Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика

Рецепти с месо от дивеч

 

Фазан яхния
В тенджера под налягане се запържва една глава ситно нарязан лук с 1-2 скилидки чесън, 2-3 моркова на по-дебели колелца, 1 червена чушка нарязана на дребно, 1/4 глава целина. Добавя се 1 супена лъжица червен пипер и веднага след него 1 чаша домати от консерва или 1 пресен домат - обелен и нарязан. Запържва се и той за минута и се се залива всичко с 1 кафена чашка червено вино и около 3 чаши вода с една супена лъжица размито брашно. Прибавят се и подправките: сол, 10-на зърна черен пипер, смлян черен пипер и 1 дафинов лист. Щом заври се прибавят 2 големи картофа нарязани на средно големи кубчета и месото, което предварително е шпиковано с цели скилидки чесън (просто се правят прорези във всяка порция и се забучва скилидка чесън). Течността трябва едва да покрива зеленчука и месото, за да не стане воднисто. Слага се капака и ври около 45 минути.

 

Фазан с гъби
Разфасованият на порции фазан се осолява и се запържва до леко порозовяване в малко олио /7с.л./. След това при него се слагат: 4 глави лук, 4-5 моркова, 1/2 глава целина /всички зеленчуци са нарязани на едро, понеже после се пасират/ + 1/2 от листата на целината/кервиза. Заливат се с 8 с.л. бяло вино. Слага се 1 пил. бульон разтворен в 1/2л топла вода. Всичко това ври под капак за около 30-40 мин, до готовност на месото,
което се изважда от зеленчуците. Остатъкът се охлажда и се пасира. 500 гр гъби/пресни, нарязани на лентички се изпържват в масло и се прибаавят към пасирания сос. Сервира се като поставяме къс месо и заливаме със соса. За гарнитура са подходящи пържени картофи.

 

Печена пуйка със зеле
Продукти: 1 бр. (2 - 2,5 кг) пуйка, 3 кг кисело зеле, 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) растително масло, 1 с.л. (10 г) червен пипер, 1/2 ч.ч. (100 г) ориз, сол, чесън.
Приготвяне: Пуйката се посолява отвътре и отвън и се поставя в пръстен гювеч или тавичка върху част от зелето, нарязано на дребно. Пече се в средно силна фурна, като се обръща няколко пъти, а в зелето се налива по малко топла вода. За да не прегори, добре е пуйката да бъде покрита с цели зелеви листа. Опечената пуйка
се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането изтича светъл прозрачен сок. Останалата част от зелето, нарязано на дребно, се вари на тих огън заедно с мазнината, червеният пипер,
вътрешностите, крилата и шията на пуйката. Накрая свареното зеле се смесва със зелето, върху което е опечена пуйката. Прибавя се оризът и се добавя малко вода. След 15 минути ястието е готово за поднасяне. Във всяка чиния се слага зеле, а отстрани - парче от пуйката. По желание зелето се полива с малко зелев сок, смесен със счуканият чесън. Ако пуйката е много тлъста, намалява се количеството на мазнината.

 






 

Панирани пържоли от дивеч
Необходими продукти: Сърнешко месо – 400 - 500 гр. може и телешко, яйца – 4 бр., брашно, водка – 50 - 100 гр., соев сос, сол, черен пипер, индийско орехче, чесън, олио.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки пържоли и се начуква с дървен чук. В купа се редят пържолите, като между всеки ред се поръсват подправките и нарязания на ситно чесън, накрая се залива с водката и соевия сос. Добре е да преседят 24 часа в хладилник, но най - малко 1 час. Яйцата се разбиват с малко сол и 2 - 3 супени лъжици брашно. Пържолите се пържат в силно загрята мазнина най - добре слънчогледово олио, като първо се потопят в яйчената смес и след това в брашното. Сервират се топли.

Бут от сърна със зеленчуци
Необходими продукти: Сърнешко месо – обезкостено от бута 150 гр., мас – 20 гр., моркови – 20 гр., магданоз –корени 20 гр., лук – 20 гр., дафинови листа, черен пипер, бяло вино – 20 мл., сметана – 30 гр., лимони – 1 бр., брашно – 10 гр., бульон – от диво прасе 100 мл., захар, сол, лимонова кора.
Начин на приготвяне: Месото се натрива със сол, черен пипер и брашно. На силен огън се пържи в мас от двете страни. Изпърженото месо се изважда.В мазнината се слага останалата част от брашното. Когато то стане златисто, прибавя се настърганият лук и се пържи, докато порозовее. Наливат се виното и бульонът. Слагат се дафиновият лист, пиперът и настърганата лимонова кора. Пускат се морковите, корените от магданоз и месото. Ястието се оставя да къкри на тих огън до омекване на месото. Прибавят се сметаната, лимоновият сок и щипка захар на вкус. Ястието отново се кипва.

Заешка плешка
Необходими продукти: Заешко месо - плешка – 1, сланина – 50 гр., маргарин – 50 гр., сметана - кисела – 250 мл.
вода – 250 мл., брашно – 2 ч. л., сол.
Начин на приготвяне: Плешката се пече нарязана на порции или цяла. Измитото месо се отцежда, обелва се и се шпекова с тънки парчета сланина. Залива се със сгорещен маргарин и се пече, като неколкократно се полива. Сосът се подправя с кисела сметана. Младото месо се пече 40 минути, а по - старото – около 60 мин. Сосът се сгъстява с брашно.

 

 

 
 

Най-новите рецепти

 

Заек по царски
Необходими продукти: 1 заек, около 2 кг, 800 гр пресни гъби, 800 гр свинско месо (обезкостено), 800 гр моркови, 3-4 глави лук, 100 гр стафиди, 100 гр орехови ядки, глава чесън, шепа обезкостени маслини, чаша бяло вино, олио /лъжица свинска мас/, сол, дафинов лист, млян черен пипер, бахар.
Начин на приготвяне: Заекът се осолява и намазва с масло отвътре и отвън. Гъбите, морковите и лука се нарязват на едро, свинското като за шишчета, а ореховите ядки на четвъртинки. Всички продукти се смесват, добавят се стафидите, целите маслини и скилидките чесън. Добавя се мазнината и всичко се омесва с подправките. Заекът се слага в голяма тава и коремчето му се напълва с плънката, но без да се шие. Останалата смес се разстила в тавата около заека, полива се с виното и се завива с алуминиево фолио. Готви се 2-3 часа на 200 градуса, като към края се маха фолиото, за да се запече.

 

Заек яхния
Продукти: за 1 порция - 150 г месо 20 г /непълна супена лъжица/мас 50 г /малка глава/ лук 5 г /1/2 чаена лъжичка/ сладък червен пипер 5 г /чаена лъжичка/ брашно 30 г /1/2 кафена чашка/ сметана сол
Начин на приготвяне: Маринованият заек се измива. Заедно с вътрешностите се реже на порции. Слага се в студена вода. В отделен съд се запържва лукът. Към него се прибавя и месото. Когато то се позадуши, ръси се червеният пипер. След като месото пусне собствения си сос, за кратко време се задушава в мазнината Залива се с бульон или вода и се вари, докато омекне. Брашното се разбърква със сметаната. Застройката се изсипва в яхнията, след като месото е напълно увряло. С нея ястието ври още 1-2 мин. Поднася се топло с макарони, задушен ориз или кускус.

Заешки кюфтета с каша
Продукти: за 1 порция - 150 г месо 10 г/1/2 супена лъжица/ масло 15 г/супена лъжица/ брашно 10 г хляб 1/4 яйце магданоз ситно счукан черен пипер 10 г /1/4 малка глава/ лук олио за пържене сол
Начин на приготвяне: Към смляното месо се прибавят накиснатият във вода и изстискан хляб, настърганият лук, яйцата, черният пипер, магданозът и солта. Сместа се омесва и от нея се оформят кюфтета, които се оставят да отлежат. После се панират в брашно и се пържат в горещо олио. В отделен съд се сгорещява маслото, прибавя се брашното и се пържи, докато получи златист оттенък, след което се залива с бульон или вода. Получава се рядък сос, който се оставя да възври, като непрекъснато се бърка. Поръсва се сол. В сгъстения вече сос се пускат изпържените кюфтета. Съдът се поставя във фурната и след като ястието се запече, изважда се и се поднася топло.

 

НАЧАЛО 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама