Гювеч от картофи с ориз Продукти:1 кг картофи, 3-4 глави лук, 3-4 домата, 1/2 чаша олио, 1/2 чаша ориз,
1 чаена лъжичка червен пипер, джоджен и сол. Приготвяне:ситно нарязаният лук се задушава в мазнината и в малко вода заедно с червения пипер. Прибавят се обелените и нарязани на филийки картофи, посолява се, залива се с топла вода и се вари до полу омекване на картофите. Прибавят се оризът и нарязаните на дребно домати. Ястието се изсипва в гювеч и се пече, докато остане на мазнина. Малко преди изваждането му от фурната се поръсва със ситно нарязан джоджен.
Гювеч по овчарски Продукти:5-6 пиперки, 2-3 домата, 2-3 глави лук, 1/2 чаша олио, 150 г сирене, 3 яйца, 2 чаши кисело мляко, 2 супени лъжици брашно, магданоз, сол. Приготвяне:ситно нарязаният лук и нарязаните на ивички пиперки се задушават в олиото и малко вода. Прибавят се доматите и се задушават, докато се изпари водата. Разбърква се с натрошеното сирене и сместа се изсипва в гювеч. Ястието се посолява, полива се с разбитите с млякото и брашното яйца и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Запича се в умерено силна фурна.
Гювеч по Каракачански Продукти: 7-8 пиперки, 2 връзки зелен лук, 2-3 домата, 1/3 буркан консервиран грах, 150 г сирене, 2 яйца, Т/2 чаша олио, 60 г краве масло, 4 супени лъжици брашно, 1 чаша кисело мляко, 1 чаена лъжичка червен пипер, магданоз, сол. Приготвяне:лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото и малко вода до омекване. Прибавят се последователно пиперките, нарязани на ивици, грахът, доматите, нарязани на ситно, червеният пипер и брашното. Разбъркват се и се изсипват в пръстен гювеч. Прибавят се настърганото на ренде сирене, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Ястието се разбърква и се пече в силна фурна. Залива се с разбитите в киселото мляко яйца, като се прибавя на парченца и кравето масло и отново се запича.
Гювеч от зеленчуци Продукти:3-4 глави лук, 4-5 домата, 5-6 зелени пиперки,2-3патладжана, 1 шепа бамя, 4-5 картофа, 1 шепа зелен фасул, 2/3 чаша олио, 1 чаена лъжичка червен пипер, магданоз, сол. Приготвяне:ситно нарязаният лук се задушава в мазнината и малко , вода в пръстен гювеч до омекване в средно силна фурна. Прибавят се пиперките, доматите, зеленият фасул и . патладжаните, нарязани на дребно, бамята, почистена от дръжките, червеният пипер, сол и малко топла вода. Когато зеленчуците омекнат, прибавят се картофите, обелени и нарязани на кръгчета, и малко топла вода. Гювечът се пече, докато остане с малко сос. Малко преди изваждането му от фурната се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Гювеч от зеленчуци Продукти:2-3 домата, 7-8 пиперки, 300 г зелен фасул,4-5 картофа, 1-2 глави лук,
1/2 чаша олио, 1 супена лъжица червен пипер, 2-3 люти чушки, магданоз, сол. Приготвяне:зеленият фасул, пиперките, доматите и картофите се нарязват на дребно и се слагат в пръстен гювеч. Прибавят се задушеният в мазнината ситно нарязан лук, размитият с малко врда червен пипер, лютите чушки и ситно нарязан магданоз. Ястието се посолява, залива се с малко вода и се пече в умерена фурна, докато остане на мазнина.
Млечен гювеч от картофи Продукти:1 кг картофи, 500 мл прясно мляко, 100 г краве масло, 2 яйца, сол. Приготвяне:картофите се обелват, измиват се и се нарязват на филийки. Нареждат се в гювеч, посоляват се и се заливат с разбитите с млякото яйца. Отгоре се слагат парченца от маслото и ястието се запича.
Зеленчуци в гювеч Продукти:4 картофа, 150 г зелен фасул, 1 малка прясна зелка, 1 малка глава карфиол, 2 яйца, 1 чаша кисело мляко, 1 глава лук, олио, сол. Приготвяне:зеленчуците се измиват и се почистват. Сваряват се в подсолена вода и се нарязват на ситно. Смесват се с яйцата, разбитите с киселото мляко и нарязания на ситно и изпържен в олио лук. Разбърква се всичко и се слага в глинен гювеч. Запича се във фурната, предварително загрята до 150 °С.
Зеленчуково рагу Продукти:1-2 малки тиквички, 1 -2патладжана,1 червена, 1 жълта и 1 зелена пиперка за пълнене, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 супена лъжицаароматични билки, смлян черен пипер, 600 г пресни гъби, 200 г ориз,400 мл месен бульон (може и от кубчета), сол. Приготвяне: тиквичките и патладжаните се измиват и се нарязват на колелца. Измитите пиперки се почистват и се нарязват на парченца. Почистеният лук и чесън се нарязват на ситно, смесват се с другите зеленчуци и се слагат в предварително подготвения керамичен гювеч. Печивото се подправя със сухите ароматни билки, сол и черен пипер. Слага се в студена фурна, която се загрява постепенно до 250 °С, и се пече около 40 мин. През това време гъбите се измиват и в зависимост от големината им се разрязват на две или четири парчета. След 40 мин към зеленчуците в гювеча се добавят гъбите, оризът и бульонът. Всичко се разбърква добре. Оризът трябва да бъде покрит с течност. Зеленчуковото рагу се задушава при температура 220° С още 30 мин до пълна готовност.