Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика

Рецепти с телешко месо

 

Телешко в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 750 г телешко месо, 1 буркан стерилизиран гювеч,
1 глава лук, 500 г картофи, 4 супени лъжици олио, 1 супена лъжица нарязан магданоз, сол, червен пипер.

Приготвяне: месото се нарязва на 8 парчета и се запържва с маслото в тенджера. Прибавя се лукът, запържва се и той, поръсва се със сол и червен пипер, залива се с малко вода и се задушава, докато месото омекне. Обелените и измити картофи се нарязват на кубчета и се добавят със стерилизирания гювеч към омекналото месо. Разбърква се добре и сместа се разпределя в гювечетата, като във всяко гювече се слагат по две парчета месо. Поръсва се с магданоза, гювечетата се похлупват и се пекат, докато омекнат картофите. По време на печенето се долива по малко гореща вода. По желание може да се нареже и
една лютива чушка.

 

Горнооряховско гърне

Продукти: телешки джолан 1.500 кг, телешки опашки 0.500 кг, моркови 0.500 кг, целина 50 г (1 глава), дребен кромид лук 400 г, червено вино 300 мл (1 и 1/2 чаени чаши), брашно 20 г (2 супени лъжици), чеснов лук 10 скилидки, дафинов лист 2 бр., доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), вода 200 мл (1 чаена чаша), бахар 5-6 зърна, сол.
Джоланът и опашките се нарязват на парчета и се слагат в пръстено гърна заедно с морковите и целината, нарязани на кубчета, целите, обелени главички кромид лук, необелените скилидки на чесъна, доматеното пюре и брашното, размити с малко вода, дафиновият лист, бахара и сол на вкус. Заливат се с виното и водата, похлупват се с капака на гърнето, който се замазва с тесто, и се задушават 2 и 1/2 часа във фурна.

 

Задушено телешко с домати

Продукти: телешко месо от шола 750 г, домати 750 г (7-8 бр.), сланина 50 г, масло 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 50 г (1 глава), чесън 10-12 скилидки, брашно 10 г (1 супена лужица), червено вино 50 мл (1/2 кафена чаша), черен пипер 4-5 зърна, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), дафинов лист 1 бр., сол.
Месото се пробожда на няколко места с остър нож и в разрезите се поставят парченце сланина и скилидка чесън. Посолява се и се запържва до зачервяване в мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се задушава ситно нарязаният лук, а след това се прибавят последователно брашното, червеният пипер, доматите нарязани на дребно, месото, 1 чаена чаша топла вода, подправките и виното. Ястието се посолява на вкус и се вари на слаб огън до готовност.







 

Телешки завивки

Продукти: телешко месо без кости 750 г, сланина 150 г, брашно 10 г (1 супена лъжица), растително масло 80 мл (1/3 чаена чаша), кромид лук 150 г (2-3 глави), корени от магданоз 75 г (2-3 бр.), целина 50 г (1 глава), моркови 100 г (2 бр.), червен пипер, черен пипер, магданоз и сол, мазнина за пържене.
Месото се нарязва на тънки филийки, които се начукват и се поръсват със сол, червен и черен пипер. Във всяка филийка се поставя парченце сланина. След това филийките се увиват като рулца, забождат се с клечка за зъби или се връзват с конец, овалват се в брашното и се изпържват до зачервяване. Нареждат се в тенджера, покриват се със смес от ситно нарязаните и задушени в растителното масло лук, моркови, целина, магданозови корени, заливат се топла вода и се варят на тих огън. След сваряването се освобождават от клечките или конците и се нарязват на кръгчета. Заливат се със соса, в който са врели, и се поднасят с пюре от картофи (или със задушени картофи).

 

Телешко с бамя

Продукти: телешко месо 750 г, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), лук 50 г (1 глава), брашно 10 г (1 супена лъжица), бамя 0.500 кг, оцет 60 мл (3-4 супени лъжици), червени домати 250 г (3-4 бр.), лимон 1 бр., червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер, сол.
Месото се нарязва на порции и се запържва в мазнината. Прибавя се ситно нарязаният лук и се задушава до омекване, разбърква се с червения пипер и се залива с топла вода. Сосът се посолява и месото се оставя да ври на тих огън.
Бамята се изчиства от дръжките и се кисне около 30 минути в подсолена и подкиселена вода, след което се отцежда и се прибавя при месото. След 20 минути се прибавят доматите, нарязани на ситно, и брашното, размито в малко студена вода. Ястието се опитва на сол и се оставя да ври още 20 минути. Поднася се с резенчета от лимон.

 

Телешко с патладжани

Продукти: телешко месо 0.500 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), кисело мляко 100 г (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), бахар 5-6 зърна, чесън, черен пипер и сол на вкус.
Месото, нарязано на ситно, се сварява в малко кличество вода заедно с бахара. Патладжаните се нарязват на филийки и се изпържват в мазнината. Оризът се сварява в подсолена вода.

В тенджера, на дъното на която е сипана мазнината, се нареждат последователно патладжани, месо, ориз и отново патладжани. Ястието се залива с бульона от месото и се вари на тих огън, докато остане на мазнина. Поръсва се с черен пипер и се поднася с подлученото с чесън кисело мляко.

 

 

 
 

Най-новите рецепти

 

Тюрлю-гювеч по добруджански

Продукти: телешко месо от гърдите или гърба заедно с бъбреците 750 г, прясно зеле 250 г, кромид лук 200 г (4-5 глави), зелени пиперки 300 г (5-6 бр.), патладжани 200 г (1 бр.), бамя 100 г (1 шепа), зелени домати 200 г (3-4 бр.), червени домати 300 г (5-6 бр.), растително масло 80 мл (8 супени лъжици), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), ягорида (зелено грозде) 300 г, магданоз 1/2 връзка, черен пипер и сол на вкус.
Месото и бъбреците, нарязани на парчета, и бъбречната лой, нарязана на дребно, се посоляват и се задушават в част от мазнината, заедно със ситно нарязания лук. Разбъркват се с червения пипер и се поставят в гювеч заедно с нарязаните на дребно пиперки и патладжани, ягоридата, бамята, зелените и червените домати, предварително обелени и нарязани на кръгчета. Гювечът се посолява на вкус, поръсва се със ситно нарязания магданоз, полива се с останалата мазнина и се пече, докато остане на мазнина.

 

Фалшив заек по свеженски

Продукти: телешко месо 1 кг, кромид лук 0.500 кг, чеснов лук 2 глави, краве масло 150 г (3/4 чаена чаша), бяло вино 100 мл (1/2 чаена чаша), черен пипер, дафинов лист и сол на вкус.
Почистеното от костите и тлъстините месо се нарязва на по-големи парчета и се слага в пръстен съд. Върху него се поставят изчистените и нарязани на четири парчета глави на лука, обелените скилидки на чесъна, дафиновият лист, черният пипер и маслото. Ястието се посолява на вкус и се залива с виното и вода (да се покрият продуктите), похлупва се с пръстен капак, на който има малка дупчица, и се пече в умерена фурна около 2 часа, като капакът се замазва с тесто.

 

Чомлек по бански

Продукти: телешки джолан 3-4 кг, картофи 1 кг, кромид лук 300 г (5-6 глави), вино 600 мл (3 чаени чаши), чеснов лук 10-15 скилидки, лютиви пиперки 2-3 бр., червен пипер 10 г (1 супена лъжица), черен пипер 15-20 зърна, дафинов лист 2-3 бр., сол на вкус.
Джоланът се нарязва и се кисне във вода около 1 час. След това всички продукти се слагат в пръстена тенджера. Капакът се замазва с тесто и ястието се вари на умерен огън около 5 часа. Поднася се топло.

 

Телешко с кромид лук

Продукти: телешко месо 1 кг, кромид лук 1.200 кг, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), домати 300 г (3-4 бр.), сол на вкус.
Взема се по-тлъсто месо, нарязва се на средно големи парчета и се задушава в собствената мазнина, след което се залива с топла вода (да се покрие), посолява се и се вари на тих огън до полуомекване. Прибавят се изчистеният, измит и нарязан на едро лук, червеният пипер и доматите, нарязани на дребно. Ястието се вари, докато остане с малко сос.

 

НАЧАЛО 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама