Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика
Меню с рецепти
 

Яйца, палнени с майонеза и шунка

Продукти: 5 яйца, 250 г майонеза, 2 супени лъжици кисело мляко, 50 г шунка, черен пипер и сол на вкус; за украса - магданоз или зелена салата.

Яйцата се варят най-малко 15 минути, обелват се и се разрязват по дължината на половинки. Изваждат се внимателно жълтъците, настъргват се на ренде или се стриват с вилица и се подправят на вкус с черен пипер и сол. Със сместа, без да се притиска много, се напълват половинките от белтъците. Подреждат се в плато и се заливат с майонезата, размесена с киселото мляко и доовкусена с горчица и черен пипер. Върху всяко яйце се поставя по 1/5 от шунката, нарязана на тънки ивички или дребни кубчета, а наоколо за украса се слагат листа от магданоз или зелена салата.

 

Кюфтета върху спанак

Продукти: 8-10 пържени кюфтета, 1 кг спанак, 2-3 лъжици олио, 1 връзка пресен лук, 1 стрък чесън, 1 лъжица препечено брашно, 1/2 лъжичка червен пипер, по 2 лъжици ситно нарязани магданоз и копър, по 4-5 лъжици настърган кашкавал и трохи от сух хляб.

Задушете в олиото лука, чесъна и спанака, нарязани на ситно. Като омекне спанакът, прибавете брашното, червения пипер, копъра и магданоза. Разбъркайте добре и изсипете в тавичка. Налейте половин чаша хладка вода. Отгоре наредете кюфтетата. Сложете ястието във фурната да се запече. Поръсете с кашкавала, смесен с трохите, и запечете още малко. Поднесете ястието с кисело мляко.

 

Телешко с бира

Продукти: 600 г телешко филе, 4-5 лъжици мазнина, 2 глави лук, 1 лъжица брашно, 11/2 чаши бира, 1/2 чаша бульон, 2 лъжици горчица, черен пипер, сол.

Нарежете месото на хапки, оваляйте ги в брашното. Загрейте мазнината в тенджерата под налягане, сложете месото и ситно нарязания лук, разбъркайте. Прибавете горчицата, бирата, бульона, черния пипер и сол на вкус. Затворете тенджерата и варете около 20 мин. Поднесете ястието с пюре от картофи и салата.

 

Плодов специалитет

Продукти: 1 буркан компот от вишни (малини или ягоди), 0.5 кг сладолед, 10 бр. Бисквити (маслени, "Чайка", "Добруджа" или друг вид), 1 супена лъжица коняк и по желание орехови ядки.

В десертни купички или чаши за шампанско се поставят натрошените бисквити, а върху тях - отцедения от сиропа плод, размесен с коняка, сладоледът и ореховите ядки.

 




 

Предястие от брюкселско зеле

Продукти: 500 г брюкселско зеле (1 пакет замразено), 100 г шунка, 150 г кашкавал, 1 кофичка сметана, бучка краве масло, по 1 щипка черен и червен пипер, сол.

Изчистените зелчици пуснете във вряща подсолена вода. Варете ги около 15 мин. Добре отцедените зелчици сложете в намазана с масло огнеупорна тавичка. Отгоре разстелетена равномерен пласт шунката и половината от кашкавала, нарязани на ситно, и сметаната. Останалия кашкавал настържете, смесете с черен и червен пипер и поръсете върху сметаната. Сложете в предварително загрята фурна за десетина минути. Поднесете предястието топло.

 

Шпикован език

Продукти: 1 език, 2-3 скилидки чесън, 50 г пушени гърди, 1 лъжица мазнина, 1 кафена чашка бяло вино, сол.

Сварете в подсолена вода езика, обелете го и с остър нож направете нарези, в които пъхнете ивички чесън и пушени гърди. В малка тавичка сложете мазнината, шпикования език и виното, захлупете (покрийте с алуминиево фолио) и печете в умерена фурна. По време на печенето поливайте със соса. Изстиналия език нарежете на тънки филийки. Подредете в елипсовидна чиния и украсете по желание. Вместо с чесън и пушени гърди езикът може да се шпикова с бадеми, обелени и нарязани на иглички.

 

Пъстърва с печурки

Продукти: 4 пъстърви (по 300 г), 200 г гъби, 1/2 пакетче краве масло, 1 чаша бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.

Измитите и отцедени риби поръсете със сол и черен пипер. Наредете ги в намазана с масло тавичка. Около тях сложете печурките, нарязани на ивички, поръсете с магданоз, залейте с виното и разтопеното масло. Печете 20-30 мин.

 

Пълнени праскови

Продукти: 1 компот от праскови, 50 г смлени орехови ядки, 2 лъжици захар, 3-4 лъжици прясно мляко, 1/2 пакетче нискокалорично масло.

Залейете орехите с горещото подсладено мляко. Разбийте на пяна маслото и го смесете с изстиналите орехи. Напълнете половинка праскови от компот. Гарнирайте с ивички от праскови или портокалови корички. Поднесете в чаши. Можете да прибавите и топка сладолед.

 

 
 

Най-новите рецепти

 

Пастет от прясно сирене

Продукти: 250 г прясно сирене, 2 скилидки чесън, 1 малка краставица, 3-4 листа мента, черен пипер, сол.

Ситно нарязаните чесън, краставица и мента смесете със сиренето, стрито с вилица. Подправете с черен пипер и сол.

 

Смляно месо в пикантен сос

Продукти: 600 г смляно месо (от плешката), 4 лъжици мазнина, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 чаша доматен сок (настъргани домати), черен пипер и кимион или босилек и мащерка, сол.

Месото и ситно нарязания лук задушете в сгорещената мазнина, като бъркате непрекъснато с вилица, докато се раздроби на малки топчета. Прибавете доматения сок, ситно нарязания чесън и подправките. Задушавайте около 20 мин на тих огън в похлупен съд. Поднесете със спагети, варени картофи или ориз и салата според сезона.

 

Филе от риба с горчица

Продукти: 600 г филе от бяла риба (мерлуза), 1/2 пакетче краве масло, 2 лъжици горчица, 1 кофичка сметана, 3 лъжици лимонов сок, 2 лъжици ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Измитото и добре отцедено филе посолете и наредете в тавичка. Смесете горчицата, лимоновия сок, сметаната и магданоза и подправете със сол и черен пипер. Залейте рибата. Отгоре сложете маслото, нарязано на тънки листчета. Печете около 30 мин в умерена фурна.

 

Плодов зефир

Продукти: 1 кг ябълки (дюли, кайсии), 5 белтъка, 2 кафени чашки захар, 1 пакетче ванилия, 1 кафена чшка счукани орехови ядки, предварително запечени (по желание).

Ябълките (дюлите или кайсиите) се изпичат във фурна, пасират се и се разбиват с малко захар. Белтъците се разбиват (на топло) с останалата захар на твърд сняг и се прибавят към плодовото пюре при леко разбъркване. Сместа се изсипва в стъклени чаши и се поръсва с ореховите ядки. Десертът се поднася охладен.

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама