Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика

Рецепти за кремсупи

 

Пилешка кремсупа с царевица 
Продукти: 1 голямо пиле (1.2-1.5 кг), 450 г зърна от царевица(консервирана или замразена), 3 ч.ч. пилешки бульон, 100 г олио, 3 глави лук, 1 стрък праз лук, по 1 брой жълта, червена и зелена пиперка, 4 клончета целина, 150 г сметана, сол, черен пипер на вкус.
Приготвяне: Нарежете пилето на 4 части, посолете и наръсете с черен пипер и леко за пържете с 2 с.л. оли. Добавете в тенджерата пилешкия бульон, закрийте с капак и варете на слаб огън за около 25 мин. Извадете пилето, обезкостете и нарежете на парченца. Лука нарежете на ситно, пипера на ивички, праза на кръгчета, целината на ситно. В тенджера с останалото олио запържете лука до светлозлатисто, добавете останалите зеленчуци и леко задушете. Добавете бульона в който е вряло пилето и варете около 10 мин. Добавете парченцата пиле и зърната от царевица. Поднесете супата с разбита сметана, добавена непосредсвено преди сервирането. 

 

Кремсупа (Русия)
Измийте, изчистете и нарежете на кубчета 4-5 моркова, 2 корена пащърнак 4-5 стръка праз лук и 2 големи глави кромид лук. Прибавете 2 лъжици магданоз, сол и черен пипер. Залейте зеленчука с 6-8 чаши вода и го варете, докато омекне, след което го претрийте през цедка. Към зеленчуковото пюре прибавете 1 лъжичка захар и 2 лъжици сметана. Застройте супата с 2 яйца и я поднесете със запържени хапки хляб.

 

Кремсупа от стар фасул
200 г стар фасул (леща или грах), 20 г брашно Грахам или ръжено брашно, 200 г прясно мляко, 1 супена лъжица сметана, 1 супена лъжица олио, сол, 1 чаена лъжичка сушена целина, сминдух (за 2 порции).
Предварително се накисва от вечерта в студена вода стар фасул (леща или грах). На другия ден към фасула се прибавят подправките и водата - всичко се сварява, докато омекне, после зеленчуците се претриват през сито. Брашното се запича с олиото до златист цвят, разрежда се с прясното мляко и се смесва с претритите зеленчуци. Залива се с 1 л вода и се бърка непрекъснато, докато заври. Преди да се сервира, към супата се прибавя сметаната.

 






 

Кремсупа с топено сирене

Продукти: 1/2 пакетче краве масло, 2 лъжици брашно, 3 чаши бульон, 4 лъжици бяло вино, 2 парчета топено сирене "Овчарче" или "Еделвайс", 2 малки главички лук, 2 филий сух бял хляб, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол.

Разтопете половината от маслото и запържете брашното. Залейте с бульона, 2 чаши вода и виното. Варете 10-15 мин. Прибавете нарязаното сирене, като бъркате непрекъснато. Щом заври, свалете супата от огъня, подправете я със ситно нарязан магданоз и черен пипер. Нарежете лука на кръгчета, а хляба - на кубчета. Изпържете ги в останалото масло и поднесете към супата.

 

Кремсупа от картофи с прясно мляко

Продукти: 500 г картофи, 50 г прясно краве масло, 1 морков, 1 главичка кромид лук (или бялата част от 1 стрък праз), 1/2 супена лъжица брашно, 2 чаени чаши прясно мляко, 4 чаени чаши вода, 1 жълтък, 2 филийки хляб и сол на вкус.

Почистените, измити и ситно нарязани лук и морков се задушават в 1/2 от мазнината до омекване, заливат се с кипящата вода и се сваряват заедно с дребно нарязаните картофи, след което се претриват през цедка или се разбиват с миксер (заедно с течността). Брашното се запържва до златисто оцветяване в 1/2 от останалата мазнина, разрежда се с 2/3 от млякото и се прибавя към пасираните зеленчуци. Супата (може да се разреди с малко гореща вода) се вари 10 минути, застройва се с останалата 1/3 от млякото и разбития жълтък при непрекъснато разбъркване, подправя се с останалото масло и се поднася с крутончета от хляба или с друга гарнитура - пирожки, соленки, тестени лешници и др.

 

Кремсупа от домати

Продукти: 700 г домати, 50 г краве масло, 1 главичка кромид лук, 1 морков, 1/4 главичка целина, 2 супени лъжици брашно, 3 чаени чаши вода, 2 чаени чаши прясно мляко, 1 чаена лъжичка захар, 3 филийки от бял хляб, 25 г кашкавал, сол на вкус.

Почистените, измити и дребно нарязани лук, морков и целина се задушават до омекване в 1/3 от маслото и 1 супена лъжица вода. Заливат се с горещата вода и след завирането им се посоляват. Прибавят се дребно нарязаните домати и се варят около 10 минути, след което всичко се претрива през цедка. Брашното се запържва до светлозлатисто оцветяване във втората 1/3 от маслото и се разрежда с прясното мляко. Получава се бешамелов сос, който се прибавя към пасираните домати и ароматични зеленчуци. Супата се подправя със захарта и ако е гъста, може да се разреди с допълнително количество гореща вода, бульон или прясно мляко, след което се кипва и се отстранява от огъня. Поднася се с крутончета от нарязания на филийки хляб, намазани с останалата 1/3 от маслото, поръсени с настъргания кашкавал и леко запечени във фурна.

 

 

 
 

Най-новите рецепти

 

Кремсупа от спанак

Продукти: 500 г спанак, 1 главичка кромид лук, 1 морков, 1/4 главичка целина, 50 г краве масло, 1 яйце, 3 супени лъжици брашно, 3 чаени чаши прясно мляко, 4 чаени чаши вода, сол на вкус и за притурка препечени крутончета от хляб илн 1/2 пакет царевични пръчки.

Почистените, измити и ситно нарязани лук, морков и целина се задушават в 1/3 от маслото до омекване, след което се заливат с горещата вода. Прибавя се почистеният и нарязан спанак и се сварява. Във втората 1/3 от маслото се запържва до светлозлатисто оцветяване бряшното и се разрежда с 2 1/2 чаши прясно мляко (1/2 чаша се отделя за разбиване на застройката) и 1/2 чаша бульон или гореща вода. Приготвеният бешамелов сос се прибавя към пасираните зеленчуци. Супата се посолява и се оставя да заври, прецежда се през сито или гевгир, застройва се с яйцето, разбито с отделеното прясно мляко, подправя се с останалата 1/3 от прясното масло и се поднася с крутончетата от хляб или с царевичните пръчки.

 

Кремсупа от пиле

Продукти: 500 г пиле, 25 г краве масло, 2 супени лъжици растително масло, 1 морков, 1 корен от магданоз, 1 глава кромид лук, 3 супени лъжици брашно, 1 яйце, 1 1/2 чаени чаши прясно мляко, черен пипер, лимонов сок, оцет и сол на вкус.

Почистеното и измито пиле се сварява цяло в подсолена вода заедно с лука и ароматичните корени, след което се обезкостява. Част от бялото месо се нарязва на кубчета и се оставя за притурка към готовата супа, а останалото месо се смила в месомелачка с дребна решетка. От растителното масло, брашното и 2/з от млякото се приготвя бешамелов сок, който се смесва със смляното месо и прецедения бульон. Супата се вари 5-6 минути, прецежда се през цедка, застройва се с разбитото яйце и останалата 1/3 от млякото и се подправя с прясното масло и лимонов сок (оцет) на вкус. Поднася се с парченца от нарязаното бяло месо и смлян черен пипер.

 

Кремсупа от лук

Продукти: 3-4 глави лук, 3-4 лъжици олио, парче целина, 3 лъжици препечено брашно, 2 жълтъка, лимонов (доматен) сок, магданоз, стръкче целина, сол.

Нарязания на едро лук задушете в олиото в захлупена тенджера. Прибавете настърганата целина и брашното и залейте с хладка вода. Варете, докато лукът омекне напълно. Дръпнете от огъня и разбийте с миксер. Застройте с жълтъците и лимоновия сок. Поръсете със ситно нарязани магданоз и листа от целина. Поднесете супата изстудена. През зимата супата се приготвя с масло и бульон (концентрат за супа). Застройва се с жълтък и сметана и се поднася топла.

 

НАЧАЛО 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама