Гювече с агнешко месо Продукти за 4 гювечета:800 г агнешко месо от бутче, 125 г краве масло, 250 г кисело мляко, 4-5 връзки зелен лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 1 връзка джоджен, 4 яйца, 4 супени лъжици брашно, олио, черен пипер, сол. Приготвяне:месото се нарязва като за кебап. С намаслени в олио ръце месото се размачква. Върху него се подреждат нарязаният лук, магданозът, копърът и джодженът. Поръсва се със сол, черен пипер и се оставя няколко часа да се ароматизира месото. Отлежалата смес се разпределя в гювечетата и отгоре се разпределя маслото. Запича се. Малко преди ястието да стане готово, залива се с яйцата, разбити с брашното и млякото. Допича се.
Гювече с месо и гъби Продукти за 4 гювечета:400 г свинско месо, 300 г гъби, 2 глави лук, 1/2 пакетче краве масло, 150 г настърган кашкавал, черен пипер, сол. Приготвяне:измитите и нарязани гъби се задушават с маслото в тиган. Добавят се нарязаният лук и месото, нарязано на хапки. Разбърква се добре, прибавят се подправките и сместа се разпределя в гювечетата. Пекат се в умерена фурна. Преди сервиране се поръсват с настъргания кашкавал.
Гювече с месо и гъбена супа Продукти за 4 гювечета:500 г свинско месо, 1 пакетче гъбена супа на прах, 1/2 пакетче краве масло, 150 г настърган кашкавал, черен пипер, сол. Приготвяне:месото се нарязва на хапки и се размесва с подправките. Разпределя се в предварително на маслените гювечета. Гъбената супа се разбива на гъста каша с вода и се изсипва във всяко гювече по равно. Пече се в умерено силна фурна. Преди сервиране се поръсва с настъргания кашкавал.
Риба кебап в гювечета Продукти:700 г филе от риба, 150 мл олио, 4-5 стръка праз, 300 г червени домати, 2 яйца, 1/4 чаша кисело мляко, 1/2 Връзка магданоз, 5 мариновани червени пиперки, 1 чаена чаша бяло вино, 50 г кашкавал, 1 лимон, 2-3люти чушки, няколко зърна черен пипер, сол. Приготвяне:рибата се нарязва на парчета, посолява се и се задушава в част от олиото. Празът се нарязва на кръгчета и се задушава в останалото олио до омекване, след което се прибавят дребно нарязаните домати и пиперки, виното, черният пипер и ситно нарязаният магданоз. Сместа се посолява и се разпределя в гювечета. Отгоре се слага рибата, залива се с разбитите с киселото мляко яйца и се поръсва с настъргания кашкавал. Ястието се пече, докато остане на мазнина. Сервира се с парченце лимон и люта чушка.
Свинско с пиперки от туршия Продукти:1 кг крехко свинско месо, 1 кг пиперки от туршия, 1/4 чаша царевично брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1/2 чаша свинска мас, 4-5 глави лук, сол. Приготвяне:месото се нарязва на парчета, посолява се, поръсва се с червения пипер и се слага в пръстено гърне. Прибавя се нарязаният на ситно лук и се налива малко вода. Гърнето се захлупва с капак и се слага в умерена фурна. Пиперките се нарязват на дребни парчета и се задушават в мазнината до омекване, разбъркват се с царевичното брашно и се прибавят към почти свареното свинско месо, след което ястието се вари още 30 мин в слаба фурна.
Чомлек по Якорудски Продукти: 3-4 кг свински джолан, 250г сланина или 1/2 чаша мас, щ 1 чаена чаша червено вино, 7-8 картофа, 5-6глави щ лук, 1-2 дафинови листа, 1 супена лъжица червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 1 стрък праз, 1 чаша вода, 1/2 връзка магданоз, 1 стрък чубрица, сол. Приготвяне:джоланът се кисне в студена вода няколко часа, след което се измива и се слага в пръстен съд заедно със ситно нарязаните сланина и лук, целите обелени картофи, виното, водата и подправките. Капакът се замазва с тесто и ястието се вари на слаб огън 4-5 часа.
Риба кебап в гърне Продукти:11 кг (5 броя} риба, 1/2 чаша олио, 2 супени лъжици краве масло, 2-3 глави лук, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 1/2 супена лъжица брашно, 3-4 люти чушки, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, червен пипер, джоджен, сол. Приготвяне:рибата се почиства, измива се, нарязва се на парчета, посолява се и се слага в пръстено гърне заедно с лютите чушки и подправките. Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината до златисто, разбърква се с брашното и доматеното пюре, залива се с малко вода или рибен бульон и се кипва, след което се изсипва върху рибата. Ястието се посолява, похлупва се плътно с капака, който се замазва с тесто, и се задушава.
Чанахи (месо, задушено на фурна в глинен съд) Продукти:800 г месо, 4 супени лъжици краве масло или мас, 2 глави лук, 2 червени домата, 2 картофа, 120 г зелен фасул, 1 патладжан, магданоз, червен пипер, бахар, дафинов лист, черен пипер, сол. Приготвяне:измитото и нарязано месо се слага в глинен съд с мазнината, дребно нарязания лук, доматите, разрязани на две, картофите, нарязани на кубчета, магданоз, червен пипер, сол, бахар, дафинов лист и черен пипер. Залива се с вода, захлупва се добре и се задушава на фурна 2-3 часа. Сервира се в съда, в който е задушено.