Домати с лук в гювечета Продукти за 4 гювечета:1,2 кг пресни домати, 500глук, 3-4скилидки чесън, 80 мл олио, 80г галета, 80 г балкански кашкавал, магданоз, сол. Приготвяне:почистените и измити лук и чесън се нарязват на дребно и са задушават в част от олиото до порозовяване, а доматите се нарязват на кръгчета. В гювечетата се слагат ред от задушения лук, ред от доматите, като най-горният ред трябва да бъде от домати. Ястието се поръсва последователно с галетата, дребно нарязан магданоз, останалото олио и с настъргания кашкавал и се пече, докато остане на мазнината. Сервира се не много горещо.
Домати, пълнени със сирене (извара) в гювечета Продукти за 4 гювечета:60 г краве масло, 60 мл олио, 1/2 кг пресни домати, 200 г сирене (извара), 5 яйца, 1/2 връзка магданоз. За заливката:160 мл прясно мляко, 2 яйца. Приготвяне: доматите се измиват и се отрязва откъм дръжката им капаче (внимава се да не се откъсне), след което се издълбават с чаена лъжичка. Приготвя се плънката от натрошеното (настъргано) сирене (или извара), дребно нарязаната вътрешност на доматите, трите разбити яйца и ситно нарязания магданоз. В доматите се поставя едно парченце от маслото и се разпределя плънката. Похлупват се капачетата и доматите се разпределят в намазаните с олио гювечета, заливат се с двете разбити яйца и прясното мляко, поръсват се с останалото краве масло и се пекат в средно силна фурна. Сервират се топли.
Гювече с гъби и ориз Продукти за 4 гювечета:500 г печурки, 1 кафеена чашка ориз, 1/2 пакетче краве масло, 1 връзка зелен лук, 1 връзка магданоз, 1 голям домат, черен пипер, сол. Приготвяне:измитите гъби се нарязват и се задушават в маслото. Прибавят се оризът, нарязаният лук, настърганият домат и подправките. Омесва се добре и сместа се разпределя в гювечетата. Добавя се малко вода. Пече се в силна фурна (200° С). Преди сервиране се поръсва с нарязания магданоз.
Яйца с кашкавал в гювечета Продукти за 4 гювечета: 8 яйца, 200 г кашкавал, 50 г краве масло, 1/2 връзка магданоз, сол. Приготвяне:кашкавалът се нарязва на 4 филийки, които се слагат в намазаните с масло гювечета. Отгоре се счупват по 2 яйца и се слага парченце от маслото. Поръсват се със ситно нарязания магданоз и малко сол, похлупват се и се пекат във фурна около 10 мин.
Зрял фасул по граовски в гювечета Продукти:400 г зрял фасул, 2-3домата, 3-4 глави лук, 1/2 чаша олио, 5-6 люти чушки, 1 чаена лъжичка червен пипер, по 1/4 връзка магданоз и джоджен, сол. Приготвяне:предварително накиснатият фасул се залива със студена вода и се вари на умерен огън до омекване. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото и малко вода до омекване. Прибавят се червеният пипер, 1 ситно нарязан домат и лютивите чушки, нарязани на ивици. Свареният и отцеден фасул се изсипва в пръстени гювечета. Върху него се разпределя сместа от задушения лук и се поставя по едно резенче домат. Ястието се поръсва със ситно нарязаните магданоз и джоджен, залива се с по 2 - 3 супени лъжици от водата, в която е сварен фасулът, посолява се и се запича във фурна.
Гювечета по ориенталски Продукти за 1 гювече:100 г смляно месо (смес от свинско и телешко), 2 супени лъжици нарязан лук, 2 супени лъжици прясно мляко, 1 яйце, 1 супена лъжица олио, сол, черен пипер. Приготвяне:месото, подправките и млякото се разбъркват и от сместа се правят сплеснатй кюфтета, с които се покриват намаслени-те дъно и стени на гювечетата. Пекат се в сгорещена фурна 15-20 мин, докато се зачервят. В средата на всяко гювече се счупва по 1 яйце, поръсва се с олиото и се допича още 6 -7 мин. Сервират се топли.
Кюфтета в гювечета -I вид Продукти за 6 гювечета:500 гкайма (смес от свинско и телешко месо), 300 г сирене, 1-2 глави ситно нарязан или настърган лук, 6 яйца, 1/2 буркан стерилизирани домати, олио, джоджен, черен пипер, сол. Приготвяне:кюфтетата се поставят в намазаните с олио гювечета, покриват се с настъргания лук, парче сирене, джоджен, черен пипер и се заливат с по 3 - 4 супени лъжици домати. Запичат се в гореща фурна около 20 мин, след което температурата се намалява до 200°С. Счупва се по 1 яйце в гювече и печенето продължава още 5-8 мин. Сервират се топли с бира.
Кюфтета в гювечета -II вид Количествата на продуктите са според нуждите, а видът им - според индивидуалния вкус. Приготвяне:може да се вземе готова кайма, но най-хубава е плънката на суровата наденица, която се изстисква от червата и се смесва с нарязан лук, натопен и изстискай хляб, кимион, черен пипер, кориандър, къри и босилек. Омесва се добре и се правят големи плоски кюфтета, колкото дъното на гювечетата. Във всяко гювече се слага малко краве масло (маргарин), нарязан лук и зелена чушка (по желание и половин лютива). Задушава се, докато лукът стане златист, поставят се кюфтетата и се пекат във фурна, като се обръщат веднъж. Като се опекат, покриват се с по една много тънка филийка краве сирене, поръсват се с червен пипер и отново се слагат във фурната да се разтопи сиренето. Накрая се поръсва с настърган кашкавал за "глазура" и отново се запича. Каймата приема от всички аромати и кюфтетата са особено вкусни.
Стомна кебап Продукти:750 г агнешко месо от плешката или гърдите, 1 пакетче краве масло, 3 връзки зелен лук, 3-4 червени домата, 1 чаена лъжичка брашно, 1 връзка магданоз, 1/4 връзка чубрица, 1/2 връзка джоджен, няколко зърна черен пипер, сол. Приготвяне:месото се нарязва на малки парчета и се слага в стомна. Прибавят се ситно нарязаните лук, магданоз, чубрица, джоджен и домати. Поръсват се с брашното, добавят се маслото, черен пипер и сол, разбърква се и се залива с топла вода. След това стомната се запушва и се заравя в жар. Така ястието се задушава.
Барде кебап Продукти:750 г агнешко месо, 5-6 глави лук, 100 г краве масло, 2 супени лъжици бяло вино, 2 супени лъжици брашно, сол, магданоз, чубрица, черен пипер, люти чушки, джоджен. Приготвяне:месото се отделя от костите, нарязва се на парчета, разбърква се със ситно нарязаните лук, магданоз, чубрица и джоджен, поръсва се с черен пипер и сол и се слага в гърне (барде) с голям отвор. Прибавят се лютите чушки, виното, маслото и брашното. Ястието се похлупва с капака на гърнето, който се замазва с тесто, и се задушава във фурна.
Чомлек кепаб по бански Продукти:3-4 кг телешки джолан, 1 кг картофи, 5-6 глади лук, 4 чаени чаши вино, 10-15 скилидки чесън, 2-3люти чушки, 1 супена лъжица червен пипер, 10 - 15 зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, сол. Приготвяне:джоланът се нарязва и кисне във вода около 1 час. След това се слага в пръстено гърне (тенджера) заедно е останалите продукти и се вари в умерена фурна около 5 часа.