Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика

Рецепти за зимнина

 

Бърза и вкусна туршия

Продукти за 1 буркан от 3 литра: за саламурата - по 1 кафена чашка мед, захар, сол и олио, 500 мл оцет, 600 мл вода, 10-15 зърна черен пипер, 5-6 зърна бахар; червени месести камби, карфиол, моркови, дребни зелени домати (съотношението е според вкуса), 3-4 стръка целина.

Нарежете морковите на кръгчета (с къдрав резец), камбите - по на 6 парчета, карфиола - на розички. Нардете ги в буркана по-плътно (без да ги притискате), между тях слагайте листа от целина. Прибавете продуктите за саламурата. Сложете венче от дръжките на целината. Затворете капака с машинка. Обърнете няколко пъти буркана, за да се размеси саламурата. Това се повтаря 3-4 дни. Понеже зеленчуците омекват, допълнете буркана с доматчета и го затворете отново. Съхранявайте туршията на хладно. След като отворите готовата туршия за консумация, за препоръчване е да я прехвърлите в малки буркани.

 

Дюли в ром

Продукти: 4 кг дюли, 2 кг захар, 200 мл ром, 1 лимон.

Отберете добре узрели дюли. Избършете ги с груба кърпа, след тожа ги измийте. Обелете и нарежете дюлите на филийки. Семето и корите завържете в торбичка от марля и ги прибавете към плодовете. Залейте с вода, колкото да се покрият дюлите, и варете да омекнат. Отцедете ги, премерете 4 чаши от водата, в която са варени, и направете гъст сироп със захарта и лимона, нарязан на филийки. Прибавете рома. Наредете дюлите в буркани и залейте със сиропа. Затворете бурканите и стерилизирайте 10 мин.

 

Смокини в ром

Продукти: 1 кг смокини, 500 г захар, 1/4 л вода, ром.

Разтворете захарта във водата на огъня, прибавете добре узрелите, необелени смокини с дръжчиците. Варете на тих огън 3 ч. Изсипете изстиналото сладко в буркани и залейте с ром (около 2 см). Завържете бурканите с целофан, намокрен с ром. Така приготвените смокини се използуват като плънка за сладкиши, гарнитура на торти, кремове, сладолед.

 






 

Стерилизирани ябълки

Продукти: 5-6 кг изчистени и нарязани ябълки, 1 кг захар

Всяка изчистена и нарязана ябълка наръсвайте със захар. Така ще ги предпазите от потъмняване. Разбъркайте добре и напълнете плътно в буркани. Стерилизирайте 10 мин. Стерилизираните ябълки използувайте за кисели, кремове, щрудели или плънка за торти. Могат да се консумират и направо като лек десерт. Ако е по вкуса ви, сложете лист индрише за аромат.

 

Захаросани круши

Изберете круши, които не са много водни (около 2 кг). Обелете ги и ги нарежете на четвъртинки, изчистете ги от семките. Сложете на огъня емайлирана тенджера с 1 литър вода и 1 кг захар, няколко листа индрише или есенция "Бергамот". Щом се стопи захарта, прибавете крушите и варете, докато омекнат. Сложете ги в гевгир. Добре отцедените круши наредете в тава. Сушете във фурна, загрята на 80 - 100С, докато се изпари напълно водата, която крушите съдържат. Оваляйте всяко парче в кристална захар и сушете още един ден на стайна температура. Съхранявайте крушите в добре затворени буркани.

 

Лютеница

Продукти: червени пиперки от сорта Капия 10 кг, червени домати 1 кг, растителна мазнина 500 мл (2 и 1/2 чаени чаши), захар 400 г (2 чаени чаши), лютиви пиперки 20-25 бр., сол на вкус.
Червените пиперки се изпичат, обелват се и се почистват от семето, след което се смилат в месомелачка е едра решетка и се запържват в растителната мазнина. Доматите, след като се измият и нарежат на четвъртинки, също се смилат и се прибавят към пиперките заедно със захарта. Сместа се посолява на вкус и се вари на тих огън до сгустяване. Към края на варенето се прибавят лютивите пиперки.

Готовата лютеница се изсипва в бурканчета и се затваря с капачки. За по-голяма трайност може да се стерилизира в пордължение на 50 минути.

 

 

 
 

Най-новите рецепти

 

Стерилизирани мариновани гъби

Продукти: гъби (пачи крак, симитка, манатарка), сол, оцет, растително масло, черен пипер, дафинов лист, бахар.
Гъбите, след като се почистят и измият в обилно количество вода, се пускат във вряща подсолена вода и се варят до омекване. Отцеждат се, нарязват се на ивички и се поставят в буркани с вместимост 800 мл, в които предварително са сложени 1 дафинов лист, 3-4 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, 2 г (1/2 чаена лъжичка) сол, 10 мл (1 супена лъжица) растително масло, 50 мл (1 кафена чашка) оцет. Бурканите се доливат с вода, затварят се с капачки и се стерилизират в продължение на 1 час (след завирането на водата).

 

Стерилизирана зеленчукова салата

Продукти: червени камби 5 кг, моркови 2 кг, зелени домати 2 кг, червен кромид лук 1 кг, оцет 500 мл, захар 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), растително масло 400 мл (2 чаени чаши).
След грижливо измиване камбите се почистват от семената и се нарязват на ивици, морковите се настъргват на ренде, зелените домати се нарязват на ивици, а лукът (обелен) се нарязва на колелца.
Така приготвените зеленчуци се разбъркват много добре със солта, оцета, растителното масло и захарта и се слагат в буркани с вместимост 800 мл. Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират 30 минути (след завирането на водата).

Смесена туршия

Продукти: зелени пиперки 5 кг, зелени домати 10 кг, моркови 2 кг, цветно зеле 4 кг, бяло зеле 10 кг, целина 2 глави с листата, сол 1 кг, оцет 1 л.
Пиперките се измиват и се цепват на върха. Морковите се остъргват и се нарязват на кръгчета. Цветното зеле се накъсва на цветчета, а бялото зеле се нарязва на 8-10 парчета. Целината се измива и се нарязва на едро. Доматите се измиват.
Така приготвените зеленчуци се нареждат в каче, събиращо 50 л вода, като най отдолу се поставят пиперките, а над тях - доматите, зелето, морковите и целината.
Солта се разтваря във вода и зедно с оцета се изсипват върху зеленчука. Добавя се още вода (да се напъни качето), след което туршията се притиска с добре измит и изварен речен камък. Сокът се претака през ден до пълната ферментация на туршията. След 15-20 дни туршията е готова за консумация.

 

НАЧАЛО 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама