Пиле с ориз по мексикански Продукти:1 пиле, 1-2 чаши ориз, 1 зелена чушка, глава лук, 3 домата, 3 скилидки чесън, чаша бяло вино, магданоз, 6 с.л. олио. Приготвяне:Пилето се почиства и измива. Подсушава се и посолява. В тенджера се сипва олиото и когато се сгорещи се запържват парчетата пиле, докато добият златист цвят. Изваждат се и в същата мазнина се пържи за 1 мин., нарязан на дребно лук, след това се поставя нарязана на кубчета чушка и се разбърква още 1 мин. Доматите се почистват и нарязват на дребни кубчета и се прибавят в тенджерата. Изсипва се бялото вино, посолява се и се връща пилешкото месо, да се задуши за 10 мин. или, докато се изпари течността. Оризът се сипва в тава за печене, а върху него сместа от тенжерата. След това, в тенджерата се кипват 3 и половина чаши вода и се излива при пилето. Поръсва се с 4-5 зърна черен пипер, нарязан магданоз и се пече на фурна при температура 180С, докато ориза попие водата.
Гореща светкавица - Холандска кухня Необходими продукти: 4 бр. свински котлети, 4 бр. наденички, 1 кг картофи, 1 кг кисели ябълки, 2 глави кромид лук, 500 мл бульон, масло, галета, сол, черен пипер. Начин на приготвяне: Ябълките и картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Картофите се сваряват в подправения бульон, прибавят се ябълките, задушават се още 10—15 минути, докато всичко омекне и бульонът изври. Котлетите се начукват, поръсват се обилно със сол и черен пипер, овалват се в галета и се пържат в гореща мазнина от двете страни. След това в тигана се поставят наденичките. Пюрето от картофите и ябълките обилно се поръсва с черен пипер. Върху него се разстила нарязаният на колелца и изпържен до златисто лук и наоколо се подреждат котлетите и наденичките.
Печени картофи с бекон - Немска кухня Съставки: 1.5 кг. картофи, 1 стрък праз лук, 4 глави лук, 1 яйце, 250 гр. пушен бекон, 1/2 ч. л. индийско орехче, 1/2 вр. магданоз, Чер пипер, Сол. Приготвяне: Беконът се нарязва на кубчета и леко се запържва. Праз лукът се нарязва на шайби и се задушава леко, заедно с бекона. Картофите се обелват, настъргват се на едро ренде и се изцеждат. Лукът също се настъргва и се добавя към картофите. Слагат се в глинен съд с капак, добавят се яйцето и беконът и се разбърква до хомогенизиране. Добавя се нарязаният на ситно магданоз, овкусява се и се слага да се задушава за 2 часа при 200°С. За получаване на хрупкава повърхност се отхлупва 15 - 20 мин. преди края на готвенето. Сервира се със салата от цикория и чесън.
Пиле по каталунски
400грама пилешко филе, 3-4 домата, голяма печена чушка, 2 ч.л. горчица, 2 големи глави лук, 300 грама гъби
3-4 скилидки чесън, 200-250 грама ориз, черен пипер, сол и лют пипер за шкембе на вкус, 2 ч.л. пармезан на прах
Месото се нарязва на ситни късчета, и се слага в тефлонов тиган без мазнина за около 2 минути, да започне да загаря. Добавят се горчицата, сол, 2та пипера на вкус, и зехтин. Изчаква се да се позапържи и аут от огъня.
В друг тиган се слага лука нарязан на едри шайби в мазнина, чесъна, лют пипер, впоследствие нарязаната на ивици пиперка, и доматите нарязани на кубчета. Покрива се за известно време с капак, докато добие сосообразен вид. След това се слагаг гъбите, предварително свареният ориз, и месото. Разбърква се добре, покрива се с капак отново и се задушава докато месото омекне. След като се свали от огъня се сипва в чинии и се поръсва с пармезан, и евентуално магданоз.
Пилешки дробчета по японски
Продукти: 2 супени лъжици светъл соев сос, 2 супени лъжици бяло вино смесено с 1/2 ч.л захар, 450 г пилешки дробчета, изчистени и нарязани на половинки, 2 с.л. олио, 1 зелена пиперка нарязана на кубчета, 4 стръка зелен лук, нарязан на ивички, 1 голяма склидка чесън, нарязана на ситно, 2,5 см корен джинджифил (или 3 с.л. на прах), 1/4 ч.л. лют червен пипер, 2 с.л. захар, 3 с.л. тъмен соев сос.
В не много дълбов съд се смесва светлия соев сос, виното и пилешките дробчета. Мариноват се за около 20-30 мин, като от време на време се разбъркват. Дробчетата се изцеждат се от марината и леко се подсушават. Пържат се в силно загрято олио около 3-4 мин. Добавя се пипера, зеления лук, чесъна, джинджфиля и се пържи още 2-3 минути. Накрая се добавя червения пипер, захарта и тъмния соев сос и всичко се разбърква добре и веднага се сервира.
Телешко с ахут - турска кухня
Продукти: 500 гр. нахут/може да го намерите на женски пазар/, 250 гр. телешко месо, 4-5 супени лъжици олио, 2-3 глави стар лук, 1-2 моркова, 2-3 супени лъжици доматено пюре, 1 супени лъжици червен пипер, по желание черен пипер и джоджен.
Телешкото месо се нарязва на дребни кубчета и се запържва с олиото в дълбока тенджера /най-добре във вакумна/ до мазнина, след това се прибавя дребно нарязяният лук, морковите, които също се запържват в едно с месото. Прибавя се доматеното пюре, червен пипер и нахута, който предварително е бил киснат около 5-6 часа. Посолява се на вкус и се добавя вода 2 пръста над продуктите. Захлупва се капака на вакумната тенджера и ври около 40-50 мин.
Продукти: 4-6 сухи китайски гъби, 30 мл олио, 2 скилидки чесън, нарязани на ситно, 2 люти червени чушки, без семките, нарязани на ситно (по желание), 220 г накълцано или смляно свинско месо, 50 г сварени обелени скариди, 2 супени лъжици (30 мл) рибен сос, 1 чаена лъжица захар, 1 морков, нарязан на тънки ивички, 50 г бамбукови кълнове. Нарязани на дребни, 50 г соеви кълнове, 2 стръка зелен лук, нарязани на ивички, 1 супена лъжица ситно нарязан кориандър, 2 супени лъжици брашно, 24 броя кори за пролетни рулца – квадрати със страна 15 см ( могат да се заменят с кори за баница), прясно смлян черен пипер, олио за пържене.
Приготвяне: накиснете гъбите в топла вода за 30 минути, отцедете и нарежете на тънки ивички. Загрейте тиган уок, добавете олиото и след като се загрее добавете чесъна и лютите чушки и пържете около 30 секунди. Добавете смляното свинско месо и пържете като разбърквате докато месото покафенее. Добавете гъбите и скаридите. Подправете със рибен сос, захар и черен пипер. Извадете, отцедете от излишната мазнина и поставете в купа. Добавете към месото моркова, бамбуковите кълнове, соевите кълнове и ситно нарязания кориандър и разбъркайте добре. Разбъркайте брашното с малко вода докато се получи гъста каша. Ако използвате кори за баница, нарежете ги на квадрати със страна 15 см. Сложете по 1 с.л. от пълнежа в центъра на квадрата. Прехвърлете долния ръб върху пълнежа и подпъхнете краищата. Намажете горния ръб с брашнената каша и увийте на стегнато руло. По същия начин направете всички рулца. Загрейте голямо количество олио в тиган уок и изпържете рулцата на порции за около 2-3 минути или докато станат златисти и хрупкави. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете върху кухненска хартия или решетка да се отцедят от мазнината. Сервирайте горещи със тайландски сладък чили сос.
Винегрет - руска кухня
Продукти: 150 г цвекло, 300 г картофи, 300 г кисели краставички, 300 г кисело зеле, 150 г кромид лук, зехтин.
Картофите и цвеклото се сваряват отделно и след това се нарязват на дребни кубчета. Киселите краставички се нарязват на кубчета. Лука се нарязва на ситно. Киселото зеле се нарязва на ситно. Всички продукти се нарязват на ситно и се смесват в голяма купа. Подправя се със зехтин или олио.
Моле с пиле - мексиканска кухня
Продукти: 500 г пилешко месо, 2 глави лук, 100 г орехи, 100 г фъстъци, 300 г червени пиперки, 2-3 люти чушки на вкус, 200 г лютеница(или доматено пюре), 30 г сусам, 3 супени лъжици какао, 3 супени лъжици захар, вегета, олио, сол на вкус, 50 г галета.
Пилето се вари заедно със сол и половин глава ситно нарязан лук. Бульонът се отделя. Останалият лук се нарязва на ситно и се пържи заедно с предварително смлените ядки. Прибавя се лютеницата и се оставя малко да ври на бавен огън. Добавя се 0,5 л бульон заедно с предварително смлените (или счукани в хаванче) и попарени чушки. Подправя се със сол, захар, вегета и какао. Ястието се вари още 10-15 минути и се прибавя галетата. След още 5-10 минути е готово и тогава се слага раздробеното на късчета пилешко месо. Подходяща гарнитура е вареният ориз.