в чиния, гарнирани с пилешката салата.
Индийско хлебче Продукти: 1/3 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 2 с. л. олио, 1/2 ч. л. сух джинджифил. за тестото: 2 ч. ч. брашно, 1 ч. ч. кисело мляко, 3-4 с. л. прясно мляко, 3 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. сол, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 1/2 ч. л. куркума, 1/2 ч. л. кориандър, 1/2 ч. л. кимион. Начин на приготвяне: Запръжката се приготвя, като в сгрятото олио се поставя ситно нарязаният лук, пържи се около минута и се добавя накълцаният чесън. Пърженето продължава още 1/2 минута и се овкусява с джинджифила. В купа се смесват пресятото брашно и всички останали съставки за тестото, след което се разбърква добре. Добавя се киселото мляко и се омесва с лъжица. Слага се прясното мляко и предварително приготвената запръжка и отново се разбърква, докато се получи лепкаво тесто. От замесеното лепкаво тесто се гребва с намаслена лъжица и се правят малки кюфтенца, които се слагат в намаслена тава и леко се притискат отгоре с намаслена шпакла. Пекат се в предварително загрята фурна на максимална мощност около 8-10 минути.