Разбийте яйцата, брашното и малко от млякото да се получи гладка каша, прибавете останалото мляко. Сгорещете маслото в тавичка (тефлонова), изсипете сместа и изпечете в гореща фурна. Разрежете палачинката на четири. Във всяко парче сложете по една лъжица сладко и завийте на руло.
Солени палачинки
Продукти: 2 чаши кисело мляко "Младост" (айран), 4 яйца, 14 лъжици пресято брашно, 1/4 лъжичка сода бикарбонат, около 100 г краве сирене, краве масло, конфитюр по желание.
Разбъркайте яйцата и брашното на гладка каша, прибавете млякото, содата и настърганото сирене. В намазан с масло тефлонов тиган изпържете 8 палачинки. Поднесете ги, намазани с конфитюр и прегънати на четири.
Продукти: 250 гр брашно (аз лично от известно време насам ползвам само брашно с набухвател), 1/2 л прясно мляко, 4 яйца, голяма щипка сол, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия със захар (аз ползвам на д-р Йоткер), 20 гр краве масло (разтопено).
Приготвяне:Сипваме брашното в дълбока купа, добавяме яйцата и млякото и започваме да разбиваме с миксера първо на по-ниска степен, като постепенно увеличаваме, до получаването на гладка смес. Прибавяме олиото, маслото, солта, пудрата захар и ванилията и продължаваме да бъркаме. Похлупваме сместа и я оставяме да престои на стайна температура за половин час. За пълнеж може да използвате ягодово сладко или мармалад, течен шоколад и мед.
Полски палачинки
Сложете в дълбок съд 2 1/2 чаши брашно, 6 разбити яйца, малко сол, черен пипер и настъргано индийско орехче. Накрая прибавете 1 1/2 чаша сметана. Бъркайте сместа, докато стане на тесто. Сипвайте от тестото в тиган, намазан с масло, и поръсете отгоре малко стафиди. Изпържете палачинките и от двете страни. Навийте ги на рула и ги поръсете с пудра захар.
Голямя палачинка
Продукти: 1/2 л прясно мляко, 4 яйца, 7 лъжици брашно, 2 праха ванилия, 60 г краве масло, 100 г сладко от вишни.
Маслото се разтопява в тавата. Разбиват се яйцата, прибавят се млякото, брашното и ванилията. Всичко се разбърква и се изсипва в тавата. Пече се в умерена фурна. Като се извади от фурната, се намазва със сладко от вишни и се навива на руло.
Яйцата се разбиват много добре. Прибавят се млякото, водата, солта, захарта и брашното. Разбърква се много добре до получаването на гладка смес. В тиган, намазан с масло се изсипва по 1 супена лъжица от сместа, като се разстила по цялото дъно на тигана. Като се изпържи от двете страни, намазва се с конфитюр и се навива на руло. Отгоре се ръси с пудра захар.
Разбиват се яйцата. Прибавят се млякото, водата, солта, захарта и брашното. Всичко се разбърква добре. С помощта на лъжица се изсипват в тиган, който е намазан с мазнина, и се пържат от двете страни. Палачинките се пълнят със сладко и се навиват на руло. Отгоре се поръсват с пудра захар. Може да се пълнят и с настъргано сирене.
Палачинки с шато
Продукти: за палачинките - 3 яйца, 1/2 л прясно мляко, 200 г пресято брашно, щипка сол, 1 лъжичка олио, масло за пържене; за плънката - 1 кафена чаша пудра захар, 2 кафени чаши смелени орехи; за шатото - 3 жълтъка, 1 кафена чашка захар, 1 кафена чашка бяло вино.
Забъркайте палачинково тесто от изброените продукти. Оставете да почива 30 мин. Изпържете тънки палачинки в намазан с масло тиган (тефлонов). Смесете захарта и орехите и поръсете палачинките. Завийте ги на рула и ги подредете в чиния. Разбийте на пяна жълтъците със захарта. Варете на водна баня. Прибавете загрятото вино. Варете още малко, като бъркате непрекъснато с тел. Залейте палачинките. Поднесете ги топли.
Към разбитите на пяна яйца прибавете брашното и бъркайте, докато се получи гладка смес, ако е необходимо, прибавете малко швепс. Разредете с останалия швепс. Изпържете палачинките в добре загрят тиган, намазан с масло. Поднесете ги с мед.