Продукти: 8 големи узрели кайсии, 2 водни чаши бяло вино, 1/4 л прясно мляко, виенска кифла, лимонова кора, 2 жълтъка, 60 г захар.
Обелваме кайсиите, изваждаме костилките. Половината от кайсиите задушаваме в малко бяло вино. Сваряваме другата половина в прясното мляко с настъргана лимонова кора и нарязана кифла, след което пресоваме сместа. Прибавяме остатъка от виното и захарта, жълтъците, разбити с 2-лъжици студена вода, притопляме и заливаме задушените кайсии. Изстудяваме добре. Супата може да се приготви и с други плодове.
Доматена супа с краставици
Нарежете на четвъртинки 1 кг домати и ги сварете в съвсем малко вода. Смачкайте ги и ги претрийте през сито. Залейте доматеното пюре с 1 л бульон от месо и прибавете 2 лъжици изчистен и измит ориз. Варете супата, докато омекне оризът. Преди да я свалите от огъня, прибавете 1 кафена чашка сметана. Обелете 1 краставица и я нарежете на тънки колелца. Сложете ги в супника и ги залейте с изстиналата супа.
Плодова супа
1 кг пресни плодове (може да се използуват какъвто и да е вид рано узрял плод - френско грозде, вишни, череши, ягоди), 100 г стафиди, 2 лъжици брашно Грахам, 1 супена лъжица сметана, 3 супени лъжици мед, 4-5 зърна бахар, 4 зрънца карамфил, анасон (за 4 порции).
Плодовете заедно със стафидите и подправките се сваря-ват в малко вода, докато омекнат. С брашното и сметаната се прави застройка, която се разбърква в супата, преди съдът да се отстрани от огъня. Супата се сервира студена.
Студена малинова супа
300 г малини (вместо малини могат да се употребят горски ягоди, френско или цариградско грозде), сок от половин лимон, 50 г захар (за 2 порции).
Плодовете се изчистват и измиват. Половината от тях се поръсват със захар на вкус и се поставят в хладилника. Останалата част от плодовете се претриват през гевгир, заливат се с изцедения от тях сироп, с лимоновия сок и 120 г вода. Към тази смес се прибавя и другата половина от плодовете. Супата се оставя около 1-2 часа в хладилника и се сервира.
Картофена супа
500 г картофи, 2 моркова, 2 по-големи резена целина, 2 домата, сок от половин лимон, 4 супени лъжици растителна мазнина, 1 кафейна лъжичка зехтин, щипка сол (за 4 порции).
Почистените и нарязани на дребно картофи се задушават 1 минути в растителната мазнина заедно с морковите, целината доматите. Сместа се разрежда с 1 л хладка вода и се оставя да ври половин час с малко сол и лъжичка зехтин. Супата се изстудява. Преди да се поднесе, се прибавя лимоновият сок. Сервира се с черен хляб, тази супа е пълноценен обяд.
Супа от праскови
5 големи праскови, 50 г пудра захар, сок от 1 лимон, 1 супена лъжица сметана, 8 зрънца карамфил, 1 чаена лъжичка канела, няколко зрънца бял пипер, сол (за 2 порции).
Една от прасковите се измива, обелва и нарязва на малкн кубчета, поръсва се с пудра захар и се оставя да престои в хладилника. Другите праскови също се нарязват на кубчета, подправят се с карамфила и канелата, заливат се с 1 л вода и се варят, докато омекнат. Претриват се. Слагат се малко сол, сметаната, белият пипер и изстуденият в хладилника плод. Всичко се залива с отварата от сварените плодове. Супата се сервира студена.
Продукти: зелен фасул 250 г (1 шепа), пиперки 350 г (6-7 бр.), домати 300 г (5-6 бр.), картофи 300 г (5-6 бр.), лук 150 г (3 глави), зелени сливи или джанки (6-8 бр.), джоджен, чубрица, магданоз и сол на вкус.
Лукът, нарязан на филийки, и зеленият фасул, нарязан на парчета, се пускат в съд с 6 чаени чаши вряща подсолена вода и се варят. След 15-20 минути се прибавят картофите, нарязани на кубчета, пиперките, нарязани на парчета, обелените и нарязани на ситно домати, джанките и джодженът. Когато чорбата уври, в нея се слага клонче чубрица, а след свалянето й от огъня се добавя ситно нарязан магданоз.
Поднася се студена.
Доматена супа с печени пиперки
Продукти: кромид лук 100 г (2 глави), растително масло 40 мл (4 супени лъжици), червени домати 300 г (5-6 бр.), пиперки 250 г (4-5 бр.), яйца 2 бр., сол на вкус.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината заедно с доматите, настъргани с едро ренде. Заливат се с гореща подсолена вода и се кипват. Прибавят се пиперките, предварително изпечени, почистени от семките и ципите и нарязани на парчета. След това супата се вари още 15-20 минути. Застойва се с разбитите яйца и се поднася - зиме хладка, а лете почти студена.
Куркуда
Продукти: кромид лук 100 г (2 глави), сушени пиперки 70-80 г (2-3 бр.), булгур 100 г (5 супени лъжици), кисело зеле (1/2 средно голяма зелка), зелев сок 1 л (5 чаени чаши).
Нарязаните на ситно кисело зеле и лук, пиперките и булгурът се заливат със зелевия сок и се сваряват.
Готовата супа се поднася топла или студена.
Студена армеева чорба
Продукти: кисела зелка 0.500 кг (1/2 бр.), праз лук 300 г (3 стръка), растително масло 40 мл (4 супени лъжици), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), лютиви пиперки (сушени 3 бр.)
Киселото зеле се нарязва на дребно и се залива с 5 чаени чаши току-що наточен зелев сок. Прибавят се дребно нарязаният праз и растителното масло. Чорбата се поръсва с червения пипер и се поднася.
Лютивите пиперки се препичат леко и се поднасят отделно.