Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика

Гювечета

 

Яйца със сос
Продукти за 4 гювечета: 8 яйца, 100 г пресни или стерилизирани гъби, 2 глави лук, 1 чашка коняк, 100 г сметана (или изцедено кисело мляко), 1/2 пакетче краве масло, сол, черен пипер.
Приготвяне: гъбите се изчистват, измиват се и се запържват в половината масло. Прибавя се тънко нарязаният на филийки лук и също се запържва, докато стане прозрачен. Прибавят се конякът и сметаната, посолява се, разбърква се 1 - 2 пъти и се отстранява от огъня. С останалото масло се
намазват гювечетата. Във всяко от тях се счупват по 2 цели яйца, посолява се и се слагат в загрята фурна. Когато белтъкът побелее, гювечетата се изваждат, яйцата се заливат със соса и се сервират веднага.

 

Суфле с гъби в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 1/2 пакетче краве масло, 1 глава нарязан лук, 150 г гъби (може и стерилизирани), 4 равни супени лъжици брашно, 300 мл прясно мляко, 1 чаша настърган кашкавал, 2 яйца, сол, черен пипер.
Приготвяне: лукът се запържва в половината масло, прибавят се измитите гъби, нарязани на ситно, и се задушават 2-3 мин. Поръсва се със сол и черен пипер и сместа се разпределя поравно в гювечетата. Останалото масло се сгорещява в тиган, запържва се брашното, разрежда се с прясното мляко и се вари 1 мин, като се бърка непрекъснато. Посолява се леко, прибавя се кашкавалът и се бърка, докато се стопи. Отстранява се от огъня и жълтъците се разбъркват в соса. Отделно се разбиват на твърд сняг белтъците, прибавят се към сместа, която се разпределя поравно върху гъбите. Суфлето се пече в сгорещена фурна около 20 - 25 мин. Сервира се веднага.

 

Сирене в гювечета

Продукти за 1 гювече: 80 г сирене, 1 домат, бучка краве масло, клонче чубрица.
Приготвяне: дъното на гювечето се намазва с масло. Поставя се обез-соленото сирене и върху него се нареждат резенчетата домат. Слага се останалото масло, поръсва се със стритата чубрица и се запича няколко минути в силна фурна.


Гювече с пресни домати
Продукти за 4 гювечета: 4 големи зрели домата, 400 г леко обезсолено сирене, 4 яйца, 50 г кашкавал, 1/2 пакетче краве масло, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, червен пипер, сол.
Приготвяне: сиренето и доматите се настъргват на ренде. Прибавят се черен пипер, нарязаният на дребно магданоз и предварително разбитите яйца. Сместа се омесва добре и се изсипва в предварително намаслените гювечета. Запича се във фурна. Преди сервиране се поръсва с настъргания кашкавал. По желание може да се добави и по една люта чушка преди печенето. Накрая се поръсва с червен пипер.






 

Гювече с яйца, сирене и домати
Продукти за 4 гювечета: 500 г пресни домати, 200 г овче сирене, 8 яйца, 40 г краве масло, 40 мл олио, 1/2 връзка магданоз, сол, червен пипер.
Приготвяне: доматите се измиват и се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см, нареждат се в намазаните с олио гювечета, поръсват се със сол и дребно нарязания магданоз и се заничат във фурна. Върху запечените домати се счупват по 2 яйца в гювече, а между тях се слага натрошеното сирене. Заливат се с разтопеното масло, оцветено с червен пипер и се пекат наново до втвърдяване на яйцата. Поднасят се като топло предястие или като основно ястие.

 

Домати с яйца и кашкавал в гювечета
Продукти за 4 порции: около 1,2 кг-8 пресни дамата, 8 яйца, 80 г краве масло, 200 г балкански кашкавал, черен пипер, сол.
Приготвяне: измитите домати се издълбават с чаена лъжичка и се посоляват. Разпределят се в намазаните с масло гювечета и във всеки домат се поставя по малко масло. Запичат се леко във фурна и се изваждат. Във всеки домат се счупва по 1 яйце, поръсва се с черен пипер и се добавя по 1/8 част от настъргания кашкавал. Гювечетата се допичат до готовност. Сервират се като закуска, топло предястие или основно блюдо.

 

Домати, пълнени с гъби и ориз в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 1,2 кг пресни домати, 250 г пресни гъби, 80 г ориз, 120 г лук, 80 мл олио, 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 1 супена лъжица брашно, 5г червен пипер, 1/2 връзка магданоз, сол, черен пипер.
Приготвяне: обеленият и измит лук, нарязан на дребни кубчета, и измитите и нарязани на филийки гъби се задушават в част от олиото до полуомекване. Прибавят се изчистеният и измит ориз, част от вътрешността на издълбаните домати, червеният пипер, малко вода и сол и се задушава, докато оризът набъбне. Поръсва се със ситно нарязания магданоз и черен пипер и се разбърква. Със сместа се напълват издълбаните и отцедени домати. Затварят се с изрязаните при издълбаването капачета, предварително поръсени с брашното, подреждат се в намазаните с олио гювечета, в които предварително е разпределена останалата част от издълбаната вътрешност на доматите, поливат се с останалото олио и се пекат в умерена фурна. Заливат се със смес от разбитите яйца и прясното мляко и се запичат до готовност.

 

 

 


 
 

Най-новите рецепти

 

Кървавица със зрял фасул
Продукти: 1600 г (5 парчета) кървавица, 600 г зрял фасул, 1/2 чаша свинска мас, сол.
Приготвяне: фасулът и нарязаната на парчета кървавица се слагат в пръстено гърне, добавят се маста и малко вода, похлупва се плътно с капак и се вари на слаба фурна. В края на варенето се з с прибавя сол.

 

Кървавица с кисело зеле в гърне
Продукти: 750 г кървавица, 200 г сланина, 1 1/2 кг кисело зеле.
Приготвяне: на дъното на пръстено гърне се слага сланината, нарязана на дребно. Върху нея се нареждат последователно зелето, нарязано на дребно, и кървавицата, нарязана на парчета, като най-отгоре трябва да остане пласт зеле. Ястието се залива с малко вода, захлупва се и се вари в слаба фурна.

 

Шкембе, задушено в гърне
Продукти: 1 1/2 кг телешко шкембе, 1 пакетче краве масло, 10 зърна черен пипер, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2 дафинови листа, 1 1/2 чаени чаши бяло вино, 15 скилидки чесън, сол.
Приготвяне: шкембето се почиства, измива се, нарязва се и се нарежда в пръстено гърне, като между редовете се слагат бучки от маслото, скилидки чесън, дафинов лист и черен пипер. Поръсва се с червения пипер, залива се с виното и се задушава на слаб огън 6-8 часа, като капакът на съда се замазва с тесто.

 

НАЧАЛО 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама