Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика

Рецепти за студени супи

 

Студена супа с чесън

Продукти: 2 връзки съвсем млад пресен чесън, 3 лъжици олио, 3 лъжици брашно, 1 връзка магданоз, 1/2 л кисело мляко "Младост" (айран).

В олиото запържете брашното до златисто, прибавете ситно нарязания чесън, разбъркайте и залейте с 3 чаши топла вода. Варете на тих огън, докато омекне лукът. Прибавете ситно нарязания магданоз и дръпнете от огъня. Като изстине напълно, прибавете млякото и поднесете с топли препечени хапки.

 

Студена зеленчукова супа

Продукти: 4 домата, по 1 червена и зелена пиперка, 3 лъжици галета, 6 лъжици олио, 1 малка краставица, 2 сварени яйца, 3 скилидки чесън, 10-12 маслини, магданоз, лед.

Нарежете на едро 3 домата и пиперките (оставете няколко ивички). Пасирайте ги с миксера на пюре. Прибавете галетата, олиото, счукания чесън и долейте вода - да стане около 4 чаши течност. Оставете в хладилника. Преди да поднесете, прибавете яйцата и краставицата - нарязани на кубчета, домата - на кръгчета, маслините - на половинки, ивичките от пиперките, ситно нарязан магданоз и бучки лед. Сервирайте с изпържени в масло кубчета хляб.

 

Студена супа

Продукти: 3 домата, 1 малка краставица, 3-4 печени люти пиперчици (1 капия), 1 стрък пресен лук, 1 стрък чесън, 2 филийки сух бял хляб, 10 лъжици олио, магданоз, сол, бучки лед.

Остранете лютата жилка на пиперчиците и ги нарежете на ситно, лука и чесъна - също, краставицата - на кубчета, а доматите настържете. Натопете хляба в 2 чаши студена вода, разбийте го хубаво, налейте на тънка струйка олиото и прибавете нарязаните зеленчуци. Оставете в хладилника за 1 час. Преди да поднесете, прибавете ситно нарязан магданоз, сол на вкус и бучки лед.

 






 

Таратор с краставица без кисело мляко

Продукти: 1 средно голяма краставица, 10 скилидки чесън, 5 супени лъжици оцет, 3 супени лъжици растително масло, 5 чаени чаши вода, 1 връзка копър, сол на вкус.

Чесънът се почиства и се счуква със солта, разбива се с растителното масло и се разрежда с оцета и водата. Прибавят се обелената и нарязана на дребни кубчета краставица и ситно нарязания копър. Тараторът се поднася студен.

 

Таратор с репички

Продукти: 2 връзки пресни репички, 5 скилидки чесън, 1 връзка копър, 500 г кисело мляко, 2 чаени чаши вода, 3 супени лъжици растително масло, сол на вкус и орехови ядки (по желание).

Киселото мляко се разбива с водата и се размесва със счукания чесън, ситно нарязания копър, растителното масло, почистените, измити и нарязани на дребни парченца репички и сол на вкус. Тараторът се поднася охладен. При приготвянето на таратора с орехови ядки растителното масло се поставя накрая, а счуканите или смлени ядки се поръсват отгоре преди поднасянето му.

 

Таратор с маруля

Продукти: 1 маруля, 500 г кисело мляко, 2 супени лъжици растително масло, 1/4 връзка копър, 3-4 скилидки чесън, 1 чаена чаша вода, смлени орехови ядки (по желание) и сол на вкус.

Марулята се накъсва на листа и се измива с обилно количество питейна вода, нарязва се на ивички, не по-дълги от 2 см, и се разбърква с разбитото с водата кисело мляко. След това се прибавят дребно нарязания копър, ситно счукания чесън, растителното масло и сол на вкус. Когато тараторът се приготвя с добавка на орехови ядки, растителното масло се прибавя преди поднасянето му, а ореховите ядки, смлени или ситно счукани, се поръсват отгоре.

 

 

 
 

Най-новите рецепти

 

Таратор с краставица и орехови ядки

Продукти: 1 средно голяма краставица, 500 г кисело мляко, 2 супени лъжици растително масло, 1/4 връзка копър, 3 скилидки чесън, 2 чаени чаши вода, 2 супени лъжици орехови ядки (смлени или ситно счукани), сол на вкус.

Краставицата се измива, обелва се (ако не е оранжерийна или много млада) и се нарязва на дребни кубчета. Киселото мляко се разбива с водата. Смесват се млякото, краставицата, счуканият чесън и ситно нарязаният копър. Тараторът се посолява на вкус и се оставя в хладилник. Преди поднасянето му се разбърква с растителното масло и ореховите ядки.

 

Доматена супа

Продукти: 3 чаени чаши смлени домати (пресни или от консерва), 2 чаени чаши вода, 1 чаена чаша натрошено или настъргано сирене, 1 главичка кромид лук, 2 супени лъжици растително масло, 1/4 връзка магданоз, сол, захар и черен пипер на вкус.

Доматите се разреждат с водата и се смесват с дребно нарязания кромид лук, сиренето, растителното масло, захар, черен пипер и сол на вкус. Преди поднасянето на супата се прибавя магданозът, почистен, измит и ситно нарязан.

 

Чорба от праз със зелев сок

Продукти: 2 стръка праз лук, 5 чаени чаши зелев сок, 1 чаена лъжичка черен пипер, сушени червени пиперки (сладки или лютиви), 3 супени лъжици растително масло.

Празът се нарязва на дребно и се залива с току-що наточения зелев сок. Прибавят се предварително запечените и натрошени пиперки, растителното масло и червеният пипер. Чорбата се разбърква и се оставя на студено до поднасянето й.

 

НАЧАЛО 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама