Бързо Лесно Вкусно При нас ще намерите много рецепти за да направите вашето хранене едно голямо удоволствие Бързо Лесно Вкусно

Рецепти за всеки вкус

Готварски рецепти за всеки ден и повод. Здравословно хранене, диети и съвети. Кулинарни рецепти от българската кухня. Народни рецепти и гозби.
 
Добави рецепта
 

Ястия с месо

 

Супи

Десерти

Чуждестранна кухня

Други рецепти

 

Полезни връзки

 

   
Начало всичко на едно място Рецепти сготви и се храни с удоволствие Диети подържаите стройна фигура Продукти кое какво е в кухнята Здраве здрав дух здраво тяло Козметика

Рецепти за сладко и конфитюри

 

Конфитюр от портокали с корички
Продукти: 3 големи портокала, 350 гр захар, 50-70 мл сок - на 1 лайм, или сока на половин голям  (аз сложих на половин голям лимон), 50-70мл портокалов ликьор (Куантро) ( аз сложих един наличен тути-фрути, което леко потъмни цвета ).
Приготвяне: Портокалите се измиват внимателно (за по-сигурно заради обработката се измиват с вода с хлябна сода, като се заливат 3-4 пъти с вряла със содата вода - след всяко заливане се потапят веднага в студена вода). С помощта на игла или клечка за зъби се правят много на гъсто дупцичи, като не се стига до меката част на портокала. Поставят се портокалите в дълбок съд и се заливат със студена вода. 3-4  пъти на ден се сменя водата, като се киснат  3 дни. ( аз киснах един ден, като сменях водата на всеки час - това се прави за да се изксисне горчилката). С много остър нож се бели тънкно кожата на портокалите - само оранжевата част, като се внимава  да не се реже от бялата. След това кората се реже на лентички, с дължина 5-7 см, тънки 1-2мм  - на жулиени. Обелва се бялата част на портокалите. Плода се реже на кръгчета с дебелина около 1 см, след това те се режат на 4 или 6 части. Поставят се жулиените кора в съд, изсипва се сока от лимона, нарязания плод и се засипва със захарта. Оставя се да престои една нощ (12 часа) - може и повече. Поставя се на котлон и щом заври сместа се намалява до минимум, така че като ври да не се образува пяна и се вари в течение на 30-40 мин. Маха се от котлона и  оставя се открито да изстине до следващия ден.
Този процес се повтаря още 2 дни. Прибавя се ликьора (по желание), внимателно се разбърква и се прибира в сух съд.

 

СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ
5 кг сини сливи-измити, разполовени,с извадени костилки, се посипват с 2 и 1/2 кг кристална захар и се оставят така да постоят няколко часа.След това се заливат с 1 чаена чаша оцет и 2 чаени чащи вода и се поставя във фурната да се пече. , като от време на време се разбърква.Пече се и се проверява както другите сладка с капка.След като се изпече се посипва с едно пакетче канела и пак се разбърква добре.Насипва се в сухи бурканчета и не се затваря, а се остава да изстине напълно.Тогава отгоре във всяко бурканче се изсипва по 1 супена лъжица ром / ако няма ром, може с ракия / Чак тогава се затваря с капачки., не се стерилизира.
Това е една доза и излиза доста сладко, но можете да я направите и в по-малки количества.

 

Сладко от череши
Продукти:
3 кг. череши, 1 кг. захар, 100 мл. вода, 1 пакет Гелфикс 2:1 на Др. Йоткер.
Приготвяне: Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда в който ще варите сладкото. Поръсете почистените череши със захарта и оставете в хладилника за едно денонощие за да престоят и черешите да си пуснат сокче. Преди да варите добавете водата и оставете на слаб огън да поври за кратко,не бива водата да извира нацяло. След това добавих Гелфикса, изключих котлона и оставих сладкото да поври така докато котлона изстине. Още топло го напълних в добре подсушени бурканчета и затворих здраво с капачките. Обърнах бурканите с капачките надолу и оставих така докато изстине сладкото.

 






 

ЧЕРЕШКИ МАРАСКИНО

500гр. пресни череши, 400мл. алкохол (42◦) –бренди или др., 100гр. захар, 150мл. вода.
Измиваме черешите (не махаме дръжките) и ги надупчваме с игла. От водата и захарта правим сироп. Слагаме плодовете в стъклен буркан (да са плътно) и ги заливаме с горещия сироп. Похлупваме и оставяме да престоят 1 нощ, а на другия ден ги слагаме в алкохола. Така стоят 2 месеца, след което са готови за ползване.

 

Сладко от зрели смокини
2 ка зрели смокини, 1.5кг захар, 1.5кл лимонтозу.
Това сладко е най-лесно за правене, но предназначението му е за "мазане". Измитите смокини поставяте в тавата на готварската печка-дозата е точно за нея. Посипвате ги със захарта и 200лм вода и включвате нагревателите на 180градуса - ако започне да "кипи" и прелива-намалете силата на нагревателите!. НЕ бъркайте често-ще нараните плода! Когато шпатулата започне да прави "бразда" по дъното на тавичката, вече е готово. Поръсете лимонтозуто и изключете нагревателите. Разлейте още топло в буркани с по-широко гърло, капачката е без начение. Затворете. Ако имате възможност, докато пече фурната, подредете бурканчетата върху печката, да са затоплени. Това важи за всички видове сладка и конфитюри - предимство е да се разливат в сухи топли буркани! Не е необходимо да се добавя ароматизатор-смокините са си достатъчни.

 

Конфитюр от печени сини сливи

5 кг сини сливи, 1/2 кг кафява захар , 2 пръчки канела, орехи по желание, карамфил по желание.
Сливите се нарязват на половинки и се махат костилките. Слагат се в една огромна тава, слагат се захарта, орехите и канелата. Карамфил по желание. Ако го обичате с повече течност сипвате и една много малка кафяна чашка с водичка.Не се слагат никакви консерванти. Пече се около час. После както са още врели, се изсипват в буркани, завиват се капачките и се обръщат. На другият ден се прибират бурканите. От 10 кг. излизат около 10-12 буркана.


 

 
 

Най-новите рецепти

 

Сладко от праскови
1 кг. праскови, 1 кг. захар, 2 ч.ч. вода, 1 ч.л. лимонтозу.
Ако прасковите не са много твърди е добре да ги поставите във варна вода за 1-2 часа.
Подберете зрели, здрави и твърди плодове. Разцепете ги по браздата на 2 половинки, отделете костилката и почистете от назъбената червено оцветена част. Потопете плодовете във вряла вода, охладете ги и ги обелете. Нарежете половинките на резенчета или кубчета. Измиите ги със студена вода. Пригответе захарен сироп, поставете плодовете в него и варете отначало на тих огън, след това на силен. Варенето продължава дакато сиропа се сгъсти до желаната гъстота. 2-3 мин. преди да се свали от огъня се добавя лимонтозуто.

 

Тиквено сладко с орехи
1 кг. тиква, 1 кг. захар, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 ванилия, 1 стик канела, 1 ч.л. лимонтозу.
Измиите, обелете и нарежете тиквата. Оставя се за 2 часа във варова вода, след което се измива обилно с вода. Сварете за около 20 мин. захарен сироп от захарта и същото колечество вода (на 1 кг. захар – 1 л. вода). Пуснете в него тиквата и варете докато сместта се сгъсти. Пет минути преди да свалите от огъня дабавете ореховите ядки, лимонтозуто, парчето канела и ванилията. Насипва се топло в буркани, затваряте ги и стерлизирате 15 минути.

 

Конфитюр от портокали
Продукти: 5 хубави портокала, 750 гр захар, 150 мл коняк, вода.
Приготвяне: Портокалите се изрязват отгоре и отдолу, обелват се с нож и се отстранява бялата ципа. Кората се реже на лентички, а портокалите – на кръгчета. Корите се слагат в студена вода и се оставят да заврят, след което се прецеждат. Втори път се слагат в студена вода да заврят и пак се прецеждат. В 1 ½ литър вода се сипват коричките, оставя се да заври леко и така около 1 час, докато остане близо 1 ч.ч. течност. След това се слагат нарязаните на кръгчета портокали и захарта. Бърка се докато заври силно. След това огънят се намалява и се оставя да ври 15 мин. Когато леко поизстине, се добавя конякът. Слага се в буркани и се затваря.

 

НАЧАЛО 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Copyright © 2011
Рецепти за всеки вкус
Начало   |   Рецепти   |   Диети   |   Продукти   |   Здраве   |   Контакти   |   Реклама