Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика

Рецепти за крем и сладолед

 

Домашен сладолед

Продукти: 1 л прясно мляко, 8 жълтъка, 300 г захар, 1 пакетче краве масло или 350 г сладка сметана, 1 ванилия.

Разбийте жълтъците със захарта (с миксер). Изсипете ги в кипналото мляко, като бъркате непрекъснато с тел. Варете на водна баня, докато сместа се сгъсти. Дръпнете от огъня и изстудете. От време на време разбърквайте, за да не се образува коричка. Като изстине напълно, прибавете ванилията, разбитото масло или сметаната. Изсипете в съд на тънък пласт и сложете в камерата на хладилника. От време на време разбърквайте, за да не се образуват едри кристали. Ако искате да приготвите плодов сладолед, прибавете към тази смес 1 чаша пасирани плодове; шоколадов - прибавете към млякото 4-5 лъжици пресято какао. Шоколадовият сладолед става особено вкусен, ако се прибавят корички от портокалово сладко или малко настъргана портокалова кора. Ако сложите в млякото 1 лъжица нес кафе, ще получите мока сладолед. Ароматизирайте го с ром или коняк.

 

Сладоледена торта с целувки

Продукти: 500 г готов сладолед, 5-6 целувки, отцедени плодове от сладко, 3 лъжици захар, 1 лъжица разтопено краве масло, орехови ядки.

Оформете половината от сладоледа в желаната форма, наредета отцедените плодове от сладко, покрийте с останалия сладолед. Оставете в камерата на хладилника. Преди да поднесете, покрийте тортата отгоре с начупени целувки и направете "решетка" от карамел (захарта и маслото сложете в малък съд на умерен огън и бъркайте непрекъснато, докато се получи светъл карамел). Към останалия карамел прибавете запечените ядки, разбъркайте и изсипете сместа върху намазан с масло станиол. Като се втвърди, счукайте и облепете тортата отстрани.

 

Баварски крем

Продукти: 1/2 л прясно мляко, 1 кафена чашка захар за млякото, 4 яйца, 1 кафена чашка захар за белтъците, 2 супени лъжици захар за жълтъците, 1 супена лъжица желатин, 2 кафени чашки озахарени плодове или плодове от сладко, компот или конфитюр, 2 кафени чашки натрошени или нарязани бишкоти или бисквити, 2 пакетчета ванилия, 2 супени лъжици ром или коняк, 1 кафена чашка плодов сироп.

Млякото се загрява с определеното количество захар до завиране и се отстранява от огъня. Жълтъците се разбиват с предвидената за тях захар и се разреждат постепенно с горещото мляко. Сместа се загрява при непрекъснато разбъркване, докато започне да се сгъстява, отстранява се от огъня, преди да заври, разбърква се с желатина, предварително накиснат в 2 кафени чашки студена вода и разтопен на водна баня, ароматизира се с ванилията и рома, охлажда се до полужелиране и се размесва леко с белтъците, разбити на твърд сняг с предвидената за тях захар. Накрая се прибавят бишкотите (бисквитите). Готовият крем се изсипва веднага във форми или купички, като се прибавят отгоре озахарените плодове, и се охлажда при температура, не по-ниска от 1С и не по-висока от 10С. Преди поднасянето формите или купичките се потапят в гореща вода и се обръщат в намокрени със студена вода чинийки. Кремът се поднася полят със сиропа.

 






 

Крем Ванилия

Продукти: 1 л прясно мляко, 4 яйца, 2 кафени чашки захар (за млякото), 1 кафена чашка захар (за белтъците), 4 супени лъжици нишесте или 5 супени лъжици брашно, 1 пакетче ванилия, 1 кафена чашка плодов сироп, 1 щипка сол.

В 1 чаена чаша от млякото се размива нишестето (брашното). Останалото мляко се загрява до кипване заедно с 2-те кафени чашки захар и солта. Жълтъците се разбиват заедно с нишестената кашица, разреждат се с част от горещото мляко и при непрекъснато разбъркване се изсипват в съда с врящото мляко. Сместа се вари до сгъстяване, като се разбърква с дървена лопатка или тел, охлажда се, като от време на време се разбърква, и се прибавя при леко размесване към разбитите на сняг белтъци с предвиденото количество захар и ванилията. Полученият еднороден крем се изсипва в десертни купички и селд като изстине, се полива с плодовия сироп и се поднася.

 

Ягоди с млечен крем

Продукти: 750 г прясно мляко, 1 чаена чаша захар, 1/2 кафена чашка нишесте, 1 пакетче ванилия, 1 кг ягоди.

Нишестето се размива в малко вода на кашица, която се изсипва на тънка струя и при непрекъснато разбъркване във врящото мляко, подсладено със захарта. Кремът се вари няколкко минути, ароматизира се с ванилията и се отстранява от огъня. Измитите и почистени от дръжките ягоди се разпределят на порции в десертни купи или чинии и се заливат с изстиналия крем.

 

Мус от ягоди

Продукти: 500 г ягоди (малини), 1 1/2 кафени чашки грис, 1 1/2 кафени чашки захар.

От почистения и измит плод се изстисква сок, който се съхранява на студено в закрит стъклен, порцеланов или емайлиран съд. Месестата част от плода се залива с 4 чаени чаши вода и се вари десетина минути, след което се пасира. Течността се поставя на огъня да заври заедно със захарта. Прибавя се на тънка струя и при непрекъснато разбъркване грисът и се вари, докато се образува гъста каша. Остранява се от огъня и се смесва с предварително изцедения сок. Сместа се охлажда до 30-35С (около телесната температура) и се разбива с миксер на пухкав крем. Приготвеният мус се разпределя в купички, охлажда се и се поднася.

 

 

 
 

Най-новите рецепти

 

Ледена торта

Продукти: за тестото - 6 яйца, 6 лъжици захар, 6 лъжици брашно, 2 лъжици какао; за сиропа - 4-5 лъжици захар, 3/4 чаша вода, 1 ванилия; за крема - 1/2 л прясно мляко, 6 лъжици оризово брашно, 5-6 лъжици захар, 2 пакетчета краве масло; за глазурата - 3 лъжици какао, 1/4 пакетче краве масло, 6 лъжици мляко, 2 лъжици захар.

Направете пандишпан от изброените за тестото продукти. Сварете сироп и залейте изстиналия пандишпан. От млякото, брашното и захарта направете крем. Разбийте маслото на пухкава пяна. Смесете двата крема. Сложете пандишпана в подходяща кутия (да се захлупва добре). Изсипете крема. Сложете в хладилника за 1-2 ч. Изброените продукти за глазурата варете на водна баня 2-3 мин и залейте тортата. Като изстине глазурата, захлупете добре кутията и я сложете в камерата. Тортата се изважда от хладилника десетина минути преди поднасянето. Вместо с пандишпан тортата може да се направи с 1 готова платка "Добуш" (полуфабрикат). Залепете плика със скоч и останалите 3 платки употребете по-късно.

 

Плодов крем

Продукти: 250 г пасирани плодове, 3 яйца, 2 жълтъка, 5 лъжици захар, 1/2 чаша мляко, 1 лъжица оризово брашно, 1 лъжица ром, 1 кофичка сладка сметана или 1/2 пакетче нискокалорично краве масло, 3 лъжици пудра захар, цели плодове за гарниране.

Пасираните плодове, 5 жълтъка, млякото, захарта и брашното бъркайте на водна баня, докато сместа се сгъсти. Свалете от огъня, прибавете рома и разбитите на сняг белтъци. Разбивайте, докато кремът изстине. Изсипете го в чаши и оставете в хладилника. Преди да поднесете, гарнирайте с шприцована сметана (масло), разбита със захарта. Украсете с плодове.

 

ДОМАШЕН БАНАНОВ СЛАДОЛЕД
За около 20-25 големи топки сладолед: 1 кутия кондензирано подсладено мляко (около 300 мл.), 3/4 до 1 ч.ч. нискомаслено прясно мляко, 2 меки банана (намачкани на пюре), 2-3 капки ванилия.
Разбъркайте всички съставки в ги поставете в метален съд, покрит с фолио, в камерата за около 4-5 часа. Щом веднъж сладоледа се е позамразил, го натрошете с вилица или разбъркайте  в кухненския робот, за да се получи гладка смес без кристалоподобни парчета. Оставете го отново в камерата до пълното му замразяване. Сервирайте с любим сос, сладко, курабийка, с листа мента  или просто с лъжичка

 

НАЧАЛО 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама