Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика

Рецепти за баници

 

Зеленчукова баница
Продукти: 1 кг. готово тесто, 200 гр. картофи, 200 гр. гъби, 1 морков, 1 домат, 3 супени лъжици масло, 150 гр. сирене, 3 яйца, сол, черен пипер и копър.
Приготвяне: Задушаваме всички изчистени и нарязани зеленчуци. Прибавяме към тях скълцан копър, сол и черен пипер на вкус, настърганото сирене и разбитите яйца. Разточваме тестото на две кори. Намазваме тавата с масло. Слагаме първата кора. Изсипваме сместа и слагаме втората кора, като е притискаме в краищата. На няколко места продупчваме тестото отгоре с къс макарон. Печем баницата до готовност. Нарязваме я на парчета след като изстине.

 

Пирожки от маслено тесто
Продукти за тестото: 2 чаени чаши брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 пакетче масло, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, 3 с.л. кисело мляко, 2 средно големи сварени картофа; за плънката: 300 гр. колбас, 2 с.л. доматено пюре, магданоз и ким; за намазване: 1 яйце, 1 супена лъжица прясно мляко.
Приготвяне: Брашното се разбърква с бакпулвера. Маслото се разбива с 2 яйца, солта и червения пипер. В тази смес се елагат киселото мляко, брашното и смачканите картофи. Омесва се гладко тесто, което се оставя в хладилника за 30 минути. Разточва се кора и се нарязва на квадрати. Прави се плънката, като колбасът се нарязва ситно, прибавят се доматеното пюре, кимът и скълцаният магданоз и всичко се размесва добре. Получената плънка се разпределя в тестените квадрати. Единият им ъгъл се намазва с разбитото яйце и се прихлупва с другия. Краищата се притискат леко, за да се слепят. Пирожките се намазват с яйцето, разбито с една супена лъжица прясно мляко. Нареждат се в намазана с мазнина тава (на разтояния една от друга) и се пекат в умерено загрята фурна 20 минути.

 

Понички
Омесваме тесто от 1 чаена чаша кисело мляко с разбъркана в него 1 непълна чаена лъжечка сода за хляб, 3 яйца, 1/2 кафейна чашка кристална захар, 1 кафейна лъжичка ситна сол и брашно - колкото поеме. От тестото късаме топчета, разтегляме ги с ръце като мекици. В средата им слагаме плънка от счукани орехови ядки, канела и захар на вкус. Завиваме ги на рулца, които оформяме на понички и пържим в сгорещена мазнина.

 







БЪРЗА БАНИЦА

Продукти: яйца 3 бр., кисело мляко 0.500 кг (1 кофичка), сода за хляб 3 г (1/2 чаена лъжичка), натрошено сирене 200 г (1 чаена чаша), брашно колкото е необходимо за получаването на немного гъсто тесто, масло 125 г (1 пакетче).
Разбиват се яйцата и къмтях се прибавят киселото мляко, содата, разтопеното масло, натрошеното сирене и брашното. Сместа се разбърква добре, изсипва се в намазана с масло тавичка и се пече.

 

ВИТА БАНИЦА С ИЗВАРА

Продукти: брашно 1 кг (5 чаени чаши), извара 400 г (2 чаени чаши), масло 250 г (2 пакетчета), вода 500 мл (2 и 1/2 чаени чаши), 1 щипка сол.
От брашното, малко сол и 1 и 1/2 чаши вода се омесва твърдо тесто, което се разточва на листа. Всеки лист се поръсва с разтопено масло и подсолена извара, навива се на руло и се поставя в тавичка, намазана с масло. Баницата се пече при умерена температура. След изваждането й от фурната се поръсва със смес от 2 супени лъжици запържено масло и 1 чаша вода и се покрива с кърпа. Поднася се след като се охлади.

 

ВИТА БАНИЦА С ТИКВА

Продукти: брашно 1 кг (5 чаени чаши), растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша), прясно краве масло 125 г (1 пакетче), тиква около 1 кг (1/2 бр.), галета 100 г (1/2 чаена чаша), малко канела;
за сиропа: захар 400 г (2 чаени чаши) и вода 2 и 1/2 чаени чаши.

От брашното, малко вода и сол се приготвя тесто за точене. Тиквата се обелва, настъргва се на едро ренде и се задушава в растителното масло, след което се смесва с канелата и галетата.
От тестото се разточват листа, които се наръсват с разтопеното масло. На всеки лист се слага от плънката. Листата се навиват на рула с помощта на чиста хартия и се поставят в кръг в тавата за печене, предварително намазана с мазнина. Баницата се поръсва отгоре с малко масло и се пече. След като изстине, се залива със сироп, приготвен от предвиденото количество захар и вода.

 

 

 
 

Най-новите рецепти

 

ВИТА СЛАДКА БАНИЦА С ПЛЪНКА ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ

Продукти: брашно 1 кг (5 чаени чаши), мазнина 200 мл (1 чаена чаша), счукани орехови ядки 400 г (2 чаени чаши);
за сиропа: захар 400 г (2 чаени чаши) и вода 400 мл (2 чаени чаши).

От брашното, малко вода и сол се замесва тесто за баница, което се разточва на кори. Всяка кора се поръсва с мазнина и счукани орехови ядки и се навива на руло. Рулата се нареждат в кръг в тава, намазана с мазнина.
Баницата, след като се опече и изстине, се залива със сироп, приготвен от захарта и водата.

 

ЗЕЛНИК С ПЕЧЕНИ КОРИ

Продукти: брашно 1 кг (5 чаени чаши), малко сол и хладка вода за замесване на тестото, булгур 200 г (1 чаена чаша), спанак (лапад, киселец, коприва) 0.600 кг (2 шепи), мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша).
От брашното, сол и вода се замесва тесто за баница. Разточват се кори, всяка от които се запича леко върху плочата на печката, а след това се покрива с кърпа, за да омекне.
Зеленчукът се почиства и измива, след което се отцежда, нарязва се на ситно и се задушава заедно с булгура в малко мазнина и вода.
Корите се нареждат една по една в тавата за печене, като се ръсят с мазнина и приготвената плънка. Зелникът се пече върху плочата на печката. Като се зачерви от долната страна, се обръща, за да се опече и от другата страна. Готовият зелник се похлупва, за да омекне, нарязва се и се поднася с кисело мляко или айран.

 

ЗЕЛНИК С ПРАЗ

Продукти: брашно 1 кг (5 чаени чаши), растително масло 200 мл (1 чаена чаша), булгур 200 г (1 чаена чаша), праз лук 600 г (5-6 стръка), малко джоджен.
Празът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината заедно с почистения и измит булгур, като от време на време се прибавят по малко вода и зелев сок. Накрая се прибавя ситно нарязаният джоджен.
От брашното с малко сол и вода се приготвя тесто за точене. От него най-напред се разточва една дебела кора. Тя се слага на дъното на намазана с мазнина тава и се запича леко. След това се разточват няколко тънки кори, които, след като се запекат, се начупват леко върху дебелата кора. Поставя се плънката и се покрива с друга дебело разточена кора.
Зелникът се пече в умерено гореща фурна.

 

НАЧАЛО 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама