Продукти: агнешко месо 1 кг, агнешки дреболии 250 г, кромид лук 100 г (1-2 глави), лютиви пиперки 3-4 бр., краве масло 125 г (1 пакетче), яйце 1 бр., магданоз 1 връзка, джоджен и сол на вкус.
Нарязаното на късчета месо се почиства от костите и се измива. Слага се в тенджера заедно с нарязаните на дребно дреболии, залива се с вода и се вари, като образувалата се пяна се отстранява с решетеста лъжица. Прибавят се ситно нарязаният лук и (по вкус) лютивите пиперки. В мазнината се задушава брашното до златисто оцветяване, размива се с малко бульон и се изсипва в чорбата. Чорбата се долива с гореща вода, посолява се и се вари още ч5 минути. Застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече, сваля се от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася.
Курбан-чорба от овнешко месо
Продукти: овнешко месо 250 г и овнешки дроб 200 г, растително масло 50 мл (5 супени лъжици), пресен кромид лук 1 връзка, стар кромид лук 50 г (1 глава), червени домати 100 г (2 бр.), брашно 10 г (1 супена лъжица), ориз 60 г (3 супени лъжици), яйце 1 бр., лютиви пиперки 4-5 бр., магданоз, джоджен, черен пипер, оцет и сол на вкус.
Месото се нарязва на малки късчета, залива се с 5-6 чаени чаши вода и се вари до полуомекване заедно със зеления лук и част от доматите, нарязани на дребно. Посолява се, след като кипне. В сгорещената мазнина се прибавят последователно и се задушават нарязаният на дребно стар лук, останалите домати и брашното. Заливат се с малко бульон от месото и се изсипват в чорбата. След това се прибавят оризът, предварително попареният и нарязан на кубчета дроб и лютивите пиперки. Чорбата се доварява, застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече, поръсва се с черен пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен, подкиселява се соцет и се поднася.
Пилешка млечна супа
Продукти: пиле 400 г (1/2 бр.), моркови 100 г (1-2 бр.), целина 30 г (1/2 глава), черен пипер 10 зърна, прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша), бяло вино 20 мл (2 супени лъжици), лук 50 г (1 глава), магданоз, счукан черен пипер и сол на вкус, растително масло 30 мл (3 супени лъжици), брашно 10 г (1 супена лъжица).
Пилето се залива с 6-7 чаени чаши студена вода и се сварява заедно с морковите и целината, нарязани на кубчета, зърната черен пипер и сол на вкус. Бульонът се прецежда, а месото се отделя от костите и се нарязва на ситно. В мазнината се задушава нарязаният на ситно лук заедно с брашното, след което се залива с бульона, виното и прясното мляко. Към супата, след като заври, се прибавя месото. След свалянето й от огъня супата се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Рибена чорба
Продукти: речна риба 250 г, брашно 10 г (1 супена лъжица), моркови 100 г (2 бр.), целина 50 г (1 глава), лук 50 г (1 глава), растително масло 50 мл (5 супени лъжици), черен пипер, магданоз и сол на вкус.
Морковите, целината и лукът се нарязват на дребно, заливат се с 6-7 чаени чаши студена вода и мазнината и се слагат на огъня да заврят. Прибавят се размитото в студена вода брашно и рибата, нарязана на дребно. Чорбата се посолява и се вари до готовност. Поднася се поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Рибена чорба по созополски
Продукти: морска риба 300-400 г, кромид лук 100 г (2 глави), моркови 50 г (1 бр.), червени домати 100 г (2 бр.), целина 30 г (1/2 глава), растително масло 60 мл (6 супени лъжици), лимон 1 бр., яйца 2 бр., черен пипер 10-15 зърна, корени от магданоз 100 г (2-3 бр.), дафинов лист 1-2 бр., сол на вкус.
Почстената и измита риба се залива с 6-7 чаени чаши студена подсолена вода и се вари заедно със ситно нарязаните лук, целина, моркови, магданозовите корени, подправките (черен пипер и дафинов лист) и мазнината. След като се свари, рибата се изважда и се обезкостява, нарязва се на късчета и се залива с прецедения бульон. Чорбата се кипва и се сваля от огъня. Застройва се с разбитите яйца и се поднася с резенчета от лимона.
Рибена чорба с домати
Продукти: речна риба 300 г, чесън 10 скилидки, пиперки 100 г (2 бр.), растително масло 50 мл (5 супени лъжици), бяло вино 50 мл (1/4 чаена чаша), сок от домати 200 мл (1 чаена чаша), или 5 домата, черен пипер и сол на вкус.
В мазнината се задушават скилидките на чесъна и пиперките, нарязани на ситно. Прибавя се виното и 6-7 чаени чаши подсолена вода. След като кипне течността, се слага рибата и се вари 15-20 минути. Накрая се прибавя доматеният сок. Чорбата се вари още 5-10 минути, сваля се от огъня и се поднася поръсена с черен пипер.
Продукти: картофи 250 г (4-5 бр.), домати 300 г (5-6 бр.), пиперки 250 г (5 бр.), брашно 20 г (2 супени лъжици), кромид лук 100 г (1-2 глави), краве масло 60 г (1/2 пакетче), яйце 1 бр., кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), магданоз и сол на вкус.
Пиперките се нарязват на ситно и се пускат в съд с вряща подсолена вода. Към тях се прибавят последователно нарязаните на кубчета картофи, обелените и нарязани на ситно домати, лукът, нарязан на дребно и задушен заедно с брашното в мазнината. Чорбата се вари до готовност. Застройва се с разбитото яйце и киселото мляко и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Супа от гъби
Продукти: гъби 10-15 бр., кромид лук 50 г (1 глава), растително масло 40 мл (4 супени лъжици), картофи 200 г (3-4 бр.), домати 150 г (3-4 бр.), брашно 10 г (1 супена лъжица), доматено пюре 10 г (1 чаена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз и сол на вкус.
Лукът, нарязан на дребно, се задушава в мазнината (оставя се 1 супена лъжица). Прибавят се картофите, нарязани на кубчета, и гъбите, нарязани на ивички. Заливат се с 5 чаени чаши вряща вода, посоляват се и се варят 30 минути. След това се прибавят доматите, обелени и нарязани на ситно. Брашното се задушава в отделената мазнина (1 супена лъжица) заедно с доматеното пюре, размито във вода, и червеният пипер и се прибавя към супата десетина минути преди свалянето й от огъня. Готовата супа се поднася със ситно нарязан магданоз.
Супа по овчарски
Продукти: овнешко месо 400 г, лук 50 г (1 глава), растително масло 40 мл (4 супени лъжици), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), зелен фасул 0.500 кг (2 шепи), картофи 200 г (3-4 бр.), брашно 10 г (1 супена лъжица), кисело мляко 100 г (5 супени лъжици), чесън 2-3 скилидки, кимион, черен пипер и сол на вкус.
Месото, нарязано на парчета, се залива с 10 чаени чаши студена вода и се слага на огъня да ври. Прибавят се лукът, нарязан на ситно и задушен в мазнината заедно с брашното и червения пипер, кимионът, чесънът и солта. Когато омекне месото, се прибавят зеленият фасул, нарязан на малки парченца, и картофите, нарязани на кубчета. Супата се вари до готовност. Застройва се с киселото мляко и се поднася.